En iskald svømmetur hjelper til med å brenne kalorier

Av Jiri Kaloc

Leter du etter en måte å forbrenne noen kalorier i løpet av ferien? Hva med å ta en forkjølelse? Ny forskning viser at å utsette deg selv for kaldt vann kan bidra til å redusere fett. Er det trygt? Og hvor kaldt skal vannet være? La oss ta en titt.

Tilhengere av kuldeeksponering sier at det ikke bare er en fin måte å gå ned i vekt på, men også for å forbedre mental helse, øke libido eller redusere risikoen for type 2 diabetes blant andre helse- og velværefordeler. Mange av disse påstandene er ofte basert på personlig erfaring. Holder de stand når de blir konfrontert med vitenskapelig litteratur? Et team av forskere fra Norges arktiske universitet bestemte seg for å finne ut av det.

Det er mange forskjellige fordeler med kuldeeksponering

De gjennomgikk all forskning som evaluerte om frivillig eksponering for kaldt vann påvirker helsen hos mennesker. De ekskluderte studier der deltakerne hadde på seg våtdrakter og hvor vanntemperaturen var over 20 °C (68 °F). De inkluderte studier som så på både etablerte vinterbadere og personer uten tidligere erfaring med vinterbading. De 104 studiene som kom med i gjennomgangen, viste betydelige positive effekter av svømming i kaldt vann i flere områder.

  • Aktivering av brunt fettvev. Brunt fettvev forbrenner kalorier for å opprettholde kroppstemperaturen i motsetning til vanlig hvitt fettvev, som hovedsakelig fungerer som et energilager.
  • Forebyggende effekter for hjerte- og karsykdommer.
  • Positiv innvirkning på immunsystemet. Toleranse for stress og luftveisinfeksjoner.
  • Forebygging mot insulinresistens. Forbedret insulinfølsomhet og økt produksjon av adiponectin, et protein som beskytter mot insulinresistens og diabetes.
  • Forbedret mental helse.

 

«Fra denne gjennomgangen er det klart at det er økende vitenskapelig støtte for at frivillig eksponering for kaldt vann kan ha noen gunstige helseeffekter. Mange av studiene viste betydelige effekter av nedsenking i kaldt vann på ulike fysiologiske og biokjemiske parametere. Men spørsmålet om disse er gunstige eller ikke for helsen er vanskelig å vurdere,» sa hovedforfatter James Mercer.

Skyldes fordelene kaldt vann eller noe annet?

Forfatterne av studien bemerket at mye av den tilgjengelige forskningen involverte et lite antall deltakere og store forskjeller i vanntemperatur og saltsammensetning. De var heller ikke i stand til å si om de observerte helsegevinstene er et resultat av den kalde fordypningen eller en selvseleksjonsskjevhet. Folk som velger å ta isete svømmetur kan ganske enkelt være generelt sunnere og mer robuste enn de som unngår denne hobbyen.

«Basert på resultatene fra denne gjennomgangen, kan mange av de helsemessige fordelene som hevdes fra vanlig kuldeeksponering ikke være årsakssammenheng. I stedet kan de forklares av andre faktorer, inkludert en aktiv livsstil, trent stresshåndtering, sosiale interaksjoner, samt en positiv tankegang. Uten ytterligere konkluderende studier, vil emnet fortsette å være gjenstand for debatt,» kommenterte Mercer.

Studien advarer også om mulig helserisiko ved nedsenking i kaldt vann relatert til hypotermi og sjokk fra kulde. For å redusere disse risikoene, er det tilrådelig å følge et progressivt akklimatiseringsprogram, fortrinnsvis under oppsyn av mer erfarne kaldtvannssvømmere.