Tips for bikepacking: Planlegg ruten

Av Filippo Mari

Det er mange verktøy man kan bruke for å planlegge sykkelturen. Noen liker godt å benytte seg av gammeldagse papirkart, men det er også gode muligheter for å bruke flere nettbaserte løsninger. I denne artikkelen har vi sett på et par av verktøyene som kan komme godt med i planleggingen. 

Velg rute

Har du dårlig tid på å planlegge sykkelturen kan man alltids få gode råd og tips på nettet. I tillegg er det mange som har lagt ut ulike turer med alt man trenger av informasjon. På denne måten kan man spare tid på å bruke en eksisterende rute som man vet var vellykket.

Bikepacking
© Profimedia

Eurovelo er et nettverk der man kan finne sykkelturer i hele Europa. Mange av rutene er svært lange, men man kan ta bruddstykker av turene hvis man heller ønsker kortere ruter. Flere av rutene på siden er ikke helt kvalitetssikkert, så det kan være greit å gjøre litt mer undersøkelser om turen man velger før man drar. Siden er i utgangspunktet et bra side for å få gode ideer om ruter man kan sykle.

Historiske ruter er godt etablert for sykkelturister, og disse rutene kan man med stor sikkerhet si er kvalitetssikkert. Under har vi samlet en rekke historiske sykkelruter som man lett kan følge på egene nettsider. Vi vil med stor sikkerhet si at disse rutene vil gi deg en flott sykkelopplevelse.

Bike sign
På ruten mellom Praha-Wien Greenway. Denne ruten er godt skiltet!

Hvis man ønsker å planlegge sin egen rute, så må man legge ned mye mer arbeid og tid. Fordelen med å planlegge selv er at man kan bestemme hvor man ønsker å dra og hvor man ønsker å legge ruten. Det er også veldig morsomt å lære mer om stedene man tenker å besøke i planleggingsprosessen.

Planlegging av turen

Først må man starte med en overordnet ide om hvor man ønsker å sykle. I dette tilfellet har vi beveget oss litt lengre sør-øst i Europa, nærmere bestemt til Praha. Ønsket er å planlegge en tur fra Praha til Berlin i Tyskland. Først anbefaler vi å finne en nettside hvor man kan generere et kart over turen. Her er tre ulike sider som vi har benyttet tidligere Koomoot, Bikemap or RidewithGps. Her kan man legge en rute fra startpunkt via ønsket stoppesteder helt til endelig stoppested. Det kan være smart å ha et øye med distansen og høydeprofilen underveis i planleggingen, slik at man ikke lager en for lang og tung rute. I enkelte tilfeller må man kanskje justere på ønskete stoppesteder hvis man ser at dette fører til en for tøff tur. Det er også svært effektivt å bruke et varmekart i planleggingen. Dette for å se på hvor det er bebyggelse, veier etc.

Heat map
Varmekart er svært effektivt i planleggingen.

Videre kan man begynne å se etter høydepunkter som ligger på ruten man har valgt, eller i nærheten. I dette mener vi atraksjoner, historiske steder eller lignende. I søket etter slike høydepunkter funker google eller Tripadvisor svært godt. Det kan hende at man kommer over steder man har lyst til å besøke som ikke ligger på den planlagte ruten. I slike tilfeller kan man bare gå inn på kartet igjen og gjøre de nødvendige justeringene for å legge til et nytt stoppested. Etter at man har laget en liste med ønskete stoppesteder og justert ruten slik at man sykler innom alle stedene må man lagre ruten. Videre burde man laste ned et kart offline slik at man kan bruke dette til navigering på turen. Slik at man slipper å bruke unødvendig mobildata.

 

Når man har funnet ønsket rute og ønske stoppesteder, anbefaler vi å se litt nærmere på de veiene man har satt ruten på. De fleste syklister liker rolige veier med godt underlag og lite trafikk, så dette blir målet å finne i denne delen av prosessen. Vi anbefaler å bruke et topografisk kart i denne prosessen for å finne den beste og letteste ruten. Et slikt kart viser topografien i området og det har numerisk høydeangivelse for visse punkter. I tillegg angis den generelle terrenghøyden med koter (linjer). Jo tettere det er mellom hver kote på kartet, dess brattere er terrenget. Fargene på kartet gir også indikasjon på hvordan type terreng som er i området. Type terreng kan være snaufjell, vegetasjon, myrer, elver, vann med mere. Hvis man blir sittende med en usikkerhet over hvor trafikkert veien man har valg kan man ta en rask titt på google streetview. Dette vil gi en god indikasjon på trafikken og hvordan omgivelsene er.

Hvis det er vanskelig å finne gode veier eller informasjon om noen områder kan det være smart å se om det er noen lokale sykkelklubber eller sykkelinteresserte i det aktuelle området. Syklister er alltid interessert i å råd til andre syklister som har lyst til å utforske deres områder!

Google Street View
Google Street View er perfekt for å se på kvaliteten på veien og trafikken

Et ekstra tips

Det kan være smart å ha et øye med været. Alle syklister vet hvor viktig været er for å få en best mulig sykkelopplevelse. Det finnes mange gode applikasjoner og nettsider for nettopp dette, slik som Windy. Her får du et veldig godt overblikk over nedbør, vind etc.

Windy
Windy

 

Alle gode turer starter med en god plan, så det er bare å nyte prosessen. God tur!