Hvordan spise før og under en sykkelturer i kulden

Av Siegfried Mortkowitz

Som du forventer, krever sykling om vinteren annet drivstoff for kroppen din enn når været er mer temperert. For det første trenger du flere kalorier og mindre væske, fordi du vil svette mindre, og derfor miste mindre vann. Du vil også jobbe hardere, fordi når du er ute i kulden, forbrenner kroppen din kalorier bare for å holde deg varm selv når du står stille. Men du må fortsatt følge den gylne regelen for hydrering: Drikk når du er tørst – men drikk. Og om vinteren, drikk noe varmt.


Det visste du sikkert. Men visste du også at hvis du planlegger å sykle senere på den kalde lørdagen i desember, bør du spise en frokost som spesielt forbereder deg på anstrengende trening i kulden? Et morgenmåltid med for det meste karbohydrater, med litt protein, noen timer før du drar på veien vil sette deg godt opp. Vi anbefaler fullkornsbrød eller bagels, müsli eller havregryn, og fettfri gresk yoghurt eller et egg (posjert eller kokt, aldri stekt) for protein, alt vasket ned med ferskpresset juice eller en frukt- eller bærsmoothie.

Det er viktig å unngå fet mat (prøv margarin i stedet for smør på bagelen, og absolutt ingen bacon eller pålegg) og alt annet som er vanskelig å fordøye og vil bremse deg. Deretter, før du klatrer i salen, ta en matbit for rask energi, som en banan eller til og med litt potetmos, og noe varmt å drikke, for eksempel grønn te.

En advarsel: Hvis du ikke er ordentlig kledd for vinterturen, spiller det ingen rolle hva du spiser. Å sykle når det er kaldt vil spise opp kalorier veldig raskt. Det er grunnen til at snacken og den varme drikken før turen er så viktig, spesielt hvis det tar deg 10 til 15 minutter å varme opp. Så kle deg i riktige lag og sørg for at du har på deg materialer som hjelper til med å transportere bort svette. Å svette i kulda vil få deg til å skjelve, og dermed bruke mer energi.

Spis en rask og næringsrik matbit før turen.

American College of Sports Medicine anbefaler 30 til 60 gram karbohydrater per time med trening. For en tur lenger enn 90 minutter, øk den til 90 til 120 gram karbohydrater per time med kjøring. (ACSM er en utmerket kilde til informasjon for data om å gi energi til kroppen din for fysisk aktivitet.) Om vinteren vil du ønske å være mot toppen av disse områdene – selv om det også avhenger av hastigheten kroppen din forbrenner kalorier med. Personer med langsom basalmetabolisme vil trenge å spise litt mindre enn folk som forbrenner kalorier raskere. Bare du vet hvordan kroppen din fungerer.

Forresten, hvis du vet dagen før at du skal ta deg en lang tur dagen etter, kan du vurdere å ha pasta til middag. Det vil gi mange sakteforbrennende karbohydrater som vil være en stabil drivstoffkilde og opprettholde blodsukkerkonsentrasjonen under turen.

Du vil også spise og drikke under vinterturen. Her er noen forslag til hva du skal pakke. En termosflaske med varm grønn (eller annen) te, søtet med honning (IKKE sukker!) er avgjørende. Myk mat som brownies, smørbrød eller rosiner er ideelle fordi de ikke fryser. Advarsel: Ikke ta med energibarer fordi de vil fryse og derfor bli uspiselige.

For å bære maten og drikken du tar med deg på en lang vintertur, kan du tenke på å bruke en overrørsveske, bare fordi det vil være mindre belastende, spesielt med lagene med klær du skal ha på deg. Og husk at det er bedre å være litt overdreven enn for lite drivstoff på turen. En god måte å finne ut hvor godt du gir næring til kroppen din, er å se hvor sulten du er når du kommer hjem etter turen. Hvis du kunne spise en hest, må du spise mer før og under neste tur.