• SVK

Nový výskum: Ak jazdíte do práce na bicykli, tak si predlžujete život

Napísal Jiři Kaloč

Nová štúdia ukazuje, aká zdravá môže byť cyklistika. Podľa vedcov majú ľudia, ktorí jazdia na bicykli, 13% nižšie riziko úmrtnosti v porovnaní s tými, ktorí používajú verejnú dopravu. Prekvapivo však chôdza do práce nemala rovnaký pozitívny účinok.

Zatiaľ najväčšia štúdia

Táto štúdia nebola iba nejakým malým experimentom, vedci totiž analyzovali údaje od 3,5 milióna cyklistov z Nového Zélandu. Vďaka tomu je jednou z najväčších skupinových štúdií, ktorá skúmala súvislosť medzi spôsobom dochádzania do práce a výsledkami úmrtnosti.

„Študovali sme 80% populácie Nového Zélandu v produktívnom veku v priebehu 15 rokov, takže štúdia je veľmi aktuálna,“ uviedla vedecká výskumníčka Dr. Caroline Shaw z Department of Public Health na University of Otago, Wellington.

Letecký pohľad na dopravnú špičku na centrálnej diaľnici Auckland, jednej z najrušnejších ciest na Novom Zélande. © Rafael Ben-Ari / Stock Budget / Profimedia

Auto používa 70% ľudí

Štúdia zistila, že viac ako 70% ľudí na Novom Zélande cestuje za prácou autom a iba 5% chodí pešo a 3% na bicykli. Cyklistická skupina mala najnižšie riziko úmrtnosti, asi o 13% nižšie ako tí, ktorí chodili pešo alebo verejnou hromadnou dopravou.

„V spôsobe cestovania do práce sa vyskytli rozdiely aj medzi pohlaviami, pričom len 2% žien jazdí na bicykli v porovnaní so 4% mužov. Ale na druhú stranu, viac žien chodí na prechádzky, alebo sa venuje joggingu (7%) v porovnaní s mužmi (5%). Vyšší podiel mladých ľudí jazdí na bicykli, chodí pešo, alebo cestuje verejnou dopravou v porovnaní so staršími ľuďmi.“

Potrebujeme viac cyklistov

Dr. Shaw uviedol, že tieto zistenia podporujú iniciatívy zamerané na zvýšenie počtu ľudí dochádzajúcich do práce na bicykli.

Dvojpodlažný stojan na bicykle vo Wellingtone © Peter Kemp / Stock Budget / Profimedia

„Nárast cyklistiky pri pravidelnom dochádzaní za prácou v krajine s takou nízkou úrovňou cyklistiky, aká je na Novom Zélande, si bude vyžadovať nový prístup zameraný na zmenu dopravy a urbanistické plánovanie, akým je zvýšenie hustoty obyvateľstva a implementácia cyklociest.“

Chôdza nemala vplyv na úmrtnosť

Štúdia nezistila žiadnu spojitosť medzi chôdzou alebo využívaním verejnej dopravy na cestu do práce a znížením úmrtnosti. Možno to ovplyvnila aj skutočnosť, že údaje nám neposkytli žiadne bližšie podrobnosti o fyzickej intenzite dochádzania. To znamená, že tí, ktorí kráčali do práce 200 metrov, boli v rovnakej kategórii ako tí, ktorí pravidelne chodili do práce 30 minút do kopca.

Dr. Shaw povedal, že existujú aj ďalšie dôvody na podporu týchto spôsobov dopravy. „Chôdza do práce má aj iné zdravotné prínosy spojené s fyzickou aktivitou, ako je len zníženie úmrtnosti – tým je prevencie kardiovaskulárnych chorôb a cukrovky. Výhodou využívania hromadnej dopravy je zase zníženie emisií CO2.“