Tips for bikepacking: Noe utstyr du alltid burde ta med på turen

Av Filippo Mari

Det er noen ting man alltid burde har med på sykkeltur, og som man kan samle i et lite kit. Kittet består av en samling av ting som kan være veldig nyttig å ha med for å løse ulike utfordringer og problemer som kan oppstår på turen.  


Liten, lett, enkel og effektiv

Det viktig at man ikke tar med seg mer enn det man trenger på bikepacking. Målet er å holde vekten på utstyret nede så mye som mulig. Når det er sagt, så kan det være greit å prioritere plass til de tingene som vi snart skal ramse opp. Dette er utstyr som man i utgangspunktet ikke trenger hvis alt går som planlagt, men som de aller fleste har erfart, så kan det alltid oppstå uforutsette ting på veien. Det kan være greit å ta en liten zip-pose eller lignende for å samle alt i et lite kit. Ut ifra erfaring så vil ikke alle tingene under utføre mer enn 300-350 gram, så det vil ikke gjøre så stort utslag på totalvekten.

Her er utstyret vi anbefaler å putte i kittet:

• Zip-pose, gammelt penal eller en form for verktøypose
• Multitool med kjedekutter (gjerne med kniv)
• Bankkort og litt cash
• Liten lapp med noen viktige telefonnumre
• Liten penn
• Plaster for sår og gnagsår
• Binders
• Strips 2-5 stk
• Gaffatape
• Kopi av dokumenter
• Smertestillende
• 1 energibar or gel
• Liten powerbank med kort kabel
• 1 plastkort
• Adapter til ventil (Schrader(bil) til Presta)

Essential kit

Verktøypose eller lignende

Føst av alt så trenger man noe å putte alle tingene i. Her kan man bruke ulike ting, men har du en sammenleggbar vektøypose som avbildet, så vet vi at det er et godt alternativ. Hvis du ikke har det tilgjengelig så kan et gammelt penal, zip-pose eller lignende også fungere utmerket.

Multitool

Hvis man hadde hatt ubegrenset med plass så vill vi nok anbefalt å ta med en stor swiss kniv med alle mulig muligheter. I dette tilfellet så har vi begrenset med plass , og da burde man prøve å ta med et multitool som ikke er for stort. Det kan være greit å ha et multitool som har kjedekutter. I tillegg er det alltid smart å ha et multitool som har kniv.

Multitool

Binders, strips og strikk

Dette er tre ting som alltid er greit å ha med seg på ting. Spesielt strips er et hjelpemiddel som kan redde de fleste situasjoner. Binders høres kanskje litt rart ut, men ved å rette ut bindersen kan man lage ulike «verktøy» som kan brukes til ulike situasjoner. Strikk trenger vell ikke noe spesiell forklaring, da en strikk også kan være fint å ha i mange situasjoner.

 

Penger

Se for deg at du mister lommeboken. Hva gjør man da? I dette tilfellet kommer man seg litt lengre hvis man har litt ekstra penger i verktøyposen.

Smertestillende og plaster

Selv om man  til vanlig klarer seg uten smertestillende, så er det alltid greit å pakke med seg noe. Det kan for eksempel komme hendig til for andre som er med på turen. Når det kommer til plaster så er det alltid godt å ha et plaster til blemmer som kommer underveis på turen.

Cyclin shoe
© Profimedia

Gaffatape og plastkort

Gaffatape er et hjelpemiddel mange sverger til på tur. I likhet med strips så kan gaffatape brukes til å fikse det meste. Nå lurer du kanskje på hva plastkortet skal brukes til? De fleste er nok kjent med at gaffatape kommer på en stor rull, som ikke egner seg sånn for bikepacking. Det er her plastkortet kommer inn i bildet. Surr så mye gaffatape du tror du vil trenge rundt et gammel plastkort som du har liggende i skuffen. På denne måten vil man spare masse plass, og man kan kanskje også få bruk for plastkortet underveis på turen. Duct tape

 

Dine viktigste telefonnumre på en lapp

Vi syns det kan være veldig smart å skrive ned de viktigste telefonnumrene på en lapp i tilfelle nødstilfellet. Se for deg at man mister mobilen, eller at mobilen går tom for strøm. Vi syns det kan være vanskelig å huske telefonnumre, så da er det veldig betryggende å ha dem skrevet ned et sted. I tillegg så er det smart å ha med en penn hvis man trenger å notere noe ned på lappen.

1 energibar/gel

Det er alltid smart å ha en energibar/gel i verktøyposen. Alle fungerer bedre med litt energi i kroppen, så det er her baren/gelen kommer inn i bildet. Det som er viktig er å ikke spise dette før det er eneste energikilden som er tilgjengelig.

Liten powebank med kort kabel

Når man reiser med bil så kan man ha en stor powerbank, men når man skal på bikepacking så må man tenke på størrelsen. En powerbank som kan lade mobilbatteriet 1-2 ganger, og som har en liten ladekabel er perfekt å ta med seg. Husk alltid å lade powerbanken før ny tur, slik at man er sikker på at den alltid er fulladet.

 

Power bank

Ventiladapter

En ventiladapter er alltid fint å ha med på tur. Adapteret gjør det mulig å benytte seg av kompressorer som man ofte finne på bensinstasjoner langs veien.

Presta adapter

Kopi av dokumenter

Til slutt så kan det være greit å ha med kopi av ulike dokumenter som for eksempel førerkort, bankkort etc. Se for deg at du mister lommeboken og må leie noe. Da kan et kopi av førerkortet og bankkortet komme greit til nytte. I tillegg så vil ikke dett ta så stor plass i forhold til hvor mye det vil være til hjelp hvis situasjonen plutselig oppstår!