Wattall i Grand Tours – Femmes

Av Jiri Kaloc

Tour de France Femmes avec Zwift 2023 viste oss at kvinnene også i år leverer utrolige prestasjoner. La oss ta en titt på noen av de fantastiske prestasjonene i brudd, tempoetapper og klatringer.

Brudd

Allerede etter 24 km på den tredje etappen av årets Tour de France Femmes avec Zwift dannet 14 ryttere et brudd som etter hvert tok inn ca. 10 minutter på hovedfeltet. Med 28 km igjen av etappen kjempet Yara Kastelijn mot Audrey Cordon-Ragot om bonuspoeng i mellomspurten. Hun tapte spurten, men bestemte seg for å fortsette og klarte å distansere bruddet.

Tilbake i hovedfeltet angrep Annemiek van Vleuten og Demi Vollering hverandre og tynnet ut feltet. Sammenlagtduoen klarte å hente inn bruddet, men Yara Kastelijn var fortsatt mer enn 1 minutt foran da hun krysset målstreken. Her er de imponerende krafttallene som Kastelijn la ut i løpet av de 37 minuttene hun syklet alene, der hun måtte klatre Côte de Moyrazes og Côte de Lavernhe for å vinne etappen.

Kastelijn (37 minutter solo til mål): gjennomsnittlig effekt 238W (~4,6W/kg)

Kastelijn (Côte de Moyrazes): tid 13:21; gjennomsnittlig effekt 265W (~5,1W/kg)

Cedrine Kerbaol, Lotte Kopecky, Ashleigh Moolman og Yara Kastelijn ved starten av etappe 6 av Tour de France Femmes avec Zwift. © Profimedia

Col d’Aspin

Etappe 7 var definitivt den mest krevende og spennende etappen i Tour de France Femmes, med de to episke stigningene Col d’Aspin (12 km med en stigning på 6,6 %) og Col du Tourmalet (17,2 km med en stigning på 7,3 %). Sammenlagtrytterne holdt ikke igjen og begynte å presse på allerede på Col d’Aspin. Annemiek van Vleuten angrep 5 km før toppen av Col d’Aspin, og bare Demi Vollering og Kasia Niewiadoma klarte å følge.

Niewiadoma (Col d’Aspin): tid 34:51; gjennomsnittlig effekt 255W (~5,2W/kg).

Col du Tourmalet

Kasia Niewiadoma rykket fra Van Vleuten og Vollering i utforkjøringen fra Col d’Aspin og opparbeidet seg en ledelse på 58 sekunder inn i Col du Tourmalet. Hun holdt et perfekt tempo på rundt 255W til tross for den økende høyden og det dramatiske tåkeværet. Demi Vollering angrep med 5,7 km igjen og viste sitt livs klatreprestasjon. Hun tettet raskt luken til Niewiadoma og fløy forbi til etappeseier nesten 2 minutter foran Kasia. Vollering var i stand til å øke innsatsen med nesten 0,5W/kg under angrepet da alle andre kjørte på maks, en helt utrolig klatring.

Vollering (Col du Tourmalet): tid 53:42; gjennomsnittlig effekt ~5,1W/kg; siste 5,7 km tid 20:06; gjennomsnittlig effekt ~5,5W/kg.

Tempo

Den siste etappen av Tour de France Femmes var en 22,6 km lang individuell tempoetappe som inneholdt en knallhard stigning (1,4 km med 7,4 % stigning) i midten. Kasia Niewiadoma kjempet om en plass på podiet i sammendraget og leverte en av karrierens beste tempoprestasjoner. Hun suste forbi den første halvdelen av løypen med et snitt på 270W (5,5W/kg). Hun holdt ikke samme styrke i den andre halvdelen, men klarte likevel å bli nummer 9 på etappen og slo Annemiek van Vleuten, verdensmesteren på tempo, med 18 sekunder. Denne prestasjonen sikret henne en 3. plass i sammendraget.

Niewiadoma (tempoetappe): tid 29:33; gjennomsnittlig effekt 259W (5,3W/kg); topp 5-minutters effekt 289W (5,9W/kg).