Periodisk faste og sykling: En personlig reise

Av Andrea Champredonde

Motedietter kommer og går. Men i stedet for å endre hva du spiser, har du noen gang vurdert å droppe all mat i en periode? Her kommer fasten inn i bildet. Konseptet er ikke nytt, men har blitt et hett tema de siste årene. Det er mer enn bare å la være å spise.

Jeg har praktisert 5:2-faste i mer enn åtte år. Og jeg er også syklist. Det er mulig å faste og sykle. Dette er ikke en artikkel om vitenskapen bak, men en mulighet til å dele min personlige erfaring med hvordan og hvorfor det fungerer for meg.

Hvorfor faster jeg?

Jeg kom i overgangsalderen da jeg var 42 år. Det gjorde moren min også. Jeg visste det ikke. Spørsmålet kom aldri opp, og jeg spurte aldri. Jeg levde sunt og tenkte ikke på det. Mine damer, det er et viktig tema når dere blir eldre og vurderer å bli mødre.

Før overgangsalderen gjennomgikk jeg infertilitetsbehandlinger for å bli gravid. Men det lyktes ikke etter 12 måneder med en tung hormonkur. Kort sagt, jeg fikk babyfettet, men ingen baby. Det var vanskelig siden jeg hele livet hadde vært slank og atletisk bygget.

Jeg la på meg et lag, spesielt rundt midten, der injeksjonene satt. Etter behandlingen fikk jeg cyster som en medisinsk bivirkning av kroppens hormonelle ubalanse. Samtidig var overgangsalderplagene, særlig hetetokter, intense og et mareritt å holde ut. Jeg ville bare føle meg som «meg» igjen.

Overgangsalderen er fortsatt noe av et vitenskapelig mysterium. På grunn av vår månedlige syklus inkluderte ikke forskerne kvinner i medisinske studier før i 1993. Sjokkerende, ikke sant? Jeg befant meg allerede i en hormonbalansekrise og ville ikke ha kunstig hormonbehandling. Men jeg var på utkikk etter en naturlig måte å dempe alvorlighetsgraden av symptomene mine på.

Det er her periodisk faste kommer inn i bildet. Jeg fant ut at det kunne lindre symptomene mine på en naturlig måte ved å bidra til å kontrollere blodsukkernivået, insulinabsorpsjonen og forbedre tarmhelsen. Hvis du har en time til overs, kan du se filmen Eat, Fast and Live Longer, laget av en lege, om faste. Den var en stor motivasjonsfaktor og lærte meg også en håndfull andre fordeler med faste. Det fungerte.

Hva er 5:2-faste-metoden?

En uke består av 7 dager. 5:2 betyr fem dager med normal matinntak og to dager med periodisk faste. Disse to dagene bør ikke komme etter hverandre. Mine dager er mandager og onsdager, da det passer best inn i min sosiale hverdag. Hvem vil vel la være å spise i helgen?

På disse to dagene tillater metoden maksimalt 500 kalorier for kvinner og 600 for menn. Jeg prøvde dette i begynnelsen, men syntes det var umulig. Så snart jeg spiste noe som helst, satte det i gang systemet mitt, og jeg ga etter. Som et eksperiment prøvde jeg å ikke spise noe, og det fungerte.

Når jeg har spist middag på søndags- og tirsdagskveldene, får jeg ikke i meg noe fast føde før middag neste dag. Det trenger ikke å være middag. Velg det måltidet du har lyst på. Noen dager klarer jeg ikke hele døgnet, men jeg får i meg minst 20. Jeg skal ikke lyve. Det er en utfordring i begynnelsen, men det blir lettere etter hvert. Bortsett fra vann kan du drikke så mye kaffe og te (uten sukker, men en skvett melk er ok) du vil.

