Økonomiske insentiver hjelper folk å gå ned i vekt

Av Jiri Kaloc

Ville folk gå ned i vekt bedre hvis du betalte dem penger i stedet for å gi dem diettbøker, vekttapprogrammer eller treningsmålere? Forskere fra New York University bestemte seg for å finne ut av det, og resultatene av studien deres kan overraske deg.

Kontanter og ikke-kontanter insentiver

Studien sporet et år med vekttap av 668 latinamerikanske menn og kvinner med lav inntekt (i alderen 18 – 70 år) med en gjennomsnittlig startvekt på 98,9 kg. Alle deltakerne ble tilfeldig tildelt ett av 3 sett med insentiver.

  • Ressursgruppe – Deltakerne fikk et 1-årig Weight Watchers-medlemskap, selvovervåkingsverktøy (Fitbit, vekt, matjournal), helseopplæring og månedlige en-til-en-innsjekkinger. Det ble ikke gitt økonomisk insentiv.
  • Resultatbaserte insentiver – Deltakerne fikk det samme som ressursgruppen pluss økonomiske insentiver knyttet til en prosentandel av vekten tapt. Målet var 5 % av startkroppsvekten.
  • Målbaserte insentiver – Deltakerne mottok det samme som ressursgruppen pluss økonomiske insentiver knyttet til å nå mål for vekttapsatferd (deltakelse på 2 vekttapsveiledningstimer per måned, veie seg 3x per uke, trene i 75 minutter per uke).

For deltakere i de to gruppene som mottok økonomiske insentiver, ble utbetalingene utført månedlig etter hvert som vekten gikk ned eller målene ble nådd.

 

Å gi penger for å gå ned i vekt er den mest effektive på kort sikt

Resultatene av studien viste at økonomiske insentiver knyttet til å miste kroppsvekt var de mest effektive på kort sikt. Hele 49 % av de i denne gruppen mistet de ønskede 5 % av kroppsvekten etter 6 måneder. Men dette tallet falt til 41 % etter et helt år. Deltakerne i denne gruppen mottok i gjennomsnitt $440 totalt.

Å motta penger for å nå mål for vekttap atferd var litt mindre effektivt på kort sikt. Bare 39 % av deltakerne i denne gruppen mistet 5 % av startvekten etter 6 måneder, men dette tallet steg til nesten 42 % ved 1-års oppfølging. Deltakerne i denne gruppen mottok i gjennomsnitt $303 totalt.

Bare 20 % av de som ikke mottok noen økonomiske insentiver, kun gratis ressurser, klarte å miste 5 % av startvekten. Dette tallet økte til nesten 33 % ved 1-årsgrensen.

«Vår studie gir solid bevis på at det å tilby insentiver, spesielt kontantbelønninger, selv om det bare er i 6 måneder, hjelper mennesker med begrensede midler som sliter med fedme til å gå ned i vekt. Imidlertid kan enhver form for insentiv for å gå ned i vekt fungere, selv om det bare er å tilby verktøyene for å hjelpe til med det, sier seniorforsker Melanie Jay, MD.

 

Å fokusere på atferd, ikke bare vekt, kan være bedre på lang sikt

Studien antyder at etter rundt 1 år begynte de som ble oppmuntret til å forbedre vekttapsatferden å gjøre det bedre enn de som ganske enkelt ble betalt for vekten de klarte å gå ned. Dette vil bety at med et langsiktig syn i tankene, kan det være bedre å flytte fokus fra vekt til atferd. Men studiens forfattere advarte om at mer forskning er nødvendig for å si om de økonomiske insentivene vil være effektive i mer enn ett år. Noen «booster»-insentiver kan være nødvendig for å opprettholde den sunne vekten.

Det er klart at for lavinntektsbefolkninger er pengeinsentiver mye mer effektive enn bare å få utdanning og ressurser for vekttap. Ville det fungere for deg? Ville du blitt med på et slikt vekttapsprogram?