UCI støtter unge ryttere fra hele verden

Av Siegfried Mortkowitz

Da Biniam Girmay vant fjorårets utgave av Gent-Wevelgem, og ble den første afrikaneren som vant et stort UCI WorldTour-løp, resulterte det i feiringer ikke bare i hjemlandet Eritrea, men også i den sveitsiske byen Aigle, hjemmet til UCI World Cycling Center (WCC). Det fokuserte oppmerksomheten på senterets utviklingsprogram, som søker unge syklister med potensial fra land uten midler til å gi dem optimale treningsmuligheter og gir dem de ideelle forholdene til å realisere potensialet sitt, i Aigle eller på UCI WCC African Satellite i Paarl , Sør-Afrika.

En annen ‘utdannet’ av programmet, Negasi Haylu Abreha (Team Q36.5) fra Etiopia, var fremtredende nylig da han var en del av utbrytergruppen i lørdagens Milano – San-Remo, vunnet på spektakulær måte av Alpecin-Deceunincks Mathieu van der Poel .

UCI World Cycling Center Performance Manager Liam Phillips sa, via e -post, at siden oppstarten i 2002 hadde senteret støttet 2.156 idrettsutøvere, og i år var det å trene idrettsutøvere fra Trinidad og Tobago, Surinam, Thailand, Ethiopia, Sør -Afrika, Colombia.

«Idrettsutøverne vil bo på UCI WCC i Aigle i omtrent 12 uker, med noen som holder seg lenger, avhengig av disiplin og individuell plan,» forklarte han. «Alle olympiske – og snart paralympiske – sykkeldisipliner støttes på UCI WCC, fra tradisjonelle fagområder, som vei og bane, til de nyere olympiske disipliner, som BMX Racing og BMX Freestyle.»

Det meste av finansieringen til opplæringen er gitt av UCI WCC, sa Phillips. Avhengig av idrettsutøveren bidrar også syklistens nasjonale føderasjon, og det samme gjør den internasjonale olympiske komiteens olympiske solidaritetsstipend, et fond som tilbyr økonomisk støtte for å lette trening og atletisk utvikling.

Det er åpenbart viktig for utviklingsprogrammet å kunne identifisere syklister med potensielle og treningsbehov, og Phillips sa at UCIs evne til å oppdage talent har utviklet seg siden begynnelsen. «Vi fortsetter å stole sterkt på et globalt nettverk av trenere som gir tilbakemelding til UCI WCC angående idrettsutøvere med potensial,» la han til.

I tillegg blir syklister ofte henvist gjennom UCIs kontinentale utviklingssatellitter, et globalt nettverk som gir tilgangspunkter for sykkelutdanning og utvikling, så vel som andre, nasjonale sykkelprogrammer. Det er for tiden syv kontinentale utviklingssatellitter over hele kloden, med to til som skal lanseres i 2023 i Canada og Trinidad og Tobago.

«Nyere,» bemerket Phillips, «bruken av smarte ruller har gjort det mulig for UCI WCC å etablere en high-end testprotokoll med Wahoo Fitness, den smarte trenerpartneren, for å oppdage fremtidig talent via testdata.»

I tillegg til å utvikle vellykkede syklister som Girmay – som i fjor også vant et av de fem løpene på turen til Mallorca (andre vinnere inkluderte Alejandro Valverde og Brandon McNulty) og en etappe i Giro d’Italia – har programmet bidratt til forbedringen av sykling over hele verden og like viktig for dens globale ekspansjon.

Som et eksempel bemerket Phillips at verdensmesterskapet i UCI Road i 2025 vil bli holdt i Kigali, Rwanda, «som markerer en betydelig milepæl i globaliseringen av sykling.» For å støtte afrikanske syklister for den hendelsen, har UCI WCC satt i gang to programmer med fokus på Rwanda og mer generelt på det afrikanske kontinentet. «Målet med disse programmene er å utvikle bedre og mer bærekraftige systemer som kan låse opp det atletiske potensialet som ofte er vitne til i syklister som stammer fra det afrikanske kontinentet,» sa han.

Men det primære målet med programmet er å hjelpe individuelle idrettsutøvere med å utvikle talentene sine og nyte vellykkede karrierer på WorldTour -kretsen. Som Phillips uttrykte det, “Våre overordnede og hovedmål er for vei- og terrengsykkelprogrammene for å identifisere og utdanne idrettsutøvere med potensial, og hjelpe dem med å signere for et WorldTour -team eller profesjonelt terrengsykkelteam. Å se tidligere UCI WCC -idrettsutøvere videre karrierer med lag i Europa og rundt om i verden er ekstremt tilfredsstillende.