Tips for bikepacking: En rask guide på hvordan velge riktig vesker

Av Filippo Mari

Her vil vi deg en oversikt over de forskjellige alternativene for vesker man kan velge til bikepacking.  Tidligere var det kun et fåtall produsenter av disse veskene, men de siste årene har det kommet mange flere produsenter. Det betyr at det kan være litt ekstra vanskelig å vite hva man burde velge. 

Vi sier ofte at man trenger et bikepacking-sett. Et bikepacking-sett består vanligvis av en veske på styre, en veske på setepinnen, en rammepose og veske på topprøret av sykkel. På toppen av det kan man også legge til en serie med mindre poser som kan festes til gaffelen, rammen eller styret, som for eksempel kan brukes til å frakte med seg matlagingsutstyr, oppbevare kamera eller mat. I tillegg kommer alle disse veskene godt med når man skal prøve å fordele vekten utover hele sykkelen.

Bikepacking bags

Seteveske 

En seteveske er festet til skinnene under setet og til selve setepinnen. Den kommer i forskjellige størrelser og kan komprimeres eller utvides mye. Det er den vesken som ofte anses som den viktigste vesken når det kommer til bikepacking, da den er praktisk og lett å anvende. En slik veske vil ikke føre til at aerodynamikken blir noe særlig dårligere, og har du en god variant av vesken vil denne også fungere fint i litt mer ulent terreng. En slik veske gjør også sykkelhåndtering enklere enn de mer tradisjonelle turveskene som festes på et bagasjebrett. Vesken er perfekt til å oppbevare klær eller andre ting man ønsker rask tilgang til på turen.

Rammeveske

En rammeveske festes i inni i rammetrekanten. (se på oversiktsbilde over, rammeveske er merket «frame bag»)  Mange av veskene som selges er i universell størrelse, dermed vil de passe de fleste sykler. Har du en veldig liten ramme eller en veldig stor så er det fint å gjøre litt ekstra research for å finne en rammeveske som passer din sykkel best. Rammevesken er et fint sted å oppbevare de tyngste tingene, slik som pumpe, kjedeverktøy, reservedeler, annet verktøy etc. Dette for å holde sykkelen mest mulig balansert.

Topprørbag

Disse kommer i forskjellige størrelser og er enkle å få tilgang til mens du sykler. Det er et flott sted å lagre snacks, mobiltelefoner, powerbanks og alle de tingene du vil ha «akkurat nå». I stede for å ha en stor kan det være fint å ha to litt mindre vesker på topprøret. Da kan en for eksempel plasseres rett foran setepinnen og en rett bak styrestemet.

Styreveske

Det er i denne vesken man burde oppbevare alle de tingene som brukes for selve overnattingen. Slik som sovepose, liggeunderlag, hengekøye, håndkleet, sandaler etc. I likhet med de andre typene vesker så er det et stort antall styrevesker på markedet. Det kan være greit å plukke styrevesken ut i fra hvordan type styre man ønsker å benytte vesken på. Skal man ha vesken på et bukkestyre burde man skaffe en veske som ikke utvides i bredden med i dybden. På denne måten vil ikke vesken komme i konflikt med bremsehendlene på siden av styret. I tillegg kan det være smart å velge en veske med mye plass, da styret som sagt et er godt sted å frakte den største bagasjen på. Velg også en veske som kan festes godt, slik at vesken ikke kan løsne og føre til uheldige situasjoner.

Tilbehør

Stropper er alltid greit å bruke for å feste en ekstra slange til rammen eller andre myke gjenstander. På bakrammen og på gaffelen har mange sykler skruer som er beregnet for montering av skjermene. Disse skruene kan brukes til for eksempel å feste et stroppanker (bilde under) som kan brukes til å feste flere ting man ønsker å ha lett tilgjengelig på turen. I tillegg kan det være smart å pakke med seg en liten sammenleggbar ryggsekk på turen. Denne er svært praktisk å benytte hvis man har handlet og det er kort vei til camp, så slipper man å måtte pakke maten ned i de andre veskene.

Strap anchors

 

 

Er backpacking veskene vanntette?

Mange av veskene er vanntette i stoffet, men ikke i selve sømmen. På denne måten klarer produsentene å lage billige vesker som tåler en god del vann. Trenger man vanntette vesker vil en god løsning være å kjøpe tørrposer som man har oppi veskene. I tillegg til å holde tingene dine tørre er tørrposene også veldig gode å ha for å holde litt system i alle tingene som er med på turen.

Drybag

Er dyrere bedre?

Det er muligheter for å kjøpe vesker i alle prisklasser, men er de dyreste best? Hva er forskjellen?

For å ta et eksempel så selges det vesker til bikepacking på Aliexpress. Her får man vesker til en brøkdelen av prisen, og som faktisk har en god kvalitet til Kinaprodukter å være. Det skal sies at vi ikke har fått prøvd disse veskene på en lang tur enda, kun på korte turer på asfalt og pent underlag. Forskjellen på de billigste og de litt dyrere veskene er som oftest festene. På de billigste kan det ofte være en stropp for lite, slik at vesken ikke blir så tight festet som man skulle ønsket. Når det er sagt så er det alltid mulig å kjøpe en ekstra strammestropp og feste de billige veskene godt selv.

Lidl bags

Beskytt sykkelen! 

Veskene er festet til rammen, og er man ikke forsiktig kan man ende opp med stygge merker. Vi anbefaler å kjøpe steinsprutfolie eller tape på rammen der man skal feste veskene. På denne måten slipper man å få uheldige merker i rammen.

Carbon head

Konklusjon

Det er som sagt mange muligheter når det kommer til vesker til bikepackingen. Vi håper at denne artikkelen vil hjelpe deg med å gjøre valget litt lettere.

Sees på veien, og god tur!