Sissevaade Alpecin-Deceunincki meeskonda: tiimiautode roll Liège-Bastogne-Liège’i võidusõidul

Autor: Františka Blažková

Legendaarne Liège-Bastogne-Liège’i võidusõit, mida tuntakse ka nime all „La Doyenne“ ehk „Vanadaam“, ongi ukse ees – see sõidetakse tänavu 21. aprillil. Vanim viiest Monumendist toimub Belgias Ardennide piirkonnas, mis on tuntud oma künkliku maastikuga – see tähendab tapvaid tõuse ja rohkelt vaatamisväärset võistlust. Ehkki ratturid on alati iga võidusõidu nähtavaim osa, tahaksime natuke puudutada ka neid, kes Liège-Bastogne-Liège’i võistlusel profitiimides taustajõududena tegutsevad.

Meil oli meeldiv võimalus ajada juttu Jonas de Winiga, kes on aastast 2019 olnud UCI WorldTeam-kategooriasse kuuluva Alpecin-Deceunincki logistikajuht. Liège-Bastogne-Liège’i ettevalmistuste käigus pühendas ta meile pisut oma väärtuslikku aega.

Alustasime juttu praeguse aja rattasõidu ühe sagedasema jututeemaga: millised on olnud viimaste aastate suurimad muutused Alpecin-Deceunincki tiimis, kui arvestada profirattasõidus toimuvaid kiireid ja ulatuslikke muutusi?

„Minu kui logistikajuhi seisukohalt kindlasti tiimi suurus – see on tohutult kasvanud. Sellega koos muutub kõik: jalgrataste hulk on kasvanud, meil on kõigi gruppide peale nüüd umbes 80 ratturit, mis tähendab rohkem reisiplaane, rohkem võistlusi ja rohkem reisimist nii Euroopas kui ka väljaspool. Oleme käinud Hiinas, Kanadas, Austraalias… Ka teenindav meeskond kasvab kiiresti, rohkem mehaanikuid, abipersonali, spordidirektoreid – neidki inimesi tuleb transportida. Õnneks pole ma enam üksi, mul on kaks kolleegi, kes mind abistavad meeste tiimi, naiste tiimi, järelkasvutiimide ning MTB ja muude alade tiimide juures.“

Jonas de Win, UCI WorldTeam Alpecin–Deceuninck logistika manager

Tundsime huvi, kui kaua läheb aega, et vedada kogu tiim, personal ja varustus Liège-Bastogne-Liège’i võidusõidu toimumispaika ja kõik ette valmistada.

„Me asume Belgias ja enamik meie ratturitest on belglased, seetõttu on Liège-Bastogne-Liège’i logistika mõttes palju lihtsam kui teised võistlused. Lisaks on mõned ratturid ja osa personalist juba kohal, sest hiljuti toimusid samas kandis ka teised võistlused nagu Amstel Gold Race, La Flèche Wallonne jt. Teistele võistlustele peavad mõnikord peaaegu kõik lennukiga kohale lendama, aga seekord oleme sisuliselt kohalikud. Näiteks on meil köögiauto juba La Flèche Wallonne’i ajast valmis, samuti enamik ülejäänud sõidukeid, nii et nemad saavad kohe teele asuda.“

Škoda on Liège-Bastogne-Liège’i põhiline sõidukipartner, ka mitmed teised UCI WorldTeami meeskonnad kasutavad neid autosid ning Škoda sai äsja ka Alpecin-Deceunincki meeskonna uueks partneriks. Milliseid muudatusi ja hüvesid tähendab see partnerlus Jonas de Winile?

„Ma pole kunagi varem Škodaga tööd teinud ja ootan seda põnevusega eelkõige suurema koguse asjade tõttu, mida me saame pakiruumi mahtu arvestades kaasa võtta. Näiteks eelmisel aastal pidime kolm ratturit koos nende pagasiga lennujaamast peale võtma ja ühe autoga ei saanud seda teha, aga Škodaga saaks. Ka reisijaile on rohkem ruumi ja mugavust, mis on eriti kasulik spordidirektoritele ja teisele meeskonnaliikmetele, kes võistluse ajal oma autodes neli-viis tundi istuma peavad.“

Tiimi käsutuses on kokku 35 Škodat, millest 7–8 on vahetult tegevad Liège-Bastogne-Liège’i ajal ja 4–5 Liège-Bastogne-Liège Femmes’i käigus. Igaühel neist on kindel roll ja otstarve.

