Slik overvinner du frykten for dårlig vær som syklist

Av Jiri Kaloc

Dårlig vær kan bli din fiende på sykkelen hvis du er redd for det. Det første du må gjøre for å bli komfortabel med å sykle i dårlig vær, er å sørge for at du har riktig utstyr og vet hva du skal passe på. La oss gå gjennom det grunnleggende.

Ikke forhast deg

Hvis du har dårlige minner om å sykle i dårlig vær eller rett og slett ikke er sikker på hvordan du vil takle det, er det best å ta det rolig. Du kan begynne med å sykle i lett regn og gradvis jobbe deg opp til mer utfordrende forhold. Du bør også snakke med andre syklister du stoler på om frykten for dårlig vær. De kan gi deg støtte og råd, og hjelpe deg med å få perspektiv.

Vær forberedt på det forventede

Noen ting endrer seg når det er dårlig vær. Det betyr ikke at du ikke kan sykle trygt, du må bare tilpasse deg den nye situasjonen.

Vær oppmerksom på bremselengden: Dårlig vær betyr våte veier, og det betyr lengre bremselengde. Du får dårligere veigrep og bremser ikke like effektivt, selv om du har skivebremser. Vær ekstra forsiktig med våt veimaling, vått stål som f.eks. rekkverk og vått løv, da det er disse som blir mest glatte.

Hold kroppstemperaturen oppe: Riktig bekledning er avgjørende i dårlig vær. En enkel regnjakke er et must. Den holder deg tørr, hjelper deg med å holde på kroppsvarmen og beskytter deg mot vind. Men hvis du føler at sykling i dårlig vær ikke holder deg varm nok, må du være klar til å stoppe og søke ly.

Vær forsiktig med lyn: Det er viktig å vite at sykkeldekk ikke beskytter deg mot lynnedslag. Energien er rett og slett for høy, og dekkene er for små til å isolere deg. Hvis du føler at det er fare for lynnedslag, er det best å søke ly i en solid bygning eller under en bro.

Dårlig vær kan være sykkelens fiende hvis du er redd for det. © Profimedia

Vær forberedt på at ting kan gå dårlig

Dette bringer oss over til en annen frykt som syklister ofte har i forbindelse med dårlig vær. Frykten for å bli sittende fast langt hjemmefra. Du kan sannsynligvis unngå at dårlig vær blir årsaken til dette ved å planlegge ruten din ut fra værmeldingen. Og du bør ta med deg telefonen når du sykler langt hjemmefra, spesielt når det er fare for dårlig vær, slik at du kan ringe etter hjelp. Det er også en god vane å gi beskjed til noen om hvor du er på vei og hvor lenge.

Den nest vanligste årsaken til at syklister blir sittende fast langt hjemmefra, er mekaniske problemer. Å være ute av stand til å håndtere mekaniske problemer kan øke denne frykten betraktelig. For å overvinne frykten bør du ha verktøy og en grunnleggende forståelse av hvordan du løser de vanligste problemene.

Fikse et punktert dekk: Husk å ha med deg en ekstra slange, dekkspaker og noe å pumpe opp slangen med (CO2-patroner er lette og praktiske, men en pumpe kan brukes flere ganger). Ideelt sett bør du øve deg på å reparere en punktering hjemme.

Reparer et ødelagt kjede: Det er sjelden at et kjede ryker, men det er ødeleggende når det skjer langt unna hjelp. Heldigvis er det også enkelt å reparere. Du trenger et multiverktøy med kjedebryter for å fjerne det ødelagte leddet, samt en «Powerlink» for å sette sammen endene raskt og uten verktøy. Dette kan være uvurderlig på lengre turer.

Med riktig utstyr, verktøy og ferdigheter i bagasjen kan du overvinne frykten og bli tryggere på å sykle, uansett vær eller hvor langt hjemmefra du befinner deg.