Tips for bikepacking: Forskjellen mellom grussykling og bikepacking

Av Filippo Mari

Bikepacking og grussykling er veldig populært, men noen ganger er det litt vanskelig å skille mellom disse to typene for sykling. Dette gjelder spesielt når man skal kjøpe seg en ny sykkel, hvilken sykkel skal man velge? I denne artikkelen skal vi forhåpentligvis klare å gi et litt bedre svar på nettopp dette. 

Først for dere som ikke er kjent med «bikepacking.» Dette er en måte å reise på med sykkel med påmonterte bagger for bagasjen. I våre øyne er det ikke noe god oversetting av begrepet, så vi har valgt å benytte uttrykket på engelsk videre i artikkelen.

Det er viktig å informere at hvilken som helst sykkel kan passe til bikepacking, men ikke til grussykling. Det betyr at du kan planlegge bikepackingtur til sommeren uten å måtte stresse med å kjøpe ny sykkel. Når det er sagt så handler pikepacking mye om å velge de riktige baggene/veskene som skal monteres på sykkelen. Disse veskene er helt essensielle for bikepacking, da dette er eneste muligheten for å kunne ta med seg bagasjen på reisen. Det har blitt et ekstremt stort utvalg av disse type veskene, så hvilken veske man skal velge må vi ta i en egen artikkel.

Bikepacking

Vi pleier å si at bikepacking deles i to, de lange turene og de litt mer røffe turene. Hoved essensen for bikepacking er å frakte med seg så lite som mulig, slik at man har minst mulig ekstra vekt. Desto lettere sykkelen, desto mer stabil er sykkelen på ulikt underlag. Her ligger svaret på vårt opprinnelige spørsmål: Hva er forskjellen mellom grussykling og bikepacking?

En grussykkel er perfekt for de som ønsker å kombinere mellom ulike underlag på turen. Dette kan være alt i fra asfalt, grusvei, traktorveier og til og med små skogstier. Denne type tur faller under de lange turene der man får mange kilometer på sykkelen per dag. De litt mer røffe turene er for de som ønsker å utforske fjell- eller skogsterreng, der man kun holder seg i terrenget på hele turen. Her vil hastigheten og totalt antall kilometer per dag bli mye lavere fordi underlaget er mye mer krevende. For disse turene trenger man en terrengsykkel, og i vår øyne passer en vanlig terrengsykkel (hard-tail) best. Hard-tail er en terrengsykkel som har en stiv ramme og demper foran. La oss ta en nærmere titt på de ulike syklene her.

Passer en terrengsykkel for bikepacking? 

Vi tenker at en terrengsykkel er det perfekte verktøyet for de som ønsker en å oppleve bikepacking på sitt beste. For det første takler en terrengsykkel mer krevende terreng enn en grussykkel, og for det andre er ofte terrengsykkelen høyere giret. Det betyr at man har flere gir og velge mellom, som gjør det lettere å forsere brattere og lengre oppoverbakker. I tillegg har terrengsykkelen en lengre avstand mellom hjulene, som gjør dem mer stabile. Terrengsykler har et flatt styre, noe som gjør det lettere å montere ekstra bagasje på. Sammenlignet med landeveissykler og grussykler som har bukkestyre.

Cycling
Med terrengsykkel på bikepacking tur får man oppleve flere spennende steder.

Grussykkel for bikepacking?

Samenlignet med terrengsyklene, så egner grussyklene seg bedre hvis man planlegger lengre turer med variert underlag. Grussyklene er bygd spesifikt for å ha egenskapene fra både en terrengsykkelen og en landeveissykkel. Disse syklene har blant annet mye bredere dekke enn en landeveissykkel, som gir bedre feste i litt røffere underlag. En god avstand mellom hjulene som gjør syklene stabile, og en geometri som gjør det mer behagelig å sitte på sykkelen over lengre tid. I tillegg har grussyklene ofte flere fester til både ekstra drikkeflasker og egne vesker. Alt dette gjør at grussykler er et veldig godt valg til bikepacking, men det er viktig å vite ulempene med en grussykkel også:

