Bør du ta probiotika som syklist?

Av Jiri Kaloc

Mageproblemer på sykkelen er noe både profesjonelle syklister og entusiaster opplever. Probiotika blir stadig mer populært som et kosttilskudd som skal bidra til å redusere mageproblemer som oppblåsthet, luft i magen og kvalme. Hva sier forskningen om syklisters inntak av probiotika? La oss ta en nærmere titt for å hjelpe deg med å ta en beslutning.

Forskning viser positive resultater når det gjelder reduksjon av mageproblemer

Studier av probiotika og idrettsprestasjoner er få og viser motstridende resultater. Forskningen på probiotikas innvirkning på magesekken er imidlertid mer lovende. En studie publisert i Journal of the International Society of Sports Nutrition i 2022 er et godt eksempel.

Forfatterne rekrutterte 27 elitesyklister og lot halvparten av dem ta et daglig probiotisk kosttilskudd i 90 dager, mens den andre halvparten fikk placebo. Hver deltaker måtte gjennomgå et spørreskjema om gastrointestinale symptomer, en oksygenforbrukstest og tid til utmattelse ved 85 % av maksimal effekt i begynnelsen av studien og deretter ved slutten. Resultatene viste at syklistene i probiotikagruppen opplevde mindre kvalme, raping, oppkast og andre gastrointestinale symptomer under trening. Det var ingen endringer i oksygenforbruk eller tretthet, noe som betyr at prestasjonene forble de samme.

Selv om dette definitivt er et oppmuntrende resultat, og du kanskje tenker at alle syklister bør begynne å ta probiotika, er det viktig å ta hensyn til begrensningene i forskningen på probiotika og de praktiske sidene ved inntak av probiotika.

Studier på probiotika er vanskelige å tolke

Studier av probiotika lider ofte av metodologiske problemer, for eksempel at de ikke tester om kosttilskuddene som brukes, faktisk inneholder levende bakterier, at de ikke rapporterer oppbevaringsforholdene for probiotika, at de ikke sporer andre kostvaner, og at utvalgsstørrelsen er svært liten. Disse og andre mangler er beskrevet i en ny systematisk oversikt fra 2023, som sier at tolkningen av disse studiene er utfordrende selv for helsepersonell.

Og som om ikke det var nok, må man også ta i betraktning at probiotiske kosttilskudd er dårlig regulert. Det finnes ofte ingen uavhengig institusjon som tester kosttilskuddene for å sikre at de inneholder nøyaktig det de påstår. Så når du begynner å ta et kosttilskudd, er det ikke sikkert at du får i deg det du tror.

Begynn med probiotiske matvarer

Selv om du ser positive resultater i en studie her og der, er det lurt å gå forsiktig frem i stedet for å anta at du får samme effekt som deltakerne i studien. Vi vet at det er viktig å bygge opp kosttilskuddsregimet ditt på toppen av et balansert kosthold med et bredt utvalg av fullverdige matvarer. Det bør du prioritere. En annen lavrisikotilnærming er å begynne å introdusere probiotikarike fermenterte matvarer som yoghurt, surkål, sylteagurk, tempeh, miso eller kimchi. Innføring av probiotiske kosttilskudd er absolutt ingen garanti for GI-forbedringer i forbindelse med sykling basert på den nyeste tilgjengelige forskningen.