Une kvaliteet võib olla kestusest tähtsam

Autor: Jiří Kaloč

Uuringute kohaselt suurendab halb uni haigestumise ohtu. Kuid mida õieti tähendab „halb uni“? Kas seitse tundi magamist öö kohta on piisav või tuleks keskenduda hoopis une kvaliteedile? Üks värske uuring heidab sellele küsimusele valgust.

Sportlastel on tihti unehäireid

Sportlasena hästi magada on raske. Varajased treeningud röövivad hommikusi unetunde ja hilisõhtused harjutuskorrad raskendavad uinumist. Sportlased peavad treeningute kõrvalt muidugi vingerdama veel kõiksuguste muude kohustuste vahel. Kui aga tegemisi on liiga palju, kannatab harilikult uneaeg. Ja justnagu aja survest ei piisaks, võivad rasked treeningud ise põhjustada täiendavat stressi, mis mõjutab und. Uuring näitabki, et täiskasvanud, kes pidevalt magavad alla seitsme tunni öö jooksul, on vastuvõtlikumad hingamisteede haigustele.

Uni mõjutab sinu immuunsust

Pole midagi hullemat kui jätta nädal aega treeninguid vahele haiguse tõttu. Just seepärast otsustasidki Suurbritannias Liverpoolis asuva John Mooresi ülikooli teadlased uurida seost une ja immuunsuse vahel. Nad võtsid vaatluse alla üle 1300 noorsõduri, kes läbisid 12-nädalase väljaõppeprogrammi. Sõdureid küsitleti nende magamisharjumuste kohta enne väljaõppe algust ning teadlased jagasid nad seejärel kahte rühma.

  1. Ühed olid need, kes 12-nädalase väljaõppe ajal magasid oma tavapärase arvu tunde.
  2. Teisi paluti igal ööl magada harjumuspärasest minimaalselt kaks tundi vähem.


Nende une kestust 12-nädalase perioodi jooksul mõõdeti, samuti paluti neil hinnata oma une kvaliteeti. Registreeriti ka neil arsti poolt diagnoositud ülemiste hingamisteede haigused, et näha, kummas rühmas on haigestumise tõenäosus suurem.

Meil kõigil on looduse poolt antud kalduvused magamajäämise ja ärkamise aja suhtes, neid nimetatakse kronotüüpideks. © Profimedia

Une kvaliteet on olulisem

Uuring andis oodatud tulemuse: teises rühmas, kus magati kaks tundi tavalisest vähem, esines hingamisteede haigusi rohkem. Nende haigestumise oht oli kolm korda kõrgem kui normaalse unega rühmas. Kuid uuring leidis ka midagi uut ja ootamatut.

  • Neil noorsõduritel, kelle uneaeg oli piiratud ja kes teatasid une kehvast kvaliteedist, oli haigestumise tõenäosus kaks korda suurem kui kontrollrühmal.
  • Need, kellel uneaeg oli küll piiratud, ent uni hea kvaliteediga, tundusid aga olevat kaitstud – haigestumisrisk oli võrdne kontrollrühmaga.

See näitab, et hingamisteede haiguste ohu mõttes oli une kvaliteet tähtsam kui une kestus. See on väga oluline, sest laiem avalikkus, sealhulgas sportlased, muretsevad peamiselt voodis veedetud tundide arvu, mitte nende tundide kvaliteedi pärast.

Viis soovitust une kvaliteedi tõstmiseks

Selle uuringu tulemused näitavad, kuidas sportlased peavad keskenduma rohkem une kvaliteedi parandamisele, mitte ainult unetundidele. Teadlased pakkusid välja järgmised viis soovitust, mis on tõhusad une kvaliteedi parandamiseks. Kui sul on muresid ühega neist, siis tead nüüdsest, millega tegeleda.

  1. Järjepidevus – Mine voodisse ja tõuse üles iga päev enam-vähem samal ajal, isegi nädalavahetustel.
  2. Toitumine – Väldi tugevat söömist kaks tundi enne voodisse minekut. Nihuta alkoholi ja kohvi tarbimine uneajast võimalikult kaugele.
  3. Lõõgastusrutiin – Tee vahetult enne voodisseminekut midagi rahustavat. Väldi arvutit, uudiseid, sotsiaalmeediat ja kõike, mis su pulssi kiirendab.
  4. Mugavus – Maga jahedas, pimedas ja vaikses ruumis ning vaata, et su madrats ja padi oleksid mugavad.
  5. Treening – Tee päeva jooksul trenni mõningase tervistava väsimuse tekitamiseks, mis aitab su kehal sügavamalt uinuda.