Reisetips for Tour de France 2024

Av We Love Cycling

Lyst til å dra til Frankrike i sommer for å se på Tour de France, og kanskje spesielt heie på våre norske syklister? Tipsene kommer etter erfaring fra Tour de France i 2018, og etter å ha vært på de tre første etappene da Tour de France startet i Danmark i 2022. Så langt i 2024 vet vi at det norske profflaget Uno-X Mobility skal være med, og flere andre norske ryttere på utenlandske lag. Touren går fra 29. juni til 21. juli.

Første tips er alltid å søke rundt på web og SoMe for å få inspirasjon og tips fra andre. Så er neste på planen å finne ut hvilket tidsrom man har mulighet til å dra, deretter studere årets løypekart nøye. Reiser man hovedsakelig ned for å se på rittet, vil man helst få med seg mest mulig.

I planleggingen før turen i 2018 så vi etter hvor man kunne få med seg mest mulig innenfor et realistisk geografisk område i den perioden man kan dra.

Slik som det ser ut i 2024, så ser det ut til at man kan få med seg mye om man velger å dra på etappe 6-9, etappe 13-15 eller etappe 17-21.

Mange tenker at målgang er det beste å få med seg, men om man har flere etapper man skal på, vil vi anbefale å se på muligheten for å dra til en startby også. Sykkelsporten er veldig åpen, og man kommer tett på de største stjernene. Det å oppleve karavanen og alt det andre rundt sirkuset Tour de France, er en opplevelse i seg selv. Ofte er det også mindre folk på en startetappe enn på en målgang. Rytterne kan være mer tilgjengelige også, så muligheten for en selfie er stor.

Har man mulighet til å få med seg en fjelletappe, kan det være spektakulært på flere vis. Det er fest og moro i de mest kjente fjellene flere dager i forveien, og et utrolig folkeliv. I tillegg får man sett mye mer til rytterne i en motbakke enn på et oppløp, selv om det også går raskt unna i oppoverbakke.

 

Etappe 6-9

Fly til Lyon – en time med bil fra Macon som er startby på etappe 6. Her kan man få flate etapper, en tempoetappe og en litt mer kupert etappe.


Etappe 13-15

Fly til Toulouse, drøye 2 timer med bil fra Pau, som er målby på etappe 13 og start på etappe 14. Et kjempefint område om man er glad i fjell. Veldig enkelt i Pau da det er mål- og startby på to etapper.


Etappe 17-21

Fly til Marseille, 1t 35 min fra Saint-Paul-Trois-Chateaux som er startby på etappe 17. I år avsluttes hele touren med tempoetappe i Nice pga. OL i Paris. Fin ferieby hvor man kan tilbringe noen dager ekstra i om man vi forlenge ferien. Det er også fjelletapper i dagene før siste etappe.

Når man har funnet ut når og hvor, så er logistikk og transport neste på lista. Av erfaring er det desidert enklest å ha en bil. Å reise rundt i Frankrike med kollektiv transport er veldig flott på sin måte, men lite fleksibelt. Man må forholde seg til tider og avganger dersom man velger kollektivt fremfor bil. Man kan eventuelt leie en bobil, da får man transport og overnatting i ett. Dersom man velger vanlig bil, er airbnb et fint og billig alternativ. Ofte er rittet på mindre steder rundt om i Frankrike, og ofte finner man det beste tilbudet på airbnb. Annet alternativ er telt, her man kan jo også fint kombinere det med airbnb.

Møt opp i god tid, for ca. 2 timer før rittet kommer er det en reklamecaravan som kjører rundt løypa. De kjører rundt i spesielle kjøretøy, deler ut diverse «stæsj» og lager god stemning som blir et ekstra pluss i opplevelsen.

Sykler man mye selv anbefales det også å ta med seg sykkelen, eller se om det er mulighet for å låne en sykkel i området. Folkefesten starter flere timer før reklamecaravanen kommer, og da er det vanligvis ikke noe problem å få testet løypa med mindre det er arenarigging i området. Slutten på en etappe vil nok ikke være mulig, men for eksempel opp fjellene får man virkelig kjenne på hva rytterne møter, både av folkeliv og hvor bratt noen av disse bakkene er. I 2022 var syklene med, og det var en opplevelse i seg selv å sykle deler av løypa før rytterne kom. Publikum heiet nesten minst like mye da, som når hovedfeltet kom.

God tur!

 

Dette er etappene i Tour de France 2024 (de tre første etappene i Italia, resten i Frankrike):

Etappe 1 – 29/6           Firenze-Rimini (Italia) 206 km (klatre-etappe)
Etappe 2 – 30/6          Cesenatico-Bologna (Italia) 200 km
Etappe 3 – 1/7            Piacenza-Torino (Italia) 229 km
Etappe 4 – 2/7            Pinerolo (Italia) – Valloire (Frankrike) 138 km (klatre-etappe)

Etappe 5 – 3/7            Saint-Jean-de-Maurienne-Saint Vulbas 177 km
Etappe 6 – 4/7            Mâcon-Dijon 163 km
Etappe 7 – 5/7            Nuits-Saint-Georges – Gevrey-Chambertin 25 km (tempo)
Etappe 8 – 6/7            Semur-en Auxois – Colombey les Deux Èglises 176 km
Etappe 9 – 7/7            Troyes-Troyes 199 km
Hviledag – 8/7            Orléans
Etappe 10 – 9/7          Orléans-Saint-Amand-Montrond 187 km
Etappe 11 – 10/7        Évaux-les-Bains – Le Lioran 211 km (klatre-etappe)
Etappe 12 – 11/7        Aurillac-Villeneuve-sur-Lot 204 km
Etappe 13 – 12/7        Agen-Pau 171 km
Etappe 14 – 13/7        Pau-Pla d’Adet 152 km (klatre-etappe)
Etappe 15 – 14/7        Loudenvielle-Plateau de Beille 198 km (klatre-etappe)
Hviledag – 15/7          Gruissan
Etappe 16 – 16/7        Gruissan-Nîmes 187 km
Etappe 17 – 17/7        Saint-Paul-Trois-Châteaux – SuperDévoluy 178 km (klatre-etappe)
Etappe 18 – 18/7        Gap-Barcelonnette 179 km
Etappe 19 – 19/7        Embrun-Isola 2000 145 km (klatre-etappe)
Etappe 20 – 20/7        Nice-Col de la Couillole 133 km (klatre-etappe)
Etappe 21 – 21/7        Monaco-Ville-Nice 34 km (tempo)

 

Følg med på www.letour.fr – her står det mye om rittet, men også en del tips for områdene som etappene går i.

Følg med rytterne på Instagram: unoxmobility eller Facebook: Uno-X Mobility

Publisert 13.03.2024