Effekten av Tour de France Femmes avec Zwift: Analyse av de første dataene

Av Megan Flottor

Det er ingen tvil om at Tour de France Femmes avec Zwift har satt et uutslettelig preg på sykkelverdenen, og har fanget oppmerksomheten til både erfarne entusiaster og de som kanskje ikke kjenner til profesjonell sykling fra før. Rittet i 2023 føltes spesielt betydningsfullt, og det ble gjort imponerende sammenligninger med suksessen året før, som allerede var en milepæl for kvinnesykling. Fra en rekke karrierehøydepunkter for nye talenter til Vollerings episke seier – dette føltes som rittet som bare fortsatte å gi.

Selv om stemningen rundt årets løp har vært overveldende positiv, er det viktig å innse at positive vibber alene ikke sikrer fremtidige TV-avtaler eller tiltrekker seg viktig sponsorstøtte. Konkrete, verifiserbare data er det som veier tyngst i sportsanalyseverdenen.

De foreløpige tallene er klare, og de ser bra ut.

Heldigvis har en nylig publisert infografikk på Tour de Frances offisielle Twitter-konto gitt oss de dataene vi trenger for å underbygge den positive stemningen og entusiasmen rundt rittet. Disse dataene bekrefter ikke bare de oppmuntrende anekdotene, men legger også grunnlaget for potensielle investeringer som kan løfte kvinneidretten til nye høyder.

Et tall som skiller seg ut, er de imponerende seertallene for Tour de France Femmes på fransk TV. Under den 7. etappen, da Demi Vollering tok fatt på det utfordrende Tourmalet, var det 4,3 millioner seere som fulgte med, noe som tilsvarer en seerandel på hele 34,6 prosent. Under hele rittet hadde hver etappe i gjennomsnitt 2 millioner seere, noe som utgjorde 24,8 prosent av den nasjonale seerandelen.

Denne effekten var ikke begrenset til Frankrike. På tvers av sju europeiske nasjoner ble rittet sett av over 80 millioner seere. Eurosports dekning nådde 15 millioner seere, en økning på 7,14 prosent sammenlignet med året før.

Også på nettet er det mye å snakke om.

Også digitalt opplevde Tour de France Femmes avec Zwift en betydelig økning. Den offisielle nettsiden opplevde en økning på 80 prosent i antall unike besøkende sammenlignet med året før, og besøkene på siden økte også med hele 60 prosent. Den mest oppsiktsvekkende veksten ble imidlertid observert på løpets kanaler på sosiale medier, der fellesskapet vokste med svimlende 797 prosent fra året før, med over 100 millioner visninger til sammen.

Når vi bryter ned denne digitale effekten, er det noen bemerkelsesverdige øyeblikk som skinner gjennom. Yara Kastelijns seier trakk 1,4 millioner seere på TikTok. Demi Vollerings bestigning av Tourmalet i tykk tåke nådde 856 000 personer på Instagram. Sju hundre og nitti tusen personer på Facebook så høydepunktene fra den femte etappen, og de siste øyeblikkene av den tredje etappen ble fulgt av 361 000 Twitter-brukere.

Dette er betydelige tall for et ritt som utvilsomt fortjente stor oppmerksomhet. Statistikken viser at Tour de France Femmes avec Zwift har fanget en interesse som ikke bør undervurderes. Når vi fordøyer disse dataene, blir det tydelig at vi har nådd et vendepunkt – et øyeblikk der behovet for mer omfattende dekning er ubestridelig.

Viktige datapunkter fra seertallene for 2023:

Gjennomsnittlig fransk seerandel for hver etappe på gratiskanalene France 2 og France 3 var to millioner seere.

  • Rittet fikk en gjennomsnittlig seerandel på 24,8 prosent på begge kanalene.
  • Den syvende etappen hadde 4,3 millioner seere, noe som tilsvarer en seerandel på 34,6 prosent.
  • Løpsvideoene på France Télévisions’ strømme- og online-plattformer ble sett av 1,3 millioner, en økning på åtte prosent fra i fjor.
  • Eurosports dekning av rittet hadde en rekkevidde på nesten 15 millioner seere, en økning på 7,14 prosent fra 2022.
  • En seerandel på 42 prosent ble registrert i Nederland under den syvende etappen.
  • Tour de France Femmes’ nettsted hadde 2,7 millioner unike besøkende, en økning på 80 prosent fra i fjor.
  • Rundt 4,5 millioner besøk ble registrert på nettstedet, en økning på 60,7 prosent fra 2022.
  • Rittet hadde 74,4 millioner visninger på de sosiale plattformene, hvorav halvparten kom fra TikTok (en økning på 238 prosent fra forrige utgave).
  • Tour de France Femmes’ kontoer på sosiale medier fikk mer enn 100 millioner visninger av innleggene sine.

La oss gi folket det de (tydeligvis) vil ha i 2024.

Interessen for kvinnesykling er til å ta og føle på, og tallene bekrefter det. Men for at veksten skal fortsette, krever fremtiden en mer oppslukende kringkastingsopplevelse som kan knytte utøvere og fans sammen på et dypere nivå. Dataene er mer enn bare en bekreftelse; de er en oppfordring til handling.

TV-dekningen, som er den arenaen som knytter det globale publikummet til pulsen i disse løpene, må utvikle seg i takt med den økende lidenskapen. En bredere dekning kan forsterke gleden ved Tour de France Femmes avec Zwift og gjøre det til en opplevelse som vil gi sporten vår mange nye fans for hvert år som går. Vi har sagt det før, og vi sier det igjen – kvinnene har mer enn bevist at de kan levere spenning uten stans, så vær så snill, for Guds skyld, la flere få oppleve det!