Adam Hansen: Ryttere og arrangører er mer bevisste på sikkerheten

Av Siegfried Mortkowitz

Årets Vuelta a España 2023 har så langt vært et spennende, kontroversielt og turbulent ritt, og mye av kontroversen oppsto i begynnelsen av det tre uker lange rittet. Rittarrangørene hadde lagt den første etappen, en lagtempo, til tidlig på kvelden, slik at avslutningen av etappen kunne vises direkte på kveldsnyhetene. Basert på deres erfaring med sommerlyset i Barcelona og værmeldingene hadde de tydeligvis antatt at etappen ikke ville utgjøre noen sikkerhetsrisiko for rytterne.

Men klimaendringene har gjort det vanskelig for værvarslerne, og da det første laget – Caja Rural Seguros RGA – rullet ned startrampen, hørtes torden og regnet hadde begynt å falle. Regnet utviklet seg til et styrtregn som gjorde veibanen ekstremt glatt og mørkla løypen. Da det siste laget – Soudal-QuickStep med tittelforsvarer Remco Evenepoel – startet, var det midnattsmørkt, og forholdene var åpenbart farlige.

Evenepoel ga uttrykk for sine følelser så snart han krysset målstreken, pekte mot himmelen og brukte et skjellsord. «Det er som å kjøre bil i 20 km/t på motorveien i stummende mørke uten lys», klaget Evenepoel senere. «Det er veldig mørkt og uoversiktlig på disse veiene, i mine øyne er det bare latterlig.»

Regnet hadde også endret forholdene i kategori 3-stigningen og utforkjøringen mot slutten av etappe 2, som endte i Barcelona. Før etappen startet ble det observert at rytterne diskuterte hvordan de skulle kjøre etappen, og Jumbo-Vismas doble Tour de France-vinner Jonas Vingegaard var spesielt aktiv. Arrangørene bestemte til slutt at tidene for sammendraget skulle tas med 9 kilometer igjen, men at rytterne kunne kjøre til målstreken for etappeseieren hvis de ønsket det.

Den tredje etappen ble skjemmet av Evenepoels velt etter å ha krysset målstreken først. Farten hans førte ham inn i en gruppe soigneurs og andre assistenter som sto ca. 15 meter bak målstreken, og han falt i bakken med blodet rennende nedover høyre side av ansiktet. «Det er tredje dagen på rad [med sikkerhetsproblemer]», mumlet han.

Til slutt bestemte arrangørene seg for å nøytralisere de siste 2,05 kilometerne av den 9. etappen – for å ta med seg sammenlagttidene og la rytterne kjøre om etappeseieren – etter at et uvanlig regnvær, i et område som ikke hadde hatt regn på 18 måneder, hadde dekket de siste 100 meterne med gjørme.

Det uvanlige været, og de mange veltene det har ført til, har gjort rytterne mer proaktive i forhold til rittarrangørene, og det samme har den nyvalgte presidenten for rytternes fagforening CPA, Adam Hansen. Den 42 år gamle australske tidligere Grand Tour-rytteren er ikke redd for å innrømme at han har spilt en rolle i syklistenes økende sikkerhetsaktivisme.

«Rytterne har etter at jeg ble president sett at når man forener rytterne, har man en viss makt», sier han via e-post. «Dette er virkelig positivt.»

Arrangørene har også blitt mer oppmerksomme på rytternes sikkerhetskrav, sier han videre, blant annet på grunn av den populære sveitsiske rytteren Gino Mäders død etter at han krasjet i en utforkjøring i høy fart i årets Tour de Suisse. «Jeg var i kontakt med den tekniske direktøren [for vueltaen] nesten annenhver dag», sier Hansen. «Det var en av de beste kontaktene jeg har hatt med en arrangør. Det var noen problemer tidligere i rittet, og jeg tror arrangøren, som jeg kjenner personlig, virkelig prøvde å snu situasjonen i starten av rittet.»

I tillegg så Vuelta-arrangørene «først [gjørmen på slutten av etappe 9] og handlet umiddelbart og informerte meg», sier han. «Jeg tror de virkelig ser at CPA følger nøye med.»

Til slutt erklærte Hansen at «100 % vil vi gripe inn hvis en annen etappe starter like sent [som Vueltaens 1. etappe]. Men arrangørene har lært en stor lekse, så de vet det allerede.»

Han sa at han denne uken hadde snakket med flere rittarrangører som fortalte ham at «de ønsker at CPA skal være til stede ved rutevalg. Ikke bare på grunn av [våre] innspill, men også for at vi skal se at det ofte er politiet som har det siste ordet. Hvis det for eksempel ligger et sykehus i nærheten, kan ikke løpet blokkere tilgangen til det.»