Hvordan reise med sykkel på fly

Av Jiri Kaloc

Det å ta med seg sykkelen på flyet når man skal på sykkelferie kan være stress. Hvordan pakker man sykkelen på best mulig måte? Hvordan velge riktig flyselskap og raking forsHow do you best pack your bicycle? How to choose the right flight and do you need insurance? Let’s take a look at all you need to know about flying for cycling.

Velg flyselskap med omhu

Alt starter med å velge flyselskap. De ulike selskapene har forskjellige regler når det kommer til sykler. Noen regner sykkelen som ekstra bagasje, mens noen regner sykkelen som spesialbagasje. Vektbegrensingen er også ulik for de forskjellige flyselskapene og kan variere fra 23 til 32 kilo. Det kan også være greit å sjekke hva prisen er for en ekstra kolli (bagasje), fordi noen flyselskaper tar godt betalt for en ekstra kolli. Hos noen flyselskap kan det være smart å oppdragere billetten sin, da betaler man litt mer men da får man gjerne flere goder slik som en ekstra bagasje.

Bikepacking
© Profimedia

Velg riktig forsikring 

Reiseforsikring føles som regle som en unødvendig ekstra kostnad, fordi det ofte ikke skjer noe spesielt. Men hvis det først skjer noe så er det godt å ha alle papirene på plass. Det er viktig å sjekke hvordan forsikringen er spesielt for sykkelen i det forsikringsselskapet man velger, slik at man vet at forsikringen står i stil med verdien man har på sykkelen sin.

 

Sykkelboks

Fordeler

 • Den beste beskyttelsen av sykkelen du kan få
 • Veldig holdbar, og vil holde mange flyvninger

 

Ulemper

 • Veldig dyr
 • Veier mye, rundt 16 kg

Sykkelbag

Fordeler

 • Relativt billig og mye for pengene
 • Lett og lett håndterlig

 

Ulemper

 • Ikke den beste beskyttelsen, viktig å legge inn ekstra beskyttelse
 • Det krever at man vet hvordan man pakker sykkelen for å få det på best mulig måte

Pappboks

If you’re on a tight budget, you can always go with a cardboard box. You can ask your local bike shop, they usually just throw them away so they’ll be happy to give one away for free.

Fordeler

 • Gratis
 • Veldig lett

Ulemper

 • Kan fort bli ødelagt på turen, slik at man må reparere den for reisen hjem
 • Nesten ingen beskyttelse, så man må ordne ekstra beskyttelse for sykkelen

Sjekk sykkelen for skader

Forhåpentligvis så har du gjort gode forberedelser og pakket sykkelen godt, slik at sykkelen overlever flyturen. Selv om du har pakken det godt, så er det viktig å sjekke sykkelen for skader når du kommer frem. Forsikre deg at du får dokumentert eventuelle skader, slik at du får igjen på forsikringen.

 

Hvordan pakke sykkelen

Vi har funnet tre gode videoer på YouTube på hvordan man skal pakke sykkelen i de forskjellige type baggene/boksene:

 

Da håper vi du har blitt litt klokere i forbindelse med hvordan reise på tur med sykkel!