Hvordan endres grunnene til at vi sykler seg?

Av Andrea Champredonde

Som syklister bruker vi mye tid på sykkel. Ukedager, helger og helligdager vil sannsynligvis inkludere litt tid på to hjul. Enten gjennom pendling, alene turer eller gruppetur, har du noen gang tenkt på hvorfor du sykler som du gjør nå eller på forskjellige tidspunkt i livet ditt?

La oss se på hvordan vår interaksjon og motivasjon med sykkelen eksisterer eller endres i løpet av livet. Er du klar for en tur nedover memory lane eller for å se inn i fremtiden?

De første årene

Alle barn drømmer om å få en sykkel. Hvor mange av oss så en sykkel i det lokale butikkvinduet og ble umiddelbart forelsket? Hvis du var heldig, tok foreldrene dine opp interessen din og spanderte den på en bursdag, ferie eller en annen spesiell anledning.

Når du er barn, er en sykkel din første smak av frihet og uavhengighet. Sjansen for frihet ved å bruke bena og et sett med hjul. Enten det er å sykle foran foreldrene dine i den lokale parken eller møte venner fra nabolaget for å cruise rundt i den varme solen uten en eneste bekymring.

Transport

Enten du kommer til jobb, trening, skole, shopping eller til en venns hus, er sykkel din transportmåte. Du har ikke førerkort ennå eller har ikke tenkt å ta det noen gang. Sykkelen din tjener deg helt fint; du foretrekker det.

Å bruke en sykkel som transport er ikke begrenset til et bestemt øyeblikk i livet ditt. Det er et bevisst valg og noe mange syklister gjør, selv etter å ha tatt førerkort og bil. Finnes det en bedre, sunnere og grønnere måte for noen å komme dit de skal?

Sosialt aspekt

En venn fra jobben inviterer deg til å bli med på en helgetur og låner deg en av syklene deres. En gruppetur? Hva er det? Du vet ikke nøyaktig, men er i ferd med å finne det ut. En tur og du er hekta. Du skaper snart venner for livet og har en ny sosial krets rundt sykkelen.

Venner motiverer deg til å komme deg ut og ri. Du kommer i form mens du har det gøy og ser frem til å tråkke med vennene dine ved enhver anledning. Du kan til og med møte din fremtidige betydelige andre. Kaffestopp med et deilig og skyldfritt søtt bakverk er et høydepunkt på turen, for ikke å snakke om å dele noen av favorittdrikkene dine etter turen mens du bytter historier.

Å nyte turen med en venn eller en gruppe av dem er en veldig givende måte å bruke fritiden på.

Klar for en ny utfordring

Du har investert i din egen sykkel for å sykle med venner, men du har lyst på en ny utfordring. Landeveissykling på TV ser spennende ut, og du bestemmer deg for å prøve det. Men hvordan? Heldigvis viser en sykkelkamerat som allerede konkurrerer i den lokale scenen deg hvordan det fungerer og får deg registrert for ditt første arrangement.

Det er mye å oppdage på dette stadiet, og læringskurven er bratt. Du skjønner at det er mye mer enn bare å tråkke hardt for å holde seg med sekken. Proffene får det til å se så enkelt ut. Men du har ikke det samme nivået og vil se hvor langt du kan ta den. Og du er allerede påmeldt til neste arrangement.

Konkurranseånd

Det er på tide å øke nivået ditt. Du er klar til å bevise for deg selv og andre hva du kan gjøre fysisk på en sykkel. Det betyr å finne det riktige treningsprogrammet eller treneren for å hjelpe deg med å nå dine mål. Men hva slags rytter er du? Du er ikke sikker ennå, men du vet at du elsker å klatre.

Den konkurranseånden kan være med og presse en rytter i årevis. Og for de fleste av oss forsvinner aldri den gnisten helt. Det er noe inni deg som tvinger deg til å fortsette å tråkke gjennom smerten. Du tilbringer timer på sykkelen for å være klar til neste begivenhet eller fange den lokale KOM for skryteretten.

Arbeid

Har du tenkt på å jobbe i sykkelbransjen? Det er en naturlig fremgang for mange syklister som ikke kan få nok av sine tohjulede venner. Du søker på de enorme globale merkevarene eller holder deg lokal. Å være involvert i racing eller regionale begivenheter er fantastisk for å møte folk som allerede jobber for et favorittmerke. En personlig referanse kan åpne dører.

Sykkelselskaper, spesielt store, trenger grafikere, interne selgere, markedsførings- og reklamepersonell, ingeniører, et kommunikasjonsteam og mer. Det er færre verdsatte jobber, men du må begynne et sted. Du ønsker å kombinere din kjærlighet til sykler med arbeidet ditt. Og den daglige lunsjturen holder deg i form. Hvis en 9-til-5 kontorjobb ikke er noe for deg, er eksternsalg et alternativ eller vurder å bli en sykkelguide.

Helse og stressreduksjon

Det er aldri for sent å sette seg på sykkelen. Og sykling er en utmerket måte å forbedre helsen din og redusere stress. Litt tid unna livets karusell er akkurat det du trenger. Turer på fredelige, frodige landeveier og stier omkranset av trær og storslåtte grønne landskap er ideelle. Det er mer enn du tror på under en time fra hjemmet ditt.

Trening stimulerer immuncellene i kroppen din til å avverge sykdom og frigjør dopamin i hjernen vår, noe som får oss til å føle oss bra og mer avslappet. Det tar bare omtrent 20 kilometer i uken å føle fordelene og redusere sjansene våre for hjerte- og andre kroniske sykdommer. Å komme i form, et positivt syn og forlenget liv er belønningene dine. Legen din vil gratulere deg med neste kontroll.

Og takket være e-sykler starter du sakte for å høste fordelene av trening og forbedre helsen din. Du kan alltid gå fra en elektrisk til en pedalsykkel etter hvert som du blir sprekere. El-sykler har åpnet sporten for nye deler av befolkningen og ønsket velkommen tilbake til tidligere syklister som lider av vedvarende skader eller sykdom. Å holde tritt med sykkelkameratene sine på nytt er den beste medisinen.

Strengt for moro skyld

Sykling er gøy i alle aldre. Og det er nok av sykkelrelaterte aktiviteter og arrangementer uten andre mål enn å ha det gøy å sykle med likesinnede. Lokale grusturer, veldedighetsarrangementer og Gran Fondos er bare noen få eksempler. Finnes det en bedre måte å utfordre seg selv på, oppdage omgivelsene eller utforske ukjent terreng enn på sykkel? Jeg tror ikke det.

Tidligere konkurrenter er kanskje ikke så unge eller sterke på sykkelen som de pleide, men lysten lever videre. I dag sykler du for fornøyelsens skyld i gunstig vær. Men minner og stolthet lar oss ikke glemme fortiden og presse oss til å fange rytteren som passerte oss på bakken eller blåste forbi på flatene; en helt sunn respons for enhver syklist.

Hva er din grunn til å sykle på dette tidspunktet i livet ditt? Hvordan har det endret seg og hvorfor? Vi ønsker å høre fra deg!