God søvn hjelper deg med å holde deg til trenings- og kostholdsmål

Av Jiri Kaloc

Folk som konsekvent får god søvn har en tendens til å holde seg til trenings- og diettplanene sine bedre mens de prøver å gå ned i vekt, sier foreløpig forskning presentert på American Heart Associations Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2023.

Forskerne fant at riktig søvn kan være en viktig faktor for å hjelpe folk med å opprettholde fysisk aktivitet og kostholdsmål. Studien undersøkte 125 voksne som var overvektige eller overvektige, men uten medisinske tilstander som ville kreve tilsyn med kostholdet eller fysisk aktivitet. Søvnvanene deres ble vurdert gjennom et 12-måneders vekttapsprogram ved hjelp av spørreskjemaer, søvndagbøker og en bærbar enhet, som også registrerte aktivitet.

Bedre søvn betyr bedre kosthold og mer mosjon

Overholdelse av vekttapsprogrammet ble målt ved oppmøte på gruppeøkter, hvor godt de fulgte sine daglige kaloriinntaksmål, og ved endringer i daglig moderat eller kraftig fysisk aktivitet. Etter å ha justert for faktorer som alder, kjønn, rase og om de delte seng, fant forskerne at bedre søvn var assosiert med høyere overholdelse av alle disse aspektene ved vekttapsprogrammet.

  • Deltakerne deltok på 79 % av gruppeøktene de første 6 månedene og 62 % av gruppeøktene de andre 6 månedene.
  • Deltakerne nådde sine daglige kaloriinntaksmål på 36 % av dagene i de første 6 månedene og 21 % i de andre 6 månedene.

Deltakerne økte sin totale daglige tid brukt i moderat kraftig aktivitet med 8,7 minutter i løpet av de første 6 månedene, men deres totale tidsbruk gikk ned med 3,7 minutter i de andre 6 månedene.

Nedgangen i andre halvdel av eksperimentet var forventet. «Når man fortsetter med en langsiktig atferdsbasert vekttapintervensjon, er det normalt at etterlevelsen av vekttapsatferd reduseres,» sa Christopher E. Kline, PhD, en førsteamanuensis ved Institutt for helse og menneskelig utvikling ved University of Pittsburgh.

Kan forbedring av søvnhelsen gi ytterligere fordeler?

«Vi hadde antatt at søvn ville være assosiert med livsstilsendringer, men vi forventet ikke å se en sammenheng mellom søvnhelse og alle tre målene våre for livsstilsendringer. Selv om vi ikke grep inn på søvnhelsen i denne studien, tyder disse resultatene på at optimalisering av søvn kan føre til bedre overholdelse av livsstilsendringer, sier Kline.

Fremtidig forskning kan undersøke om forbedring av en persons søvnhelse kan føre til bedre overholdelse av livsstilsendringer og til slutt øke vekttap. Det er fortsatt uklart om det er bedre å optimalisere søvnen før du prøver å gå ned i vekt eller å gjøre begge deler samtidig.

«Det er fortsatt uklart om det ville være best å optimalisere søvn før i stedet for under forsøk på vekttap. Med andre ord, bør klinikere fortelle sine pasienter å fokusere på å få bedre og mer regelmessig søvn før de begynner å forsøke å gå ned i vekt, eller bør de prøve å forbedre søvnen samtidig som de endrer kostholdet og aktivitetsnivået? sa Kline.