112. Tour de France: teekond läbi Põhja-Prantsusmaa südame

Autor: Monica Buck

Hiljuti Põhja-Prantsusmaa pealinnas Lille’is peetud pressikonverentsil avalikustati 112. Tour de France’i üksikasjad. 2025. aasta Grand Départ ehk pidulik start toob esile Hauts-de-France’i piirkonna – sealhulgas Nordi departemangu ja Lille’i linna – ilu ning tugevuse.

Esimene etapp leiab aset 5. juulil 2025, mil ratturid sõidavad ümber Lille’i. Edasi kulgeb trass läbi Pas-de-Calais’ departemangu, Lauwin-Planque’ist mere äärde Boulogne-sur-Meri. Järgmine kõrgpunkt on kolmanda etapi start Valenciennes’is, kuhu Tour jõuab esimest korda pärast 34-aastast vaheaega. Kolmas etapp lõpeb Dunkerque’is, mis on Touri ennegi võõrustanud – 2001. aastal anti siit pidulik start ning 2022. aastal oli see ühe etapi algus. Amiens’ist antakse neljanda etapi start ja seejärel lahkub Touri karavan Hauts-de-France’i piirkonnast.

  1. aasta Touriga peetakse meeles Põhja-Prantsusmaa panust rattasõitu. On see ju 20. sajandi alguse tuurivõitjate Maurice Garini ja Henri Cornet’ kodukant, samuti on siit pärit profina üle saja võidu teeninud Jean Stablinski. Põhja-Prantusmaa on andnud ka mitmeid Touril liidrisärgis sõitnud rattureid ning muulgi viisil spordiala ajalugu rikastanud.

Hauts-de-France on kõigile rattahuvilistele tuntud tänu Pariis-Roubaix’ võidusõidule ning Touri pidulik start antakse siit viiendat korda. Esimene etapp Lille’is selgitab esimese kollase särgi kandja. Tuulised olud ja strateegilised marsruudid, mis sisaldavad Notre-Dame-de-Lorette’i ja Mont Casseli nõlvasid, on ratturitele paras proovikivi ning kujunevad taustaks ihaldatud särkide pärast peetavale heitlusele.

Teine päev viib võistluskaravani läbi Pas-de-Calais departemangu ning lõpeb dramaatilise finišiga Boulogne-sur-Meris. See etapp sobib mägironijatele ning on oma finišieelsete raskete tõusudega kõva katsumus sprinteritele. Kolmandaks päevaks pöördub Tour tagasi Nordi departemangu ning siis sõidetakse Valenciennes’ist Dunkerque’i. See etapp peaks kujunema strateegia ja vastupidavuse kombinatsiooniks, eriti just Dunkerque’i lähedal finiši eel.

  1. juulil Pikardia ajaloolisest pealinnast Amiens’ist algava etapiga lahkuvad ratturid Põhja-Prantsusmaalt ning algab legendaarse võistluse järgmine faas.