Koffeinholdig tyggegummi – bør syklister bruke det?

Av Jiri Kaloc

Koffein er et av få prestasjonsfremmende kosttilskudd som faktisk fungerer. Det er mange studier som viser at det forbedrer ytelsen i en rekke idretter. I tillegg har de fleste av oss syklister en førstehåndserfaring med hvor stor forskjell en espresso-midttur kan gjøre. Men kaffe er ikke den eneste måten å få i seg koffein. En av de siste trendene er å bruke koffeinholdig tyggegummi. Bør du prøve det? La oss ta en titt.

En tyggegummi gir deg raskere koffein

Når du bruker en koffeinholdig tyggegummi, absorberes koffeinen hovedsakelig i munn- og spiserørslimhinnen, kun en svært liten mengde kommer helt ned til magesekken. Dette betyr at koffein leveres til systemet ditt mye raskere. En studie viste at omtrent 85 % av koffeinet i en tyggegummi absorberes i løpet av de første 15 minuttene etter tygging. Når vi sammenligner dette med en koffeinkapsel som må fordøyes i magen og som tar ca. 60 minutter å bli absorbert, er det tydelig at tyggegummi er raskere. Det øker oppmerksomheten, motivasjonen og reduserer opplevelsen av smerte og innsats raskere.

Hvor mye skal man ta og når?

Med tanke på den raske absorpsjonen, er det best å begynne å tygge ca. 10 minutter før du trenger koffein. Sørg for å tygge i minst 5 minutter for å frigjøre all koffein fullt ut.

Når det gjelder dosering, ligner det på andre metoder for å få koffein. Du bør ha som mål å få i deg minst 3 mg koffein per 1 kg kroppsvekt. Dette vil være omtrent 225 mg koffein for en syklist på 75 kg. Unngå doser høyere enn 6 mg/kg på grunn av høyere risiko for gastrointestinale problemer, nervøsitet eller angst.

Hva er fordelene og ulempene med koffeinholdige tyggegummier?

Det er to klare fordeler fremfor å ha en espresso.

Raskere absorpsjon – Hvis du trenger å få koffein så raskt som mulig, vil koffeintyggegummi være det beste valget.

Enkel å transportere og dosere – koffeinholdig tyggegummi er også lett å bære. Du kan kaste en pakke i trøya uten problem. Et tyggegummi har vanligvis 50 – 100 mg koffein, slik at du kan justere nøyaktig hvor mye du får i deg.

Før du drar ut og kjøper en pakke, bør du vurdere følgende to potensielle problemer.

Kvelningsfare – Spesielt under høyintensiv innsats kan tygging være vanskelig og kan utgjøre en kvelningsfare. Det er tryggere å bruke under enklere sykling.

Bitter smak – Den bitre smaken av koffein kan være uslåelig for noen, men den sterke smaken kan i seg selv gi deg et kick. Produsenter prøver å maskere den med andre smakstilsetninger, slik at du kan finne en som fungerer for deg.

Totalt sett er koffeinholdig tyggegummi definitivt verdt et forsøk. Det gir noen unike fordeler, selv om det definitivt ikke er like hyggelig som en god kopp kaffe. Men hvis du trenger koffein raskt, er det verdt å ha noen med deg. Bare husk, som med alle andre kosttilskudd, test koffeinholdig tyggegummi på trening før du vurderer å bruke det i et løp.