Ulemper

Det kommer til et punkt der terrenget blir for røft for en fulllastet grussykkel. Hvis man er så uheldig å komme på en vei der terrenget er veldig røft vil man merke at det kanskje hadde vært bedre med en terrengsykkel. Her kommer dekkstørrelsen inn i bildet. En grussykkel har mer volum i dekkene enn en landevleissykel, men ikke like mye som en terrengsykkel. Dette volumet gir en viss form for demping, men i røft terreng vil man merke at det blir veldig mye risting og vibrering. Dette går fint i en liten stund, men kan være veldig slitsomt hvis man plutselig må sykle sånn i flere timer. Flere grussykler har god plass i baskrammen og gaffelen, dette gjør det mulig å montere på dekk med mer volum. I tillegg kan man vurdere om man skal montere på et bredere styre. Et bredere styre vil gjøre sykkelen mer stabil i røffere terreng.

Bikepacking
Vei hvor mye ekstra vekt du putter på sykkelen.

Vekt

Man kan ikke laste en grussykkel like tungt som en terrengsykkel. Her er det viktig å huske på at rammen ofte tåler mye, men de ulike komponentene på sykkelen har sine vekt begrensninger. Dette gjelder spesielt hjulene. Vi anbefaler at man ikke laster en grussykkel med mer en 105 kg (dette inkluderer rytteren) hvis man har karbonhjul, og opp til 115kg hvis man har aluminiumshjul.

Gir

En grussykkelen er ofte mer likt giret en landeveissykkelen, enn en terrengsykkel. Dette betyr at de fleste grussykler ofte er høyere giret enn en terrengsykkel, noe som kan gjøre det litt tungt i de bratteste motbakkene. En måte å fikse dette på er å bytte ut til et mindre drev foran hvis man kun har et drev foran. Hvis man har to drev foran kan man bytte ut kassetten på bakhjulet til en større kassett. Har man for tunge gir vil man automatisk sitte og tråkke med mer belastning på knærne, som i verste tilfelle kan føre til belastningsskader.

Geometri

Geometrien på en grussykkel er relativt lik som en landeveissykkel. Dette betyr at overrøret på sykkelen ikke har så stor vinkel, dette gjør at det er god plass i rammen til bagasje og drikkeflasker. Et langt overfør er ikke så bra for komforten på sykkelen, men dette kan løses med et kortere og oppreist styrestem. Det er også mulig å montere på gode gamle horn på styret for å få en enda mer komfortabel posisjon.

Bikepacking
Hvilken sykkel ville du valgt?

Så for å konkludere. Vi er veldig store fan av grussykler, fordi de åpner opp for større fleksibilitet når det kommer til sykling på ulike underlag. Landeveissykler er selvfølgelig det beste alternativet på asfalt, men kan ofte oppleves som for raske og ustabile for mange. Grussyklene er også raske, men oppleves som mye mer stabile og trygge for de som ikke har syklet så mye. De gjør det også som sagt mulig å sykle på ulike underlag, og er i våre øyne en perfekt sykkel for jobbsykling og eventyr. Forskjellen mellom grussykler og terrengsykler blir mindre for hver dag som går, men ønsker du å oppleve ordentlig terrengsykling, så anbefaler vi fortsatt en terrengsykkel.

Skal du skaffe deg en ny sykkel som skal passe til alle formål og som du vil benytte til bikepacking så håper vi denne artikkelen har hjulpet deg litt på veien. Det beste er selvfølgelig å ha en av hver sykkel, så slipper man å være usikker på valget. En god ide kan være å starte med en grussykkel, og heller ha to par hjul. Et hjulsett med smale raske dekk og et med mer volum i dekkene. På denne måten kan du erfare hva som funker best, og på sikt kanskje gå til anskaffelse av enten en landeveissykkel eller terrengsykkel.