Kan du ta igjen tapt søvn i helgen?

Av Jiri Kaloc

Det kan være vanskelig å få nok søvn i løpet av arbeidsuken, og mange prøver derfor å sove ut i helgene for å ta igjen det tapte. Bidrar den lange helgesøvnen til å nøytralisere de negative effektene av dårlig søvn på jobb? Forskere fra Pennsylvania State University satte i gang et eksperiment for å finne ut av dette.

Dårlig søvn kan virke som et problem som bare påvirker deg dagen derpå. Dessverre finnes det mye forskning som viser en sammenheng mellom for lite søvn og helseproblemer, først og fremst hjerte- og karsykdommer.

«Bare 65 % av voksne i USA sover regelmessig de anbefalte 7 timene per natt, og mye tyder på at denne søvnmangelen er forbundet med hjerte- og karsykdommer på lang sikt», sier Anne-Marie Chang, medforfatter av studien.

Sover 5 timer i løpet av uken og 10 timer i helgen

Forskerne rekrutterte 15 friske menn (20-35 år gamle) til å delta i søvnstudien. Studien varte i 10 netter og var satt opp for å simulere en arbeidsuke med kort søvn etterfulgt av en helg med lengre søvn. Slik gjorde de det:

  • I tre netter fikk deltakerne lov til å sove opptil 10 timer per natt for å komme opp på sitt opprinnelige søvnnivå.
  • I 5 netter ble deltakerne begrenset til 5 timers søvn per natt.
  • I to netter fikk deltakerne igjen sove opptil 10 timer per natt.

Forskerne målte deltakernes hvilepuls og blodtrykk annenhver time i løpet av dagen for å evaluere effekten av dette søvnregimet på hjerte- og karhelsen. De målte med vilje så mange ganger i løpet av dagen fordi både hjertefrekvens og blodtrykk svinger i løpet av dagen. De mange målingene gjorde det mulig å ta hensyn til disse naturlige daglige endringene.

Hjertefrekvensen og blodtrykket økte for hver gang man sov dårlig

Studien viste at hjertefrekvensen økte med nesten 1 slag i minuttet (BPM) for hver dag i studien. Den gjennomsnittlige hjertefrekvensen i begynnelsen av studien var 69 slag i minuttet, mens den gjennomsnittlige hjertefrekvensen på slutten av studien var nesten 78 slag i minuttet.

Det samme gjelder for blodtrykket. Det systoliske blodtrykket økte med ca. 0,5 mmHg per dag. Det gjennomsnittlige blodtrykket i begynnelsen var 116 mmHg, og det nådde nesten 119,5 mmHg ved slutten av studien.

For både blodtrykk og hjertefrekvens ble denne økningen målt etter de to dagene med lang søvn. Så denne studien taler sitt tydelige språk: Å ta igjen det tapte i helgen opphever ikke de negative effektene av dårlig søvn i løpet av uken.

«Både hjertefrekvensen og det systoliske blodtrykket økte for hver påfølgende dag og var ikke tilbake på utgangsnivået ved slutten av restitusjonsperioden. Så til tross for at de hadde fått ekstra mulighet til å hvile, hadde ikke hjerte- og karsystemet deres restituert seg ved slutten av studiehelgen», sier hovedforfatter David Reichenberger.

Prioriter søvn gjennom hele uken

Forskerne bemerket at hvis du går glipp av flere netter med god søvn, vil du sannsynligvis trenge mye lenger tid enn en helg for å komme deg helt. De oppfordrer også folk til å fokusere på å forbedre søvnen.

«Søvn er en biologisk prosess, men det er også en atferdsmessig prosess som vi ofte har stor kontroll over. Søvn påvirker ikke bare hjerte- og karsystemet, men også vekten, den mentale helsen, konsentrasjonsevnen og evnen til å opprettholde et sunt forhold til andre, for å nevne noe. Etter hvert som vi lærer mer og mer om hvor viktig søvn er, og hvordan den påvirker alt i livet vårt, håper jeg at det vil bli mer fokus på å forbedre helsen vår.»