Krafttall i Grand Tours – Brudd

Av Jiri Kaloc

Den 18. etappen av årets Tour de France viste at det ikke bare er klatrerne og temporytterne som kan imponere, men også utbryterne. La oss ta en nærmere titt på bragden som Kasper Asgreen utførte med hjelp av bare tre andre ryttere i et brudd som varte i nesten 185 km.

Da Kasper Asgreen, Victor Campenaerts og Jonas Abrahamsen spurtet fra hovedfeltet i starten av etappen, var det ingen overraskelse at de ikke ble forfulgt. Ingen trodde at de ville holde lenge. Det som fulgte var et brudd som ble kjørt til perfeksjon over hele den 184,9 km lange etappen, en sann mesterklasse.

De første 120 kilometerne i brudd

De tre rytterne trengte bare å bruke ca. 2 minutter på en svært hard innsats for å distansere seg. Det faktum at de holdt seg relativt nær hovedfeltet, kun ca. 1 minutt foran, gjorde at de ikke ble forfulgt særlig hardt på lang tid. Det gjorde at de kunne spare på kreftene og gradvis øke innsatsen over hele den 18. etappen.

Abrahamsen (de første 2 minuttene): gjennomsnittsfart 49,4 km/t; gjennomsnittlig kraft 488W (6,3W/kg).

Abrahamsen (første 120 km): gjennomsnittsfart 42,1 km/t; gjennomsnittlig kraft 303W (3,9W/kg).

Eenkhoorn kjører seg opp til bruddet

Mange ryttere forsøkte å tette luken fra hovedfeltet til bruddet, men ingen lyktes fordi Alpecin-Deceuninck kjørte et hardt tempo for å holde bruddet nærme. Med rundt 80 kilometer igjen forsøkte også Pascal Eenkhoorn. Han slet med rundt 10 sekunder bak bruddet, men lagkameraten Victor Campenaerts fra Lotto Dstny bremset for å vente på ham og hjelpe til. Med rundt 60 km igjen lyktes de begge å komme tilbake til bruddet.

Eenkhoorn (kjører seg opp): 1-minutts toppwatt 613W (8,8W/kg); 20-minutts kraft 366W (5,2W/kg).

Kasper Asgreen og bruddet under den 18. etappen av Tour 2023.

50 km til målstreken

Med rundt 50 km igjen begynte spurtlagene å jobbe hardere for å hente inn bruddet. Abrahamsens kraft gikk betydelig opp etter hvert som bruddet gjorde voldsom motstand. Den siste timen av etappen kjørte han i snitt 49,8 km/t og 388W (5W/kg). Dette er et stort hopp fra de 3,9 W/kg han brukte i gjennomsnitt på de første 120 kilometerne.

Inn på de siste 20 kilometerne av rittet samarbeidet spurtlagene fullt ut i jakten på bruddet, men avstanden var fortsatt på rundt 50 sekunder og de hadde vanskelig for å hente inn forspranget. Alle de fire rytterne i bruddet nærmet seg grensen for hva de kunne klare å holde unna for forfølgerne, noe som var tydelig både på grimasene og på krafttallene.

Abrahamsen (oppkjøring til de siste 5 kilometerne): snittfart 53,1 km/t; snitt effekt 404W (5,2W/kg).

Sprintfinalen

Med 5,5 km igjen så det mørkt ut for utbryterne, for forspranget hadde krympet til bare 18 sekunder. Rundt 3 km før målstreken var forspranget nede i 8 sekunder, og det virket nesten sikkert at de ville bli hentet inn. Takket være Victor Campanaerts’ utrolige føring for å gjøre lagkamerat Eenkhoorn klar for spurten, holdt bruddet unna. Til slutt var det Kasper Asgreen som vant spurten om etappeseieren, og spurterne fra hovedfeltet kom i mål ikke mer enn 1 sekund etter ham.

Abrahamsen (siste 5 km): gjennomsnittsfart 58,6 km/t; gjennomsnittlig effekt: 460W (5,9W/kg).

Abrahamsen (sluttspurt): gjennomsnittlig effekt 1204W (15,4W/kg).

185 km i brudd

Tre ryttere gikk i brudd ved km 0 og holdt det hele veien til mål på den 18. etappen uten å ha mer enn ett minutts forsprang på hovedfeltet. Deres evne til å øke innsatsen gradvis i løpet av de 185 kilometerne de syklet, var sannsynligvis det som gjorde at de lyktes. Her er den 4-timers opptrappingen som Jonas Abrahamsen gjorde, samt hans gjennomsnittlige effekt over hele etappen.

  • Time 1: 295 W ved 43,7 km/t
  • Time 2: 297 W ved 40,0 km/t
  • Time 3: 325 W ved 43,8 km/t
  • Time 4: 386W ved 50,2 km/t
    Abrahamsen (etappe 18): Gjennomsnittshastighet 44,6 km/t; gjennomsnittlig effekt 326W (4,2W/kg).