Leipzig: Stedet laget for sykling

Av Adam Marsal

«Jeg kjenner ikke Leipzig som min egen bukselomme ennå, men en ting kan jeg si etter bare et år å bo her: Leipzig er definitivt en veldig flott sykkelby,» sier tjue år gamle Vincent som omtaler seg selv som en student i en omtalt artikkel for magasinet We Ride Leipzig.

Etter å ha flyttet til Leipzig høsten 2021, lærte han å elske den daglige syklingen og dens fleksibilitet. Vincent beskriver å oppleve en spenning mens han sykler fra ett punkt til et annet siden alle distriktene er enkle å nå innen 20 minutter. «Når jeg sammenligner lokal sykkelinfrastruktur med den i Dresden, er Leipzig allerede perfekt utviklet,» sa Vincent til den trykte versjonen av magasinet We Ride Leipzig med et opplag på 2500 stykker.

Magasinet We Ride Leipzig har hovedsakelig fokusert på sykkelkultur i byen siden 2016. Grunnlagt av fotograf Robert Strehler for å bekjempe sykkeltyveri, handler det ikke lenger bare om å portrettere lokalbefolkningen, men også om å skape en uavhengig plattform for å introdusere Leipzig som en sykkelby. Den har som mål å bygge et sterkt fellesskap som deler ideer om dagliglivet på to hjul, utvikling av sykkelinfrastruktur, sykkelbutikker og sykkelvennlige puber eller sykkelforkjemper i trafikkhierarkiet. Magasinets fremgang illustrerer på en treffende måte hvordan sykkelmiljøet blomstrer i Leipzig i disse dager.

Byen har gode startforhold for sykling på grunn av sin kompakte bystruktur med korte stigninger samt de mange grønne områdene åpne for syklister. Den totale lengden på sykkel fasiliteter i kollektivområdene vokste fra 74 km i 1990 til over 400 km i dag.

Særlig er det bygget sykkelfelt som korte og raske forbindelser langs eksisterende og nybygde hovedveier. Selv om sykkelanlegg trenger videre utvikling, vedtok lokale myndigheter retningslinjer som skal forbedre situasjonen steg for steg frem til 2030.

Sykling i Leipzig har økt jevnt og trutt i årevis, og sykling har blitt en del av bybildet. Mange av hovedveiene var utstyrt med sykkeloppmerking, og mange sykkelveier er strukturelt adskilt fra gangtrafikken. Sikkerheten til syklister er betydelig styrket ved å ha en fartsgrense på 30 km/t i mange områder. I år kommer rundt 40 flere slike soner til i Leipzig, også på trafikkerte veier.

Alt dette gjorde Leipzig til en av de mest sykkelvennlige byene i Tyskland. I mai 2023 vil Leipzig være vertskap for Velo-city, verdens sykkeltoppmøte, hvor talsmenn, beslutningstakere og politikere, forskere og industriledere vil møtes for å forme fremtidens sykkelsport. Mer enn 1400 Velo-borgere fra over 60 land vil bli med for å diskutere de siste trendene innen promotering og tilbud om sykling, aktiv mobilitet og bærekraftig byutvikling.