8 tips for kjøp av brukte grussykler

Av Adam Marsal

Brukte sykler er billigere og mer passende for miljøet. Høres bra? Les videre.

Ny eller brukt? Du vil sannsynligvis få tak i den nyeste grussykkelen, men det er fornuftig å se på brukte kvalitetssykler også. Å kjøpe en brukt sykkel sparer ikke bare penger, men bidrar også til å redusere avfall. Hvis du prøver å spare penger eller bryr deg om bærekraft, er det et godt alternativ å anskaffe en brukt grussykkel. Disse tipsene kan hjelpe deg med å finne den beste sykkelen for deg.

Kjøpe online eller finne en personlig?

Hvor får man kjøpt? Online virker enklest, siden eieren sender sykkelen til din adresse. Samtidig medfører et bruktkjøp på nett betydelig større risiko. For eksempel er du ikke like rettslig beskyttet med et brukt privat kjøp som du er ved et nytt kjøp fra en offisiell butikk. Så det er en god idé å hente sykkelen personlig. På denne måten kan du inspisere den nye sykkelen direkte og avtale en prøvetur. Selv om du finner sykkelen på nettet, spør alltid sykkeleieren om å møtes ansikt til ansikt.

Tenk nøye gjennom hva du leter etter

Før du kjøper en brukt grussykkel, bestem deg for hva du trenger. Leter du etter en rimelig startmodell? Eller trenger du en sykkel beregnet for bike-packin eventyr? Vil en racersykkel være det beste valget? Vurder også størrelsen på rammen.

Leter du etter en sykkel for å bli med deg på bike-packing eventyrene dine? © Profimedia

Sett deg et pristak

For å unngå skuffelse, sett en budsjettgrense. Å overskride den for mye kan presse prislappen mot prisen på en ny grussykkel av samme verdi.

Hold øynene dine åpne

Hvor kan du kjøpe brukte grussykler? Det er mange alternativer: Online markedsplasser som Finn.no og Facebook Marketplace er verdt å sjekke for å få en ide om priser og alternativer. Du kan også finne gode tilbud i internettfora og sosiale mediegrupper dedikert til grussykling. Å besøke lokale sykkelbutikker kan også hjelpe, siden eiere og butikkmedarbeidere vanligvis er klar over folk som prøver å selge gamle sykler.

Gi det tid

Hvis du vil finne et godt tilbud, ta deg god tid. Start med å få en oversikt over prisene på markedet for brukte grussykler.

Sjekk for slitasje

Fliser eller riper i lakken er fine, men når du ser en sprekk, er den rammen ferdig. Spesielt med karbonrammer kan selv små sprekker vokse gjennom røret. For metallsykler, vær oppmerksom på bulker. Karbonrør bulker ikke i det hele tatt – de sprekker. Vanligvis spiller bulker i metallrør ingen rolle og kan ignoreres. På den annen side kan en dypere bulk få rammen til å folde seg under press. Mye stress konsentreres uansett hvor to rør går sammen. Disse segmentene skal ikke ha noen feil.

Ta alltid en prøvetur

En kort tur rundt blokken sier deg mer enn tusen ord. Insister alltid på å ta en prøvetur. Du vil se om rammegeometrien og størrelsen passer deg. Du kan snuse opp en perfekt sykkel, men hvis størrelsen ikke passer deg, vil du føle deg ustø og mest sannsynlig ikke like sykkelen i det lange løp. Vær samtidig oppmerksom på funksjonaliteten til komponentene. Hvis noe ser feil ut, ikke kjøp det!

Gammelt eller nytt?

Spesielt på slutten av sesongen med vintersalg tilbyr mange forhandlere nye grussykler til lave priser for å tømme lagrene. Det er faktisk et flott tidspunkt å kjøpe en ny sykkel!