Kohv ja rattasõit – ideaalne klapp

Autor: Siegfried Mortkowitz

Pärast aastaid vaidlusi kohvijoomise heade ja halbade külgede üle tundub, et toitumisteadlased on ühisele seisukohale jõudnud. Jah, mõõdukas kogus kohvi teeb teile head, eriti kui harjutate regulaarselt.

Tegelikult on kohv viimase kümne aasta jooksul tehtud arvukate teadusuuringute andmetel üks tervislikumaid jooke, mida üldse tarbida. See on täis polüfenoole ja sisaldab ohtralt antioksüdante. Ajakirja Natural Products Insider kinnitusel „võib kohvi tarbimine vähendada südame- ja veresoonkonna haiguste riski ja vähendada teist tüüpi diabeedi väljakujunemise riski kuni 50 protsendi võrra. Kohvil on ilmselt ka positiivne efekt neuroloogiliste haiguste suhtes, kohvi tarbimine võib vähendada Parkinsoni tõve ja Alzheimeri tõve riski.“

Mõned ratturid teatavad, et kofeiinist hoidumine ühe-kahe nädala jooksul tugevdab selle võistluspäeval kasutamise mõju. © Profimedia

Suurbritannias asuva Kohvialase teadusinfo instituudi väljalastud video teavitab meid, et kohv on ideaalne jook rattasõidu tarvis. Selles videos jutustab mitmesugustel rattaaladel võistlev Juliet Elliott, kuidas ta treenib umbes 12 tundi nädalas ning osaleb pikamaa-, kruusa- ja bikepacking-võistlustel ning sellistel üritustel nagu Grinduro ja Tuscany Trail. „See, mida ma söön ja joon, määrab minu suutlikkuse,“ selgitab ta, „ning ma naudin kohvi, mis on osa minu argirutiinist.“ Ta lisab, et alustab oma päeva hommikusöögi kõrvale joodava kohviga ning võtab veel teisegi tassi enne jõusaali minekut või ratta selga hüppamist. „Ma olen suur kohvisõber,“ kinnitab Elliott. „Sellega tunnen ma end energilisena ja vaimselt teravana, lisaks olen teadlik kohvi soodsast mõjust suutlikkusele. Ma suudan vändata tugevamini, kiiremini ja kauem.“

Teadus kinnitab tema seisukohti. Coventry ülikoolis töötav sporditoitumise spetsialist dr Neil Clark ütleb, et kohvijoomine pakub hüvesid, mis võivad parandada füüsilist suutlikkust. „Nendeks on muuhulgas lihaste vastupidavuse, liigutuste kiiruse ja lihaste tugevuse tõus.“ Ta märgib, et uuringud on näidanud, kuidas kofeiin võimaldab lihastel jõulisemalt ja sagedamini kokku tõmbuda ning et „kohvi tarbimine on näidanud nii koormustaluvuse kui ka lühiajalise suutlikkuse paranemist.“

Lisaks võib kohv parandada teie enesetunnet, sest vabastab endorfiine, mis vaigistavad valu ja pingutuste järelmõjusid treeningu ajal. „Sellised tegurid nagu lühenenud reageerimisaeg, teravamad tajud ja parem meeleolu mõjutavad suutlikkust samuti tõenäoliselt positiivses suunas,“ räägib Clark. „Pole vahet, kas rattaga sõidetakse võistlusel või vaba aega veetes – on olemas andmed, mille kohaselt tassi kohvi joomine võib suutlikkust parandada.“ Lõppeks võib kohvi joomine enne rattaga sõitma minekut aidata ka teid avariide eest kaitsta. „[Kohvi joomine] võib samuti tõsta valvsust ja teravdada tajusid, mis võib parandada liiklusohutust maanteedel,“ selgitab Clark.

Ent Clark hoiatab, et kohvi tuleb alati tarbida mõõdukalt. Euroopa Toiduohutusamet soovitab juua kolm kuni viis tassi kohvi päevas, kuid Clark ütleb, et tundlikkus kohvi mõju suhtes on inimestel erinev. „Mõistlik on alati alustada väikseimast kogusest,“ soovitab ta. „Jooge üks tass ja vaadake, kuidas see toimib. Ja kindlasti peate seda enne võistlusel rakendamist treeningul järele proovima.“

Juliet Elliott on kindlameelne kohviaustaja. „Minu jaoks käivad kohv ja rattasõit käsikäes. See muudab mind erksamaks, aitab mul sõita kauem ja kiiremini. Miks ei peaks kohv mulle meeldima?“