Slik oppgraderer du sykkelen din på et budsjett

Av Charlotte Murray

Å se vennene dine plukke opp Strava-segmenter på sin nye aero-sykkel kan være frustrerende når du ikke er i posisjon til å punge ut på en splitter ny sykkel. Eller kanskje du nettopp har blitt forelsket i sykkelen din og tror at et par oppgraderinger kan tenne gnisten igjen?

I disse dager er det ikke alle av oss som har penger eller tid til å bruke på dyre oppgraderinger, men heldigvis er noen av de mest effektive oppgraderingene enkle og rimelige. De kan gi deg det løftet du trenger for å sykle raskere og lenger, mer komfortabelt.

Å oppgradere sykkelen din kan til og med spare deg for penger i det lange løp, og holde sykkelen i gang i årene som kommer. Men hvor begynner du? På din neste tur, tenk på hva som føles som om det ikke fungerer bra, eller hva som er minst behagelig. Føles turen humpete? Sklir du på styret? Begrenser du tiden du bruker på sykkelen din fordi setet er ubehagelig? Vurder disse tingene og sjekk ut listen nedenfor. Noter deg de tingene du tror kan gi en bedre tur og oppgrader dem over tid for å spre kostnadene.

Du kan til og med gjøre noen av disse endringene selv, med den praktiske involveringen av en YouTube-video. Vær ressurssterk og kreativ, du vil plukke Strava-segmenter på kort tid.

Rengjøringssett

Ærlig talt, du vil ikke få PB med denne oppgraderingen, men hvis du ikke har renset sykkelen i vinter, må du absolutt gjøre det! Ingenting vil få sykkelen til å tikke bedre over enn en god rengjøring av og til.

En skylling etter turene dine er et godt sted å starte – spesielt hvis du sykler nær kysten eller på grusete veier, men unn deg selv et anstendig rengjøringssett som dette fra Muc Off, så kan sykkelen føles som ny. Ta av kjedet, gå inn i alle delene som kan gjøres med en lett skrubb og påfør litt friskt kjedesmøring etterpå (men pass på å unngå å få smøring på bremsene, bruk kun bremserens eller såpevann, om nødvendig!).

Ha sykkelen på en service

På samme måte som en god rengjøring, vil service på sykkelen sikre at alle de dyre delene forblir i topp stand. Du kan få forskjellige nivåer av sykkelservice avhengig av budsjettet ditt, fra en rask overgang og anbefalinger for forbedringer til oppdatering av slitte deler, retting av et hjul som er skeive, eller justering av girene.

Noen steder kan du få en gratis «sykkelhelsesjekk», som kan være kjent som en «Dr Bike»-sjekk. Selv å gjøre noe slikt kan gi deg et godt sted å begynne for å lære hvilke deler du skal erstatte eller oppgradere.

Få en sykkeltilpasning

En sykkeltilpasning kan være forskjellen mellom en lang og komfortabel tur, og potensialet for smerte og skade. Det er prosessen med å modifisere sykkelen din for å maksimere ytelse, komfort og effektivitet. Bike fits vil være basert på tre viktige ting: dine mål for sykling, din nåværende fysiologi og koblingen mellom de to.

Men vi har et budsjett, så hvor mye koster det? Vel, igjen, de kan variere i pris opp til noen få hundre euro, men det ville være en seriøs profesjonell passform med bruk av teknologi. En liten tilpasning kan være en rimelig måte å lage mindre endringer i høyden og vinkelen på forskjellige sykkeldeler for å passe best til din kropp og kjørestil.

Sete

Et sete som passer  kan gjøre en verden til forskjell. Typen sykling du gjør vil avgjøre hvilken type sete du vil ha, samt hvor behagelig det føles for deg. Husk at alle sin anatomi er forskjellig, så det som er behagelig for en person, er kanskje ikke for en annen.

På samme måte som sykler, vil du ha et sterkt og lett sete, men disse har en pris. Men selvfølgelig er det fortsatt billigere enn å kjøpe en helt ny sykkel. Pendlerseter er de som er designet for folk som sannsynligvis ikke vil ha på seg polstrede shorts. De er vanligvis store og polstrede. De vil være komfortable på korte reiser, men er ikke designet for langdistanse.

Hvis du kjører offroad, er flex og komfort prioritet for disse setene. De er vanligvis godt dempet for å absorbere støtet fra terrenget – det er hvis du til og med sitter i sete, noe du ofte ikke vil være.

Landeveissykkelsetene på den annen side er designet for å være komfortable over lange perioder med rumpa på setet. De støtter en bedre tur, og tar ofte litt tid å venne seg til – så ikke bli satt ut hvis du er sår etter de første par turene.

Få noen råd og velg et sete som passer til din kjøring, og du vil dra nytte av det nesten umiddelbart. Få den deretter justert riktig av en profesjonell slik at vinkelen er akkurat passe for kroppen din.

Oppgrader hjulene dine

Å oppgradere hjulene dine er potensielt en av de mest merkbare forbedringene du kan gjøre for sykkelen din, men det er definitivt ikke den billigste – derfor er den litt lavere på listen.

Når du tråkker på sykkelen din, bruker du styrken til beina til å spinne hjulene. Så jo lettere hjulene dine, desto lettere vil det være å snu disse hjulene og jo raskere vil du akselerere.

På samme måte kan oppgradering av dekkene gjøre en tur mer behagelig. Enten du er en roadie på glatte tynne dekk, eller en terrengsyklist på de knastete, vil du sannsynligvis føle en fordel. Hvis du vil gå hele veien, er oppgradering til slangeløse dekk en måte å sikre at du bruker mer tid på å sykle og mindre tid på å fikse punkteringer.

Bli sprekere

Vi hater å si det, men hvis du vil at sykkelen skal gå lenger eller fortere, så er det å bli sprekere den beste måten å gjøre det på. Teknisk sett er det gratis å bli sprekere, men det vil koste deg tid. Det er bare er å komme seg ut og få kilometerne inn eller drive med styrketrening, hver lille bit hjelper.

Få inn ekstra kilometer ved å sykle til jobben eller legge til en ekstra sløyfe på pendlingen. Bli med i en sykkelklubb – som ofte er billig sammenlignet med medlemskap på et treningssenter, og du vil bli mer motivert til å komme deg ut og gå videre på turene dine. Informasjon om din nærmeste sykkelklubb kan du finne her: Finn klubb – sykling.no

Styrketrening er en sikker måte å bygge utholdenhet og bli sterkere på, slik at du kan takle klatringer og lange turer med selvtillit. HIIT-videoer hjemme eller syklusspesifikk styrketrening er gratis tilgjengelig på YouTube, og du trenger ikke gjøre mye for å begynne å se en forskjell. Hvis du er ny på styrketrening, kan det gjøre en forskjell å inkludere bare tre 20-minutters treningsøkter i uken.

Å oppgradere sykkelen din på et budsjett er en fin måte å spare penger på samtidig som du øker gleden av å sykle. Men du redder også planeten! Selvfølgelig ville en ny, skinnende sykkel vært fantastisk, men ved å bruke det du har og få mest mulig ut av det, sparer du på nye materialer. Fordelene er uendelige.