Hvordan bygger syklister mental robusthet for Grand Tours?

Av Jiri Kaloc

Grand Tour-ritt handler ikke bare om fysiske krav, det er også en test av mental styrke. Rytterne må takle stresset ved å kjøre ritt hver dag i tre uker, samtidig som de må håndtere ting som krasj, mekaniske feil, sykdom og fans som heier på dem. La oss ta en titt på hvordan de forbereder seg til dette.

Å bygge mental motstandskraft starter med å sette seg mål for den kommende sesongen og definere en treningsplan som støtter opp om disse. Dette gir realistiske forventninger og gjør det mulig for rytterne å være fornøyde med at de gjorde sitt beste, selv om noe eller noen hindret dem i å vinne.

Men selv med de beste fysiske forberedelsene og den beste innstillingen er det mye som kan gå galt i løpet av de tre lange ukene i en Grand Tour. Derfor har syklistene og trenerne deres utviklet en rekke taktikker og vaner som hjelper dem med å holde seg positive og utholdende. Her er noen av de vanligste tingene proffene gjør.

De bryter det ned i mindre biter

Utsiktene til å yte sitt beste i tre uker i strekk kan være skremmende for både nybegynnere og erfarne konkurrenter. Derfor prøver trenerne å dele opp Grand Tour i mindre enheter for rytterne. De setter opp mål for hver rytter for hver uke og for hver enkelt dag. Dette hjelper rytterne med å holde fokus og motivasjon. Det gjør hver dag annerledes, selv om rutinen forblir den samme.

Å bygge opp mental motstandskraft starter med å sette seg mål for den kommende sesongen og definere en treningsplan som støtter dem. © Profimedia

De lærer å forstå følelsene sine

I tillegg til den fysiske påkjenningen må rytterne takle en berg- og dalbane av følelser under en Grand Tour. Trenernes og lagpsykologenes rolle er å hjelpe rytterne med å forstå og håndtere følelsene sine. Angst før rittet er et vanlig eksempel på en misforstått følelse. Mange syklister tror at de ikke trenger å være engstelige før et ritt hvis de er godt forberedt. Så når angsten før rittet uunngåelig kommer, føler de at noe er galt, og de går inn i en negativ tankegang. I virkeligheten bidrar angsten før rittet til å skape en form for opphisselse som er nødvendig og nyttig for prestasjonen.

De utvikler nyttig selvsnakk

En vanlig strategi for å håndtere opp- og nedturene i et Grand Tour-ritt er å utvikle selvsnakk. I en tidligere artikkel intervjuet vi Lorenzo Fortunato, sammenlagtrytter for EOLO KOMETA, om hvordan han snakker til seg selv.

Jeg tror det er viktig å holde seg rolig både under og etter rittet, og ikke la seg rive med av spenningen eller humørsvingningene. Jeg sier alltid til meg selv: «Ikke bli opprømt når det går fort, og ikke bli deprimert når det går sakte». I tillegg tror jeg at motstanderne mine vil være slitne i løpet av den tredje uken, noe som hjelper meg med å holde fokus og utholdenhet.

De kobler av

Å være fokusert og hele tiden tenke på rittet er utmattende. Det er nødvendig når du sykler, men når etappen er over, er det viktig å slappe av og restituere. Det er da det er viktig å vite hvordan du kobler hjernen fra å tenke på rittet. Elisabetta Borgia, lagpsykiater hos Trek-Segafredo, beskriver i et intervju hvordan hun gjør det.

Det er som å være fullt fokusert på rittet og så prøve å finne en måte å tenke på noe annet. Å koble av fra løpet for å se på interessene dine, lidenskapen din for familien eller noe annet. Fordi energitanken vår er begrenset, bør du ikke fortsette å bruke den når du ikke trenger den.

Hun nevnte også andre ting Trek-Segafredo-rytterne gjør for å koble av mellom etappene, som å lese bøker, videosamtaler med familien, se filmer på Netflix, meditere, lytte til musikk eller ta en lur. Alt som bidrar til å få rytterne til å tenke på noe annet enn rittet, er velkomment.

De holder den gode stemningen oppe

Det er umulig å unngå å føle seg nedfor på et eller annet tidspunkt under en Grand Tour. Når trettheten øker, kan en periode med dårlig vær være nok til å sette deg i en dårlig mental situasjon. Nettopp da er det viktig å ha et sterkt støttenettverk. Å være omgitt av lagkamerater kan bidra til å løfte humøret og gi en følelse av kameratskap. Profflagene jobber hardt for å opprettholde den gode stemningen, ikke bare blant rytterne, men også i støtteapparatet, inkludert ledere, trenere, terapeuter, soigneurs og mekanikere.