4 tips for å jobbe med ferdiglagde treningsplaner

Av Jiri Kaloc

Forhåndslagede treningsplaner er et utmerket valg for de som ikke har muligheten til å jobbe med en trener. I denne artikkelen utforsker vi flere vanlige feil syklister gjør når de følger disse planene. Ved å fikse disse kan du forbedre din treningsopplevelse og oppnå bedre resultater.

Vær realistisk med hvor mye tid du har

Når folk velger en treningsplan, overvurderer de ofte tiden de faktisk har. De velger en plan basert på hvor mange timer de ideelt sett ønsker å trene, ikke hva som virkelig er mulig. De tror at hvis de forplikter seg til det, vil de på en eller annen måte finne tiden.

Men det som vanligvis skjer er at de prøver å presse det inn i sitt allerede fulle liv en stund. Da begynner alt å gå galt. Familie eller partner blir opprørt, sjefen eller medarbeiderne merker at arbeidet deres lider, og de begynner å hoppe over treningsøkter for å holde alle fornøyde.

Når du velger en plan, vær mer forsiktig. Velg noe basert på tid, avstand eller arbeidsbelastning som er oppnåelig i din nåværende timeplan. Konsistens er viktig, så en lettere plan du kan holde deg til er bedre enn å overengasjere, gå glipp av treningsøkter og øke stress. Og hvis du tilfeldigvis har ekstra tid, er det bare å forlenge utholdenhetsøktene og nyte følelsen av sporadiske overprestasjoner i stedet for å konstant slite.

Noen ganger trenger du mer hvile enn foreskrevet

Forhåndslagede treningsplaner og apper er gode for konsistens, men noen ganger får de idrettsutøvere til å presse på når de virkelig trenger en pause. Noen AI-drevne planer prøver å justere fremtidige treningsøkter basert på tidligere treningsdata og informasjon fra bærbare enheter. Disse automatiske justeringene vil bli bedre over tid, men de er fortsatt avhengige av hvor nøyaktige dataene er. Akkurat nå har det sine problemer å bruke sensordata alene for å endre fremtidig trening.

Ingen plan eller app kjenner deg bedre enn du kjenner deg selv. Det er veldig viktig å forstå hvordan kroppen din reagerer på stress og tretthet. Livsstress, å bli syk og å føle deg engstelig kan alle gjøre at du trenger mer hvile og restitusjon, men det er vanskelig for sensorer å oppdage og vurdere disse tingene. Det er der en trener kan hjelpe mye. De kan objektivt se hvordan du håndterer både trening og vanlig liv og hjelpe deg med å justere alt etter behov. Men hvis en trener ikke er et alternativ, husk at å inkludere litt mer hvile når kroppen din virkelig ber om det er en stor ferdighet å dyrke.

Den minste enheten i hver treningsplan er en enkelt treningsøkt. Det høres enkelt ut, men det er mye å vurdere hvis du vil gjøre treningsøktene dine effektive. © Profimedia

Inkluder din subjektive tilbakemelding

Folk som bruker forhåndslagde treningsplaner og apper laster ofte ikke opp treningsdataene sine. De kan merke treningsøktene som ferdige, men det er det. Problemet er at når idrettsutøvere ikke registrerer hvordan de følte seg under treningen, som humøret og opplevd utmattelse, mangler de virkelig verdifulle data. Det er også der du oppdager tidlige tegn på fremgang og tretthet.

Selv om du tviler på verdien av å registrere hvordan du følte deg under trening, prøv det i en måned. Etter det, se tilbake på notatene dine. Du vil sannsynligvis finne noen nyttige innsikter for fremtidig trening. Å ha en hel sesong med tilbakemeldinger kan hjelpe deg med å justere den ferdiglagde treningsplanen for neste år.

Skriv inn vekten din riktig

Forhåndslagede treningsplaner er veldig populære på innendørs treningsplattformer som Zwift eller Rouvy. Disse appene er avhengige av kroppsvekt for å justere motstanden på smartrullene. Å legge inn feil vekt regnes som juks i esports sykkelkonkurranser, men det er et mer vanlig problem når det kommer til vekt. Amatørsyklister legger ofte inn målvekten i stedet for den nåværende vekten. Det er ikke gjort for å jukse, det er bare et resultat av ambisjon eller ønsketenkning. Problemet er at det påvirker treningsøktene og integrerer unøyaktige data i den generelle treningsrekorden.

Det er mye bedre å bruke nøyaktig vekt i alle treningsappene dine. Husk at vekten din kan svinge rundt 2 kg fra dag til dag på grunn av ting som hydreringsstatus, muskelglykogenlagre, hormonelle endringer og andre ting. Oppdater bare vekten din i appen hvis du har gått opp eller gått ned mer enn 2 kg og holdt det slik i minst en uke.