Måter å restituere: Et perspektiv av en rytter, trener og fysioterapeut

Av Jiri Kaloc

Restitusjon er avgjørende både for profesjonelle i Tour de France så vel som amatører som sykler hvor som helst i verden. Vi snakket med en trener, fysioterapeut og en profesjonell rytter for å se hvordan restitusjonen ser ut fra tre forskjellige perspektiver. Du vil garantert oppdage noe nytt, uavhengig av din erfaring.

Kasia Niewiadoma, CANYON//SRAM Racing

https://www.instagram.com/p/CtRz6zeohKI/?ig_rid=2dbcc40c-4866-4348-a879-1fb534369a8e

 

Hvordan har din personlige tilnærming til restitusjon utviklet seg i løpet av din karriere som profesjonell syklist?
Min tilnærming til restitusjon har utviklet seg hvert år basert på de positive og negative opplevelsene mine under trening, racing og reiser. Løpskalenderen vår blir travlere for hvert år som går. Derfor må restitusjonen og hvilen min også utvikle seg for å henge med. Jeg bruker alt fra passiv til aktiv restitusjon, som å få fysiobehandling regelmessig, tøye ut og løse små kroppsrelaterte problemer selv. Det avhenger av når i sesongen det er fordi det er øyeblikk hvor alt du trenger å gjøre er å ligge på sofaen, men det er også øyeblikk hvor du må investere mye av tiden din i restitusjon.

Kan du dele noen spesifikke restitusjonsstrategier eller teknikker som du føler har forbedret prestasjonen din betydelig i etappeløp som Tour de France?
Jeg er besatt av Normatec-støvler, de får meg alltid til å føle meg bedre, og de tvinger meg til å holde meg i ro i 45 minutter der jeg også fokuserer på hydrering. Dette følger jeg opp med en massasje, som er veldig viktig under et etapperitt for å få fart på restitusjonsprosessen. Og til slutt strekker jeg kroppen før jeg legger meg.

Har du i løpet av de siste to tiårene lagt merke til noen betydelige endringer i vektleggingen av restitusjon i profesjonelle sykkellag?
Restitusjon har alltid vært et viktig tema, spesielt under etapperitt. Over tid fikk vi tilgang til flere verktøy som hjelper oss å restituere raskere, for eksempel kompresjonsstøvler og massasjeverktøy som hjelper til med å jobbe med muskelspenningen før en massasje. Å ha en kokk for tilberedning av måltider som forbedrer restitusjonen har også endret seg de siste par årene.

Hvordan har fremskritt innen teknologi, som wattmåler og treningsklokker, påvirket restitusjonsrutinene dine under Tour de France?
Jeg tror at alle teknologiverktøy hjelper oss å komme i best form før Tour de France, men under selve løpet stoler vi litt mindre på det for å holde ting enkelt og fokusere på drivstoff, riktig hydrering, et rolig sinn og god søvn.

Stephen Gallagher, direktør hos Dig Deep Coaching og trener hos CANYON//SRAM Racing

Hvordan sikrer du effektiv restitusjon for utøverne under flertrinnsløp, og hvordan har denne tilnærmingen endret seg de siste 20 årene?
Hovedfokuset for restitusjon er tilstrekkelig ernæring som trengs for å hjelpe kroppen med å reparere og komme seg etter intens trening. Med moderne forskning og mange års analyser er ernæringsplanlegging blitt forbedret og blitt mer spesifikk, noe som muliggjør raskere restitusjon og gir forbedrede tilpasninger fra trening med optimalt næringsinntak.

Hvordan har mental restitusjon, inkludert stress og psykologisk tretthet, utviklet seg i profesjonell sykling de siste to tiårene? Hvilke teknikker bruker du med rytterne dine?
Moderne profesjonell idrett har mange påkjenninger som kan påvirke ytelsen og idrettsutøvernes velvære. Det er viktig å erkjenne dette og dets innvirkning på prestasjon og hverdagsliv. Med konkurranser som er veldig intense både mentalt og fysisk, og trening som er veldig fokusert og disiplinert, er det avgjørende at utøverne våre har en restitusjonsperiode for å «slå av». Vi utvikler rittkalenderen vår slik at rytterne har denne perioden til å slappe av og gå tilbake, noe som lar dem lade opp før de kommer tilbake til konkurranser. Rytterne har vanligvis 5-7 dager med hvile og restitusjon etter viktige perioder av sesongen, dette lar dem lade opp og komme tilbake til konkurranse med friske kropper og sinn.

