Kaffe drikkere lever lenger enn de som unngår kaffe

Av Jiri Kaloc

Gode nyheter, kaffeelskere! En ny studie viser at kaffedrikkere nyter en lengre levetid og lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. Gjelder dette malt, pulverkaffe eller til og med koffeinfri kaffe? Og hvor mange kopper per dag bør du drikke? La oss ta en nærmere titt.

Studien inkluderte nesten 450 000 deltakere mellom 40 og 69 år (55,3 % kvinner) fra UK Biobank-databasen. Hver deltaker fylte ut et spørreskjema hvor de spurte hvor mange kopper kaffe de drakk per dag og om de vanligvis drakk pulverkaffe, malt eller koffeinfri kaffe. Forskerne fulgte opp deltakerne etter en median på 12,5 år for å se helseresultatene.

 

Kaffe knyttet til lengre levetid

Forskerne fant at pulverkaffe var den mest brukte typen med 44,1 % av deltakerne som drakk den. Kvernet og koffeinfri kaffe ble konsumert av henholdsvis 18,4 % og 15,2 % av deltakerne. De resterende 22,4 % av deltakerne som ikke drakk kaffe fungerte som kontrollgruppe for studien.

Forskerne grupperte deltakerne basert på deres daglige kaffeinntak i 6 kategorier: ingen, færre enn én, én, to til tre, fire til fem og mer enn fem kopper om dagen. Etter å ha analysert disse gruppene fant de at å drikke 2-3 kopper kaffe om dagen var forbundet med lengre levetid sammenlignet med å unngå kaffe. Her er oversikten for hver kaffetype.

27 % lavere dødelighet av alle årsaker – Malt kaffe
14 % lavere dødelighet av alle årsaker – koffeinfri kaffe
11 % lavere dødelighet av alle årsaker – Instant kaffe

Etter flere år med debatt om fordelene eller de negative effektene av å drikke kaffe, ser det ut til at en konsensus er blitt enige av ernæringsfysiologer. Ja, med måte er kaffe bra for deg, spesielt hvis du trener regelmessig.

Kaffe knyttet til lavere risiko for hjerte- og karsykdommer

Studien avdekket en lignende gunstig kobling når det gjelder hjerte- og karsykdommer som koronar hjertesykdom, kongestiv hjertesvikt og iskemisk hjerneslag. Å drikke 2-3 kopper kaffe per dag var forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer sammenlignet med ingen kaffe.

20 % lavere risiko for hjerte- og karsykdommer – Kvernen kaffe
9 % lavere risiko for hjerte- og karsykdommer – Instant kaffe
6 % lavere risiko for hjerte- og karsykdommer – Koffeinfri kaffe

Arytmi ble diagnostisert hos 6,7 % av deltakerne under oppfølgingen. Interessant nok var malt og pulverkaffe (men ikke koffeinfri) assosiert med en lavere risiko for arytmier sammenlignet med ingen kaffe.

17 % redusert risiko for arytmi – Malt kaffe (4-5 kopper per dag)
12 % redusert risiko for arytmi – Instant kaffe (2-3 kopper per dag)

«I denne store observasjonsstudien ble malt, pulverkaffe og koffeinfri kaffe assosiert med tilsvarende reduksjoner i forekomsten av hjerte- og karsykdommer og død fra hjerte- og karsykdommer eller andre årsaker. Resultatene tyder på at mildt til moderat inntak av malt, pulverkaffe og koffeinfri kaffe bør betraktes som en del av en sunn livsstil. Koffein er den mest kjente ingrediensen i kaffe, men drikken inneholder mer enn 100 biologisk aktive komponenter. Det er sannsynlig at de ikke-koffeinholdige forbindelsene var ansvarlige for de positive sammenhengene som ble observert mellom kaffedrikking, kardiovaskulær sykdom og overlevelse», sier studieforfatter professor Peter Kistler ved Baker Heart and Diabetes Research Institute, Australia.

Skal du begynne å drikke kaffe etter å ha lest om denne studien? Eller skal vi si, er 2-3 kopper per dag nok for deg?