„Meie autopark koosneb nüüd täielikult automaatkäigukastiga autodest, nagu praegused reeglid turvalisuse ja tõhususe nimel nõuavad. Me soovisime konkreetselt Škoda Superbe, et oleks rohkem ruumi ja samuti võimsamaid autosid spordidirektoritele, et nad saaksid pühendada põhitähelepanu võistlusele ja jõuaksid kiiresti vajalikku kohta või mööduksid ratturitest. 16 autot on varustatud raadiojaamadega ja 20 katusel asuva rattaraamiga.

Esimeses spordidirektori autos on peadirektor, abidirektor ja mehaanik. Teises spordidirektori autos on mõnikord teine peadirektor, kui võistlus on oluline ja võib oodata lahtirebimisi, samuti teine mehaanik. Ülejäänud neli-viis autot on abiautod, mille tegevust koordineerivad spordidirektorid. Üks neist on alati toiduauto, mis tavaliselt tegutseb ka finišiautona – seal on pardal kaks rattureid teenindavat abilist. Ülejäänud umbes neli autot teenindavad joogipunkte. Naiste võistlusel on spordidirektorite ja abiliste autode suhe ligikaudu 1:4. Ehkki kogu meie autopark koosneb 35 autost, püüame võistlustel kasutatavate autode arvu vähendada keskkonnakaalutlustel. Võidusõidu ajal on autodes külmikud joogipudelitega, mehaanikute tööriistad, varuosad, -kiivrid, – sõidukingad, ratturite vihmariietus jne.“

Raske on öelda, millisel hetkel on autod kõige hädavajalikumad, neid on tarvis isegi siis, kui nad seisavad.

„Iga minut on oluline. Kui autod seisavad hotelli ees, on nad seal valmis meeskonnaliikmeid ja rattureid peale võtma. Loomulikult ei saaks me ilma autodeta teenindada võistlust ja abistada oma rattureid. Pärast võidusõitu on autosid vaja terve tiimi hotelli või koju toimetamiseks. Autod on olulised kogu aeg, nii päeval kui ka öösel, tagamaks, et kõik läheb plaanipäraselt.“

Logistika ajagraafikud on erinevatel võistlustel erinevad. Näiteks Pariis-Roubaix’ võitlusel on graafik pingelisem ja nõuab paindlikku kavandamist, kuid Liège-Bastogne-Liège on mõnevõrra lihtsam, sest Alpecin-Deceuninck baseerub ise Belgias.

„Üritame kõik plaanid paika panna seitse päeva enne võistlust. Sõltub ka sellest, kas ratturid käivad rajaga tutvumas, mis toimub tavaliselt kaks-kolm päeva varem. See aga otsustatakse ära ammu enne võistlust, nii et ideaalne stsenaarium on lihtsalt plaani sujuvalt järgida.“

Lõpuks jagas Jonas de Win meiega ka sisevaadet tehnikasse, mida UCI WorldTeami logistikas rakendatakse aja tõhusamaks kasutamiseks.

„Me töötame on online-logistikaplatvormiga, mis on mõeldud spetsiaalselt rattatiimidele. Sealtkaudu käib kogu tegevus: lennupiletid, rongipiletid, reisigraafikud, hotellide aadressid, külaliste nimekirjad, kes millise autoga sõidab jne. Me teeme ka kõik reserveeringud ise, välist abi kasutamata. Kui ma Alpecin-Deceunincki juures tööd alustasin, kasutasime väljaprinditud PDF-faile ja Exceli tabeleid, kuid tiimi kasvades polnud niiviisi enam võimalik hakkama saada. Õnneks olid meie tiimi juhid Christoph ja Philip Roodhooft avatud uuendustele ning praegu saame ka viimase hetke muudatusi teha paari hiireklikiga ja kõik püsib kontrolli all.“

Aitäh veel kord, Jonas de Win, selle sissevaate ja meile pühendatud aja eest! Soovime Alpecin-Deceuninckile parimat mitte üksnes Liège-Bastogne-Liège’i võistlusel, vaid ka kogu 2024. aasta hooajal.