Hvordan har fremskritt innen teknologi, spesielt innen bærbar teknologi og dataanalyse, endret måten du overvåker og administrerer restitusjon for syklister?
Teknologi har spilt en stor rolle i hvordan idrettsutøvere trener og presterer. Dette har gjort det mulig for oss å overvåke hvordan kroppen reagerer på stress og se på hver idrettsutøver mye mer individuelt. Når treningsklokker ble en standard del av hverdagen, ikke bare i sport, hjelper det med konsistensen i akkumulering av data for å ta informerte beslutninger. Et eksempel på hva vi gjør er vårt arbeid med CORE, en kontinuerlig kroppstemperatursensor som hjelper oss med å overvåke kroppens temperatursvingninger under og utenfor trening. Denne bærbare enheten lar oss evaluere hvordan varme genereres og hvordan den påvirker ytelsen og hjelper til med å ta informerte beslutninger om å utvikle strategier for våre ryttere i alle miljøer, fra varme og fuktige til kalde forhold. Etter intens trening er det nøkkelen til restitusjon å bringe kroppen ned til en senket kjernekroppstemperatur så raskt som mulig.

 

Lars Schiffner fysioteraput hos CANYON//SRAM Racing

https://www.instagram.com/p/Cg9QCiAMFvf/?ig_rid=ae937857-f518-42c6-9305-6c0253734c49

Har teknikkene og praksisene som brukes i fysioterapi endret seg for å fremskynde restitusjonsprosessen for syklister etter en slitsom etappe i Tour de France?
Hvert år legger teamet vårt til flere ressurser som hjelper til med restitusjonen. Flere ansatte for massasje, en kokk for å tilberede måltider og flere verktøy, for eksempel Normatec kompresjonsstøvler, for å hjelpe med restitusjon.

Restitusjonen starter faktisk allerede under løpet med riktig drivstoff fordi «sultne» muskler ikke slapper av og restituerer seg etter løpet. Massasje er også avgjørende for en god restitusjon, og begge disse er individualisert til rytteren. Yoga og fascial frigjøringsteknikker er strategier som ryttere kan gjøre selvstendig. Å redusere stress rundt utøverne er viktig, så rytteren trenger ikke å være bekymret for noe og kan fokusere energien sin på løpsprestasjonen.

Sykkeltilpasning og ergonomiske justeringer har utviklet seg i løpet av de siste 20 årene, hvordan har disse påvirket arbeidet til en fysioterapeut i profesjonell sykling?
Selvfølgelig har sykkeltilpasning og ergonomi en viktig innflytelse på fysioterapiarbeid og har utviklet seg gjennom årene. Hvis du ikke har riktig posisjon i noen av de tre tilkoblingspunktene – pedalene, setet og styret – har det potensial til å forårsake skader, legge til unødvendig stress, redusere kraftuttaket eller bidra til treg restitusjon. Fysioterapeuter kan spille en viktig rolle i å forstå om en ubalanse eller skade skyldes dårlig sykkeltilpasning eller en endring i syklistens posisjon.

I løpet av de siste 20 årene, hva er de viktigste fremskrittene innen fysioterapi som har hatt en positiv innvirkning på skadeforebygging eller behandling i profesjonell sykling?
Det viktigste fremskrittet er at fysioterapeuten tenker på utøveren som helhet. Det er et lagarbeid for å sikre at utøveren er i best mulig form, og fysioterapi er bare ett aspekt. Teknikker har ikke endret seg dramatisk, men balansen mellom ernæring, mentale, fysisk og mange andre faktorer, samt mange forskjellige mennesker som jobber med en idrettsutøver, er det som er på et annet nivå nå.