Hvor mange gir trenger jeg?

Av Christopher Ashley

Dette er et vanskelig spørsmål uten et fasitsvar, men vi skal prøve å gjøre det litt klarere for deg. Sheldon Brown ansees som en av de beste sykkelmekanikerne i verden, og dette er hans svar på spørsmålet vårt.

This is a difficult question, and those in need turn to Sheldon Brown who, despite his passing in 2008, is still regarded as the greatest bike mechanic who ever lived.

Du trenger bare et gir

Selv en slik sykkel vil bevege deg raskere og med mindre innsats enn å gå. Sheldon påpekte at disse syklene vil fungere godt for folk i byer. Så du trenger bare ett gir, med mindre …

Du trenger 2 gir

En sykkel med kun ett høyt gir kan være irritrende hvis man bare skal en rask tur på butikken. Det motsatte med en sykkel med kun ett lavt gir kan være irritrende hvis man ønsker å sykle fort på fat vei. Det er faktisk en løsning på dette og det er et navgir fra SRAM kalt automix. Her har du to gir inne i navet i tillegg til brems. Du trenger bare to gir, med mindre …

Du trenger 3 gir

En sykkel med tre gir i navet er perfekt for en bysykkel. Det funker alltid og du slipper å grise til fingrene fordi du må sette kjedet på plass til en hver tid. Girene er fordelt mellom ett gir for trekkraft og høy fart, ett for oppoverbakker og ett for midt i mellom. Så du trenger bare tre gir, med mindre …

Sheldon gave us the definitive answer.

Du trenger 11 gir

Kanskje du bor på vestlandet, eller et annet sted med mange veldig bratte fjell. Hvis din eneste mulighet er å sykle rett opp i fjellet vil du være komfortabel med 1×11 gir. Her har du 11 helt forskjellige gir med et veldig lett førstegir som gjør det mulig å komme opp bratte fjellsider. Når du skal ned igjen trenger du ikke de tyngste giren, takket være tyngdekraften som hjelper deg ned igjen. Du trenger bare 11 gir, med mindre …

Du trenger 22

Glem terrengsykling, du liker deg på veien. Landeveissykelen din har to drev foran og 11 bak, som både passer godt til de lange rolige søndagsturene og til en eventuelt spurt. Selv om den funker godt i spurten, så vil de letteste girene dine også gjøre det lett å sykle opp en 15% bratt stigning. Du trenger bare 22 gir, med mindre …

Du trenger 27

Hvis du bare skal ut på tur og ha det så komfortabelt som mulig så velger du flest mulig gir. Selv om dette gir et godt spekter å velge mellom når de bratteste bakkene kommer, så må du også være forbredt på å få en del fett på henda. Flere gir krever mer vedlikehold, så det er kanskje greit å tenke seg om før man kjøper en sykkel med så mange gir?