Kuidas leida motivatsiooni?

Autor: Andre Kull

Meil kõigil on omad unistused. Kui sa seda artiklit loed, siis ilmselt võib üks sinu unistus olla seotud spordiga ja täpsemalt jalgrattaspordiga.

Selleks et oma unistusi täita, on lisaks kõigele muule vaja teotahet ja motivatsiooni. Tihti õhinapõhiselt algatatud projektid jooksevad liiva, kuna elus võib paljudki ette tulla ja siht kipub hägustuma. Kuidas aga rajalt mitte eksida ja võimalikult sirgelt oma eesmärgini jõuda? Siin on mõned punktid, mis aitavad sul seda teha:

 1. Sea endale eesmärk
  Eesmärgiks võib olla mõnel võistlusel osalemine, kaalu langetus, eesmärk suuta sõita ära 100 km või läbida ultrapikk rattamatk. Sea see eesmärk nii, et ta oleks veidi, aga mitte liiga palju su mugavustsoonist väljas. Sea see selliselt, et sa peaksid pingutama, aga ei oleks ebarealistlik.
 2. Ütle see kõva häälega välja
  Nüüd tuleb üks väga oluline punkt – ütle see seatud eesmärk välja. Ütle seda oma lähedastele, sõpradele või Facebookis. Usu mind – see paneb sind selle eesmärgi nimel tööle, sest kellele meeldiks allaandja 🙂. Sulle endale ka ei meeldiks.
 3. Tee ise või veel parem – lase endale teha treeningplaan, et soovitud eesmärk saavutada
  Kui sa oled kogenud sportlane, saad ilmselt ise hakkama, kuid siiski on kõrvalseisva spetsialisti soovitused siin kõigile abiks. Tänapäeval on võimalik interneti kaudu leida endale treener ükskõik kust kohast üle maailma. Samuti leiad tipptasemel inimesi ka siit samast Eestist. Treeneri peamine ülesanne on sind hoida õigel koormusel (mitte liiga madalal, aga mis kõige tähtsam, mitte ka liiga kõrgel).
 4. Hoia plaanist kinni
  Kui sul on paigas plaan mis võib puudutada lisaks treeningutele toitumist, taastumist, und, meditastiooni, siis pea sellest kinni. Ilma plaanist kinni hoidmata muutub see mõttetuks.
 5. Sea endale sellel teekonnal mikroeesmärke
  Selleks, et saada eduelamust ka teel oma eesmärgi poole, sea endale mikroverstaposte, mille saavutamine tõstab su tuju ja annab kogu protsessile hoogu juurde. Inimene on emotsionaalne olend ja emotsioonid on ju see põhjus , miks me seda kõike teeme.
 6. Tekita endale rutiin
  Rutiin kõlab Eesti keeles halva sõnana. Tegelikult on see eesmärgipõhise tegevsuse üks olulisemaid alustalasid. Ilma rutiinita ei jõua sa eesmärgini. Rutiin korrastab mõtteid ja muudab päeva sihipäraseks. Olgu see siis hommikune karastus külma dušši all või meres, võimlemine, hommikune klaasi vee joomine, trepist üles kontorisse minemine jne. Mulle meeldib Mike Michalowicz raamat “Kasum esimesena”. See õpetab ettevõtjaid, kuidas oma firma enda kasuks tööle panna ja paneb esikohale ettevõtja. Oma teel eesmärgi poole, oled sina see ettevõtja. Proovi oma päev planeerida nii, et su trenn oleks tähtsal kohal, samas arvestades oma lähedastega (keeruline ma tean, aga teostatav). Usu mind, nii toimides oled sa päeva lõpuks enda kallitele inimesetele ja ühiskonnale palju parem inimene.
 7. Ümbritse ennast toetavate spetsialistitega
  Me ise tavaliselt endal hambaid ei ravi. Seega on sul vaja, et sind ümbritsevad usaldusväärsed inimesed, kes teavad, mida nad teevad. Rattamehaanik, kes lahendab kõik su rattaga seotud tehnilised probleemid. Füsioterapeut või massöör, kes aitab su kehal koormustega toime tulla ja vigastusi ennetada. Mõni kogenum ratturist sõber,  kes oskab oma nõu ja jõuga sind toetada. Ja kõige olulisem – su kodused lähedased inimesed. Nende tuge ei tasu alahinnata.
 8. Tagasilöökide puhul räägi oma lähedastega, kes sind mõistavad
  Just need kodused, lähedased, toetavad  inimesed on need, kes aitavad sind tagasi õigele teele kui “elul juhtub”.
 9. Naudi protsessi ja arengut
  Ära mõtle ainult eesmärgile. Pühendu igale päevale ja õpi nautima protsessi. Ilma seda tegemata on väga raske püstitatud eesmärgini jõuda.
 10. Ole järjepidev
  Pea iga punkti juures olen rõhutanud, et just see punkt on oluline ja seda peab mainima ka viimase –  kümnenda punkti juures. Järjepidevus viib sihile ja järjepidevuse saavutad eelmisi punkte järgides.

EDU ja naudu sõitu!