Hvordan unngå tunge ben etter en kaffestopp?

Av Jiri Kaloc

Å stoppe på en hyggelig kafé for å nyte en espresso med kake er en av de store gledene ved å sykle. Det er en fin måte å fylle drivstoff på, sosialisere og hvile midt i en lang sykkeltur. Dessverre vet vi alle hva som ofte skjer når du setter deg i salen igjen og begynner å tråkke i pedalene, nemlig at beina begynner å føles tyngre i stedet for fulle av ny energi. Hvorfor skjer det? Og kan du gjøre noe med det? La oss se nærmere på dette.

Hva er det som gjør beina dine tunge?

Det har mye å gjøre med glukose, drivstoffet musklene bruker ved høyere intensitet. Her er det du trenger å vite for å forstå hvordan det fungerer.

Når du sykler med middels til høy intensitet, bruker musklene mye glukose. Denne glukosen må tilføres raskt, enten ved å drikke og spise eller fra dine egne glykogenlagre. Når du stopper for en stund, reduseres forbrenningen, og du går gradvis over i en restitusjonstilstand. Her fokuserer kroppen på å fylle opp energilagrene, noe som fører til at glukosenivået synker. I stedet for at musklene bruker opp glukosen fra blodet, frigjør kroppen insulin som tar hånd om glukosen og holder blodsukkeret normalt.

Hva gjør beina dine tunge etter kaffestoppet? © Profimedia

Når du setter deg til rette i kafepausen og begynner å kose deg med et karbohydratrikt bakverk, utløser dette insulinutskillelse for å håndtere det stigende blodsukkeret, noe som setter fart på restitusjonen. Dette er ikke så dumt, men du må huske på at det tar litt tid før forbrenningen er omstilt til å forbrenne karbohydrater igjen.

Så når du setter deg på sykkelen igjen og begynner å tråkke hardt, kan du få problemer. Insulinet som ble frigjort, jobber fortsatt med å senke blodsukkernivået, og nå bruker musklene dine også glukose som følge av treningen. Dette fører ofte til et plutselig fall i blodsukkeret, såkalt «rebound hypoglykemi», og det er nettopp dette som gjør at beina føles så tunge selv om du nettopp har tanket opp.

Hvordan forebygge følelsen av tretthet etter en kaffestopp?

Heldigvis finnes det måter å redusere denne effekten på, eller til og med unngå den helt. Du kan prøve å gjøre kaffestoppet kortere, slik at forbrenningen ikke rekker å gå helt over til restitusjon. Problemet er at dette for mange syklister på en måte motvirker hensikten med et hyggelig kafébesøk.

En annen ting du kan gjøre, er å nyte kaffen først mens du snakker og hviler, og først spise kaken rett før du setter deg på sykkelen igjen. Dette vil også forhindre at kroppen din kommer i full restitusjon. Men det er heller ikke så praktisk.

Det beste du kan gjøre er sannsynligvis å varme opp igjen etter kaffepausen. Ikke klatre, sykle om kapp med vennene dine eller kjøre intervaller rett etterpå! Gi kroppen tid til å omstille seg med noen minutters rolig spinning. På den måten unngår du blodsukkerfall, samtidig som du varmer opp beina og øker blodgjennomstrømningen, slik at du faktisk er klar til å kjøre hardt når du er ferdig med oppvarmingen.