9 feil du bør unngå når du sykler til og fra jobb

Av Adam Marsal

Daglig sykkelpendling gjør deg i form, klar i hodet og avslappet, men bare hvis du unngår de vanligste feilene.

1. Pendling uten verktøy

Du kommer til å punktere før eller siden, så ha en ekstra slange, dekkspaker og en pumpe for hånden. Et multiverktøy er et must. Før du kjøper et multiverktøy, bør du forsikre deg om at det har alle verktøyene du trenger til vedlikehold langs veien, inkludert Torx-hoder.

2. Sykle i jeans

Hvis du vanligvis bruker jeans på jobb, kan du prøve å sykle i dem, men du vil raskt oppdage at det er en opplevelse du helst ikke vil gjenta. Feil bukse kan gjøre de daglige sykkelturene til en uutholdelig pine, like før du forlater sykkelen til fordel for bussen eller et annet transportmiddel. Men du kan være helt rolig, for det finnes mange sykkelspesifikke bukser som du kan bruke både på og av sykkelen, hvis en sykkelshorts i lycra er for ekstremt for din yrkeskarriere.

3. Forsømmer å lade opp lysene

Til tross for alle anstrengelser skjer denne feilen av og til. Men på vinterkvelder kan en lykt som går tom for strøm, ødelegge sykkelturen fullstendig. Ha en ekstra lader på kontoret som du kan lade opp batteriet med i løpet av ettermiddagsjobben før du setter deg på sykkelen. Eller du kan alltids bruke en dynamolampe som du lader mens du sykler.

4. Velge den raskeste, men mest trafikkerte ruten

Du er ikke forpliktet til å ta den korteste eller raskeste veien til jobben. Ta sykkelveien i stedet for å sykle på de mest trafikkerte veistrekningene hvis denne ruten føles som et helvete. Bruk en helg på å oppdage noen rolige veier i stedet for den mest direkte ruten. Du kan endre ruten fra dag til dag for å holde pendlingen underholdende.

Gjør den daglige pendlingen så smidig som mulig. © Profimedia

5. Legge hjulskjermene til side

Du kan ikke velge når på dagen du pendler til og fra jobb, så av og til regner det, og veiene blir våte. Hvis du sykler i sykkelutstyr, plager det deg kanskje ikke så mye å bli våt, men hvis du har på deg klær resten av dagen, er du dømt til å bli våt til ettermiddagsmaten.

6. Glemmer det daglige antrekket

Mange av oss pendler til jobben iført sykkelutstyr og med ekstra klær i sekken, inkludert et par sko og en jakke. Systemet fungerer helt til du glemmer å pakke noe. Selv om det er ubehagelig, kan du slippe unna med å glemme undertøyet, men når du først kommer uten bukse, oppstår et uløselig problem. Det beste rådet er å alltid ha et lager med ekstra klær på kontoret.

7. Å spare på sykkellåsen

Kvaliteten på en sykkellås bør stå i forhold til verdien på sykkelen du ønsker å sikre mot tyveri. Å la seg friste til å spare inn på en god lås er forståelig, men likevel lite gjennomtenkt. Beløpet du bruker på en lås, vil være mindre enn prisen for å erstatte en stjålet sykkel.

8. Sykling nær fortauskanten

Det er mange farer som lurer på syklister som sykler for nær fortauskanten, for eksempel glatte kloakkdeksler, veiens kurvatur og fotgjengernes utløp. Den eneste måten å unngå noe som plutselig blokkerer veien på, er å legge seg ut i motgående trafikk, noe som er enda mer risikabelt. Hvis du sykler nær fortauskanten, kan det dessuten redusere sikten din og lokke bilister til å kjøre forbi deg når det ikke er nok plass til å gjøre det på en trygg måte.

Å sykle i nærheten av en rekke parkerte biler kan bli et mareritt fordi bildører av og til åpnes, noen ganger med alvorlige konsekvenser. Av alle disse grunnene bør du kjøre selvsikkert og ta føringen i midten av kjørefeltet. Det har du all rett til å gjøre, og det er ofte det klokeste.

9. Uanmeldt kappkjøring

Å konkurrere mot fremmede på ruten gir sjelden glede. Det er mer sannsynlig at andre syklister vil synes du er uhøflig, uforskammet eller til og med dum. Men du er gammel nok til å vite bedre. Ikke sant? Dessuten vil ethvert kappløp gjøre klærne dine fuktige av svette, noe som kan få kollegene dine til å flytte til de fjerneste hjørner av kontoret.