Hvorfor bør du sykle av Matt Stephens

Av Matt Stephens

Ok, det er sant. Sofaen er et behagelig sted å være noen ganger. Men, jeg forsikrer deg, det er enda mer behagelig når du soler deg i den varme ettergløden av en sykkeltur. I tillegg vil du være glad i vissheten om at du utvilsomt vil ha gjort deg selv noe godt. Så hvis du ble inspirert av Tour de France, men ikke orker å kaste beinet over setet, eller du har en gammel sykkel som samler støv i garasjen, er det her hvorfor det er på tide å komme seg ut og sykle!

Sykling har mange helsemessige fordeler. Det er flott for å brenne overflødige kalorier, så det er derfor en effektiv måte å gå ned i vekt eller avverge vektøkning på. Det er en ikke-vektbærende aktivitet, som i utgangspunktet betyr at den er bra for personer med leddproblemer; sykkelen støtter mesteparten av kroppsvekten din, i motsetning til for eksempel løping. Sykling er også en fantastisk måte å jobbe med å forbedre ditt kardiovaskulære system, spesielt hjertet og lungene. Regelmessig sykling kan også redusere risikoen for hjerneslag, diabetes og hjertesykdom. Det er også en stor stressbekjempelse og motivator, og det kan til og med lindre mild depresjon når det utføres regelmessig som en del av en rutine. De psykiske fordelene ved sykling er nå godt dokumentert.

Du trenger ikke en dyr, superlett karbonfibersykkel som de proffene kjører for å starte. Enhver sykkel vil gjøre det, så lenge den fungerer og den er trygg å sykle. Fortsett, gå inn i garasjen eller skuret og gi den gamle sykkelen som du ikke har kjørt på mange år, litt TLC! Rengjør den, pump litt luft inn i dekkene, sprut litt smøremiddel på kjedet, også er du der. Hvis du er i tvil om maskinens veidyktighet, er det verdt å ta den med til din lokale sykkelbutikk for en engangsservice.

Det er mange sykkelbutikker der ute, og utvalget er stort; Landevei, Terreng, Grus, Adventure, Hybrid, Commuter, Fixed, for å nevne noen. Det er også mange sykkelråd tilgjengelig på nettet (inkludert selvfølgelig om «We Love Cycling»), men mitt råd når du kjøper en sykkel er å snakke ansikt til ansikt med ekspertene i en lokal uavhengig butikk. De vil kunne gi råd og tips knyttet til riktig rammestørrelse og passform, hvilken type sykkel du trenger avhengig av hvilken type sykling du skal sykle og velge riktig sykkel for budsjettet ditt.

De psykiske fordelene ved sykling er godt dokumentert. © Profimedia

Hvis du ikke har syklet på en stund, er nøkkelen å starte jevnt og deretter bygge seg opp gradvis. Kanskje sykle i stedet for å bruke bilen på den korte turen til den lokale butikken, eller prøve å sykle til jobben en eller to ganger i uken. Du vil spare penger, komme på jobb mindre stresset, gjøre ting for planeten, og du vil bli sprekere. Mange arbeidsgivere i Storbritannia tilbyr for eksempel «Cycle To Work Scheme», som er nok en god grunn til å vurdere den pendlingen. Hvis du ikke føler deg for trygg på å bruke veiene, er det verdt å finne ut hvor de nærmeste sykkelstiene dine også er.

Hva med å sykle til skolen? Dette er en fantastisk og hyggelig måte å få barn mer aktive på. Åpenbart må du vurdere din vei til skolen seriøst fra et sikkerhetsperspektiv, men i mange byer finnes det alternative veier til hovedveier. Å følge med yngre barn på skoleløpet er også en mulighet for foreldre til å sykle, noe som gjør det til en familiesak!

I tillegg til de helsemessige, økonomiske og miljømessige fordelene, vil sykling også åpne deg for en helt ny, levende og frisk verden, samt by på en ny utfordring i livet. Hva kan være mer oppkvikkende og stimulerende enn å sykle langs de lokale landeveiene dine, alene eller sammen med familie eller venner, og nyte naturen og stedene som tidligere bare forsvant? Du kan stoppe når du ønsker å reflektere, sykle i det tempoet du ønsker, velge å sykle på flatene eller takle de lokale bratte bakkene. Alt er helt opp til deg.

Det spiller ingen rolle hvor langt eller hvor raskt du sykler. Det kan være at du bare av og til trives med å sykle noen få kilometer lokalt eller til jobb, eller kanskje du har mer ambisiøse mål; kanskje en 100-kilometers tur, din første Gran Fondo, eller til og med et løp! Veien videre er like åpen som fantasien din og bølgende åser og fjell hjemme eller i utlandet lokker. Veiene i Tour de France og utover er der for å bli kjørt av deg hvis du velger det. Hvilken annen sport eller aktivitet gir deg muligheten til å sykle i nøyaktig samme miljø, på de samme veiene eller stiene som verdens beste? Sykling gir deg en medfødt følelse av frihet og hever humøret ditt. Det er morsomt, utfordrende og dynamisk, og det vil gjøre deg sprekere og sunnere mens du får et nytt sett med ferdigheter og til og med venner. Og her på ‘We Love Cycling’ hjelper vi deg på vei med tips og råd om hva du ønsker å oppnå. Så, hva venter du på!? Utforsk og ha det gøy!