Glükoosi monitor rattasõidus – hüved

Autor: Jiří Kaloč

Miks üldse huvituda oma glükoositasemest? Arusaam toitumise ja treeningute mõjust veresuhkrule annab rattasõiduga seoses mitmeid hüvesid ja eeliseid. Pidev glükoosimonitooring võimaldab Sul jälgida suhkrutaset treeningu, söömise, taastumise ja magamise ajal. Vaatame lähemalt.

Energiakasutuse optimeerimine treeningute ja võistluste ajal

Kui Sa oled kunagi „haamri“ saanud ehk teiste sõnadega on Sul sõidu ajal energia otsa saanud, ei ole vaja pikalt selgitada eeliseid, mida pakub pidev glükoositaseme jälgimine sõidu ajal. Kiirest tempos rattasõiduga põletavad Su lihased ohtralt glükoosi.  Igal ratturil on lihastes ja maksas valmis 300 kuni 600 grammi glükogeeni (hoiustatud glükoosi) raskete treeningute või võistluste tarvis. Sõltuvalt Sinu pingutuse määrast ja vormist piisab sellest umbes kaheks tunniks kõvaks väntamiseks.

Selle varu lõppemisel on Sul tunne, nagu oleksid vastu seina sõitnud, sest keha lülitub glükoosilt ümber rasvadele. Rasvad suudavad Sind toita mitmeid päevi, kuid ainult väga madala või keskmise intensiivsusega väntamisel. Glükoosi lõppemine keset võistlust tundub väga vastik, sest ühtäkki ei suuda Sa enam hoida oma tavalist tempot ja jääd teistest maha. Seepärast ongi energiageelid, spordijoogid ja süsivesikurikkad suupisted nii menukad ühtviisi proffide ja amatööride seas. Üldiselt püüavad ratturid tarbida rattasõidul toidust 60 kuni 90 grammi süsivesikud tunnis, et selle „kütuse“ arvel oma võistlustempot üleval hoida.

CGM-seadmed suudavad Sind varakult hoiatada, kui glükoos on otsakorral ja võimalikult ruttu tuleb midagi süüa. Samuti aitavad need leida täpse koguse süsivesikud, mida just Sina isiklikult vajad. Kasutajate kogemuste põhjal aitas CGM tuvastada, et kergetel sõitudel läks tarvis arvatust vähem ja rasketel sõitudel arvatust rohkem süsivesikuid. Kui Sa vastavalt oma tegevust kohendad, peakski sooritusvõime paranema nii treeningutel kui ka võistlustel.

Taastumise kiirendamine

Ratturid püüavad sageli püsida saledana ja vähendavad treeningutest eemal olles süsivesikute tarbimist toidu üldise kalorsuse kahandamiseks. See võib küll aidata kehakaalu säilitada, kuid võib negatiivselt mõjuda taastumisele ja tervisele üldse. Eriti on see tendents levinud naisratturite seas ning rida sellega seotud terviseprobleeme on ametlikult kokku võetud kui suhteline energiapuudus spordis (Relative Energy Deficiency in Sport ehk RED-S).

CGM aitab hoida glükoositasemel pilku peal ja tagada, et Sa süsivesikute ja kalorite tarbimist liialt ei piiraks. Eriti silmiavav võib olla oma öise glükoositaseme jälgimine. Mõnda sportlast tabab magades hüpoglükeemia ehk veresuhkru tase langeb väga madalaks, ilma et ta seda ise teaks.

Toitumise kohandamine

Paljud ratturid teavad, et riis, kaerahelbed ja leib on head süsivesikute allikad ja neid võiks enne sõitu süüa. Paljud on samuti kuulnud, et umbes kolm tundi enne sõitu tuleks pidada suur süsivesikurikas söögikord ning 60 minutit enne võtta väike süsivesikutega eine. Kuid me oleme kõik erinevad ning selgitada välja, milliseid toite ja millal täpselt just Sina peaksid sööma, võib olla päris keerukas.

CGM näitab, millised toidud kui palju Su veresuhkrut tõstavad ja kui kauaks. See teeb sõidueelse toitumise palju lihtsamaks. Toitumise saad ideaalselt enda vajadustele kohandada, kui näed, kuidas iga söögikord, eine või jook Su glükoositaset mõjutab. Enam pole tarvis toetuda keskmisele kasutajale mõeldud soovitustele.

Tervise parandamine

Glükoosil on märkimisväärne mõju tervisele, mitte ainult sooritusvõimele rattasõidus. Veresuhkru kõrge tase on võidusõidu ajal vajalik, kuid rahuolekus ohtlik. Kui Sul on veresuhkru krooniliselt kõrgenenud tase, võivad tekkida diabeet ning südame-veresoonkonna haigused. Stabiilne glükoositase aitab hoida oksüdatiivse stressi madalane ja põletikud kontrolli all.

CGM aitab Sul mõista, millised toitude kombinatsioonid hoiavad glükoositaseme stabiilsena ja millised seda järsult tõstavad. Võid reaalajas jälgida, kuidas kiudaine- ja valgurikaste toiduainete lisamine süsivesikuallikatele muudab glükoositaseme muutused sujuvamaks. Regulaarne jälgimine, kui dramaatiliselt muudavad magustatud karastusjoogid ja alkohol glükoositaset, võib aga olla piisav põhjus oma tarbimisharjumuste muutmiseks.

Kõik need peibutavad hüved käeulatuses, on nüüd aeg vaadata, kuidas CGM-i treeningutel ja võistlustel kasutada.