Kui täpsed on Garmini pulsisageduse muutlikkuse (HRV) mõõtmised?

Autor: Jiří Kaloč

Paljudel ratturitel on praegu võimalik mõõta pulsisageduse muutlikkust, mis võib olla väga kasulik näitaja treeningu intensiivsuse ja taastumise paikapanemisel. Kuid kas saab usaldada arve, mida Sinu Garmin näitab? Vaatame, mida ütlevad uuringud.

Esimeste uuringutega oli probleeme

Garmin ei paistnud just parimas valguses, kui see esimest korda oma Forerunner 245-ga oli 2022. aastal ühe uuringu objekt. Uuringu kohaselt oli pulsisageduse muutlikkuse (HRV) mõõtmistäpsus vaid 24% ehk väga kehv, mis nägi eriti vilets välja Whoopi eeskujuliku 99% kõrval.

Uuringu probleem oli aga selles, et seal keskenduti peamiselt uneaja jälgimise hindamisele ning HRV oli eksperimendis üksnes teisene näitaja. Kõigil ülejäänud uuringus katsetatud seadmetel (Apple Watch S6, Polar Vantage V, Oura Ring Generation 2, WHOOP 3.0, Somfit) lasti HRV andmeid koguda terve öö jooksul. Garmin Forerunner 245 oli ainus seade, mis mõõtis pulsisageduse muutlikkust ainult kolme minuti jooksul üks tund enne magamaminekut. See on aga väga suur probleem.

Pulsisageduse muutlikkust tuleb mõõta öö jooksul või hommikul esimese asjana, et see oleks teiste teguritega kooskõlas. Õhtuse mõõtmise tulemused võivad olla väga ebatäpsed, kui inimene on hiljuti joonud kohvi, tegelenud kehaliste harjutustega, söönud tugevalt, on pärast rasket päeva väsinud või veel paljudel muudel põhjustel. Seega pole niisugusel viisil HRV mõõtetäpsuse määramine mõttekas. Garminile ei antud uuringus üldse õiglast võimalustki.

Aus katse Garminiga

Tundus kahtlane, et Garmin on HRV mõõtmiste osas nii palju konkurentidest maas, eriti kui võtta arvesse samast aastast pärit metaanalüüsi tulemusi, kus anti hinnang 23 samal teemal tehtud uuringu kohta. Sealne järeldus oli, et kantavate seadmete absoluutne mõõteviga on väike, kui võrrelda „kullastandardiks“ loetava elektrokardiogrammiga (EKG).

2023 aastal tehti järgmine uuring, mis hõlmas üht teist Garmini seadet. See oli Garmin Vivoactive 4, mis sarnaselt Forerunner 245-le tuli turule aastal 2019. Uuring keskendus osalejatele, kellel oli olnud probleeme südamega. Kella kandis 104 inimest, kellel oli olnud südamerabandus, 129 isheemilise insuldi patsienti ja kontrollrühmas 30 tervet inimest. Katsealused pandi EKG seadme jälgimise alla 30 minutiks, kuna samal ajal jälgis Garmin nende pulsisageduse muutlikkust.

Garmini HRV mõõtmised pakkusid eeskujulikku täpsust EKG-ga võrreldes

Uuring näitas, et keskmine pulsisagedus ja väga madalsageduslik signaali tugevus, mida mõlemat kasutatakse HRV määramiseks, samuti standardhälbe keskmised viieminutiliste perioodide jooksul, olid vägagi võrreldavad „kullastandardi“ ehk EKG-ga. Teisisõnu on Garmin väga täpne ning selle esitatavaid HRV näite võib põhjendatult usaldada.

Väärib veel märkimist, et uuringusse oli kaasatud 2019. aasta seade. Pärast seda on Garmin lasknud välja täiustatud optiliste anduritega seadmeid ning kindlasti ka oma tarkvara täiustanud. See on hea uudis, sest HRV on oluline näitaja, mis võimaldab Garminil pakkuda sügavamat vaadet stressile ja treeninguvalmidusele.