Viis põhjust, miks proovida öist rattasõitu

Autor: Jiří Kaloč

Jalgrattasõit tähistaeva all annab Sulle võimaluse kogeda tuttavaid maastikke uudsest vaatenurgast. Maailm tundub vaiksem, tänavad tühjemad ning õhus hõljub rahu ja salapära joovastav hõng. Kuidas tundub? Siin on viis põhjust, miks Sa peaksid proovima öist rattasõitu

1. Seda saad oodata terve päeva

Paljud inimesed ei salli varajast ülestõusmist, et trenn enne päeva algust ära teha. Hilise rattasõidu võlu seisneb aga hoopis selles, et õhtust rituaali saad põnevusega oodata terve päev. See pole üksnes füüsiline tegevus, vaid ka võimalus nautida tõeliselt vaba aega, lasta end lõdvaks ja panna pingelisele päevale lõdvestav punkt. Jahedad õhtused tuulehood, kehaline pingutus ja lemmikmuusika kuulamine moodustavad täiusliku magamiseelse lõõgastuse.

2. Vähem liiklust, rohkem turvalisust

Õhtune rattasõit tähendab tavaliselt ka vähem sõidukeid maanteel ja üldse vähem rahvast, mis peaks rattasõidu turvalisust tõstma. Moodne rattasõiduvarustus lahendab ka nähtavuse probleemi. Võid osta rattale 2000 + luumenise valgusvooga esitule, mis on piisav isegi raskesti jälgitavatel radadel. Kui täiendad seda hästinähtava riietusega, võid rattaga turvaliselt liikuda nii linnas kui ka maal. Ja kui mõte üksinda hilisõhtul rattaga sõita Sind heidutab, võid alati uurida, kas mõni kohalik rattaklubi korraldab rühmasõite, kus Sind ümbritsevad kogenumad öösõitjad.

© Van Gogh-Roosegaarde rattatee Hollandis Brabanti provintsis. Daan Roosegaarde & Heijmans Infrastructure, Ferrari Press Agency

3. Rahulik ja enesessesüüvinud meeleolu

Hilisõhtune vaikus juhib Su tähelepanu sümfooniale, mida loodus meie ümber pidevalt esitab. Võib tunduda üllatav, kui hästi on kuulda puulehtede sahin, tuuleiilid ja rataste all krobisev maapind. Selline tüüne taust ja rütmiline pedaalisõtkumine lasevad kergesti sügavale oma mõtetesse vajuda. Sinu sisemonoloogid ja mured vajuvad tagaplaanile ning esile kerkivad teravdatud aistingud. Tunned end ümbrusega ühte sulavat ja uinud palju kergemini.

4. Öös on seiklusi ja põnevust

Kõik rattarajad ja -teed, mida Sa peast tead, muutuvad pimeduse laskudes tundmatuseni ning pakuvad enda (taasavastamisel täiesti uusi kogemusi. Ööpimedus lisab annuse põnevust igasse sõitu tänu oma erilistele helidele ja aeg-ajalt ettetulevatele kohtumistele metsloomadega. Sõit läbi metsa kuuvalgel paneb adrenaliini voolama. Selliselt teravdatud meeleseisund võib isegi tüütuseni tuttavad marsruudid virgutavateks seiklusteks pöörata.

5. Sõida talvel rohkem

Kui talve lähenedes päevad lühemaks jäävad, on keeruline õues sõitmise aega tavapärasel tasemel hoida. Hilisõhtune pimedas sõitmine võib siin abiks olla. Pole vahet, kas tuled pärast päikese loojumist rattaga töölt koju või võtad ette õhtuseid rattaseiklusi, rattasõit pimedas vähendab pukis veedetud tunde. See võib oluliselt parandada Sinu motivatsiooni ja treeningute järjepidevust hooajavälisel perioodil. Ning värskelt omandatud pimedasõidunippe võid rakendada ka soojadel suveõhtutel, kui need kord taas tulevad.

Rattasõit pimedas on palju enamat kui lihtsalt treening. See on omaette kogemus, hilisõhtune rituaal, mis võimaldab nautida üksiolekut ja seiklusi või lihtsalt hoida treeninguid järjel. Kui see tundub Sulle põnev, vaata ka käesoleva sarja järgmist artiklit, kus räägitakse öise sõidu ohutust tagavast varustusest.