Soovitused maanteeratta esmaostjale

Autor: Jiří Kaloč

Otsustasid osta endale esimese maanteeratta, aga ei tea, kust alustada? See artikkel ongi Sulle. Markide ja rattakomponentide arv ähvardab silme eest kirjuks võtta, kuid võid olla kindel, et esimest ratast valides tuleb tegelikult teha üsna vähe otsuseid. Me aitame Sul tuvastada, mida täpselt otsustada ja millest aru saada, et need otsused tuleksid õiged.

Alusta eelarvest

Enamikul esmaostjatest pole õrna aimugi, milline on mõistlik hind uue ratta eest. Kuid peaaegu kõik neist imestavad, kui vähe on vaja kulutada piisavalt hea ratta soetamiseks. Nii et sellest alustamegi. Lihtsa ratta võib saada lausa 200 euro eest, ent sellega pole eriti mõnus sõita. See on tõenäoliselt raske, aeglane ja peaaegu kasutu mistahes mäkketõusul. Õnneks tuleb Sul kulutada vaid umbes 500 eurot, et soetada igati pädev algtaseme jalgratas, millega ratturina arenedes on tore sõita veel pikki aastaid.

Ning kui Sa saad oma eelarve venitada 1000 euroni, võid osta vapustavalt ägeda maanteeratta, mis rahuldab ka oskajat ratturit. Artikli lõpus toome nende hinnatasemete kohta ka kaks konkreetset näidet.

Ratas peab sobima

Hästiistuva ratta omamine on üks olulisi põhjusi uue ratta ostmiseks. Muidugi, too vana keldrist leitud jalgratas tuli tasuta kätte, aga kui lenks on sadulas istudes liiga kaugel, muutub rattasõit varsti valusaks ja tüütavaks. Seepärast ongi hädatarvilik alati proovida ratast, mida Sa kavatsed osta – alles siis saad aru, kuidas see Sulle sobib. Tootjad soovitavad suurusi sõltuvalt pikkusest, kuid inimestel on ka erineva pikkusega käed ja jalad ning muud kehamõõtmed.

Teine otsus on valida välja pood, kust ratas soetada. Mõistlik on küsida nõu mõnelt rattasõitjast sõbralt või lugeda vastukajasid. Ideaalvariant on olla klient usaldusväärses poes, mis tulevikus Sinu ratast ka hooldab.

Komponentide lihtne valik

Rattal on raam, pidurid, käigud, ketiratas, kassett, käiguvaheti, lenks – võtab juba pea ringi käima? Siit tuleb kiirülevaade rattakomponentidest. Nagu peagi näed, on esialgu vaja mõista üsna väheseid asju, sest enamiku otsustest on tootjad Sinu eest juba ära teinud.

Rattaraam

See on suur asi, mis iga kogenud ratturi elevile ajab. Kuigi raam on oluline, pole Sul siin midagi otsustada vaja. Rattad hinnavahemikus 500–1000 eurot on tavaliselt kas teras- või alumiiniumisulamist raamiga, mis on suurepärane usaldusväärne materjal. Raami geomeetria on põhimõtteliselt standardne, aastakümnete jooksul ajapikku üle võetud kallimatelt mudelitelt. Süsinikkiule võid mõelda oma rattakarjääris millalgi hiljem, kui eelarve on suurem ja Sa ise kogenum.

Grupp

See nimetus märgib kõiki komponente, mida vajatakse käiguvahetusteks ja pidurdamiseks. Sellised nimetused nagu Shimano Ultegra, Sram Force või Campagnolo Record tähistavad menukaid maanteerataste gruppe. Siin lähevad asjad huvitavamaks, sest Sul on võimalus teha mõned olulised otsused.

Pidurid – Olemas on kaht sorti pidureid: pöiapidurid ja ketaspidurid. Pöiapidurid on kergemad, odavamad ja lihtsamad hooldada, kuid mõnevõrra vähem tõhusad tihedas vihmas ja poris. Aga need on igal juhul suurepärane valik Su esimesele maanteerattale. Ketaspidurid toimivad igasugustes ilmaoludes ja on lihtsamad kasutada, kuid maksavad ja kaaluvad rohkem. Kui Sa otsustad ketaspiduritesse investeerida, siis veendu, et need oleksid hüdraulilised, mitte mehaanilised.

Käiguvahetus – Sa peaksid teadma, kui palju käike uuel rattal on ja milliseid ülekandeid Sa kasutad. Algajana on põhiline omada käike, mis teeksid rattaga mäkke ronimise võimalikuks. Selleks on vaja suuri ketirattaid taga ja väikesi ees. Suurust mõõdetakse ketiratta hammaste arvuga (T). Täpsemalt öeldes peaks Sinu ratta kassetis olema ketirattad hammastega 11–32 või isegi 11–34. Kui hambaid on 11–28 või veel vähem, pead arvestama, et tõusud tunduvad väga rängad ja mõni järsem võib sundida sadulast maha ronima. Õnneks Eestis neid liigapalju ei ole, seega kui leiad ratta, millel on taga kassett 11-28, ei pea seda kohe välja praakima. Enamik algtaseme rattaid saab eesmised ketirattad suurusega 50–34, mis on algajaile igati hea.

Jooksud ja muu kraam

Rattaga saad kaasa algtaseme jooksud ja need on täiesti piisavad. On ju jooksud kõige lihtsamalt asendatav ja kõige suurema mõjuga komponent, kui Sa rattasõidust rohkem aru saama hakkad. Samuti ei tasu Sul muretseda selliste komponentide pärast nagu lenks, stem, sadulatoru, kett või rehvid. Kui ostad tuntud tootja kaupa, saad endale usaldusväärsed osad vastavalt nende hinnale.