Vi trenger flere og større studier for å bekrefte disse resultatene, men så langt ser det ut til at periodisk faste kan være gunstig og trygt for kvinner. © Profimedia

Faste og ridning

Jeg sykler tre til fire ganger i uken, ca. 15 timer. Det betyr at ridedagene mine også veksler. Noen ganger faller de på fastedager. Det er ikke noe problem når jeg sykler innendørs på rulla mi. Men ute sykler jeg i et lavere tempo. Det avhenger av hvordan jeg føler meg. Som alle andre dager på sykkelen er noen lettere enn andre.

På fastedager tar jeg med meg noen nødgeler, dadler eller en bar for sikkerhets skyld. Det er viktig å få syklet, men det er også viktig å komme seg hjem uten å punktere. Noen dager kan jeg virkelig presse meg selv uten å merke effekten av at jeg ikke har spist. Andre ganger er det reserveernæringen som får meg hjem. Jeg lytter til kroppen min og reagerer deretter.

Maten smaker fantastisk

Når fasteperioden går mot slutten, spesielt på en sykkeldag, er forventningen om å spise fantastisk. Maten ser ut, lukter og smaker nydelig. Det er som å endelig kunne sette tennene i de matvarene du har sett for deg på sykkelen mot slutten av en lang eller hard sykkeltur. Og hvis du lurer på det, nei, du overspiser vanligvis når det endelig er tid for å sette tennene i gang. Du blir fort mett og spiser mindre.

Styrking av immunforsvaret +

Jeg kan ikke huske sist jeg var syk. Det er en av de andre rapporterte fordelene ved faste. Når du faster, produserer kroppen din nye hvite blodlegemer. Og hvis du ikke allerede vet det, er det disse cellene, også kjent som leukocytter, som beskytter kroppen mot sykdom og infeksjoner.

I løpet av fasteperioden leter kroppen etter drivstoff. Siden magen er tom, går den etter ting som er lagret i kroppen som den ikke trenger. Si farvel til alt som tetter igjen systemet. Det inkluderer skadede eller dårlige celler. Riktignok går du mye på do i begynnelsen, men alt blir normalt etter hvert.

Miste det laget og vedlikeholde

En kvinne trenger østrogen til mer enn unnfangelse. Det er avgjørende for helsen og kroppens normale funksjon. Overgangsalderen er resultatet av gradvis lavere nivåer av østrogen i kroppen. Denne hormonelle ubalansen utløser uønskede symptomer som hetetokter og sterkt sug etter sukker og mat. Visste du at fettet vårt inneholder østrogen? Det er derfor kroppen lagrer og omfordeler mer fett før og etter overgangsalderen. Den tar vare på noe til senere.

Å ikke spise to dager i uken betyr færre inntakte kalorier. Som nevnt forbrenner kroppen det den finner, og lagret fett blir til drivstoff. Det gikk ikke over natten, men jeg merket en reduksjon i magelaget mitt etter behandlingen. Og det har holdt seg. Det tilskriver jeg fasten. Jeg syklet alltid, men laget ble værende.

Faste gir meg ikke «carte blanche» til å fråtse i smultringer de andre fem dagene i uken. Du skjønner hva jeg mener. Jeg spiser et balansert kosthold med naturlige, fullverdige matvarer. Og de dagene jeg har lyst til å fråtse, gjelder det å være måteholden. Livet skal være morsomt. Ikke gjør det for vanskelig.

Det kan du ta med deg

Jeg er ikke lege. Jeg har heller ikke fulgt noen direkte råd eller spesifikk medisinsk oppfølging fra en lege. Det som fungerte for meg, fungerer kanskje ikke for deg. Men kanskje det gjør det. Du må gjøre dine egne undersøkelser. Finn ut hva som fungerer for deg. Ta kontakt med legen din først hvis du har spørsmål eller andre helseproblemer. Periodisk faste og dens mange fordeler er en permanent del av en sunn protokoll for menn og kvinner. Jeg liker at det er naturlig og ikke koster en krone.