Råd til Stisykling

Av Syklistenes Landsforening

Stisykling blir stadig mer populært i Norge. Det er ikke så rart. Stier er ferdselsårene som gir oss tilgang til vår storslåtte natur. Du er tett på naturelementene, samtidig som du forserer de utfordringer underlaget måtte by på. De senere årene har også flere ski- og sykkeldestinasjoner utviklet anlegg for stisykling. Stisykling kan være så mangt, og hvor begynner jeg? Nedenfor finner du gode tips og råd fra Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS).

Skal du ut å sykle på sti i sommer?

For mange er noe av gleden ved å sykle i naturen, det å planlegge selve turen. Prøve en ny teknisk sti, komme seg opp på en ny topp eller teste et sagnomsust nedoverparti. Da er det nyttig å kunne lese hvor andre har syklet, hva de synes om stien og hvilket ferdighetsnivå som kreves. Flere nettsteder gir det detaljert kartfestet oversikt over stier i hele landet. Noen viser også lengden på stien og hvilken vanskelighetsgrad den har. Det kan være nyttig å vurdere stien opp mot sine egne ferdigheter.

Se mer på:

Hva skal jeg ha med på turen?

En viktig del av planleggingen er å tenke over hva man skal ha med seg på turen. Å sykle med tung sekk er mer krevende enn hvis man klarer å pakke lett. Hvis du skal ut på dagstur bør du i det minste ha med seg en ekstra slange og pumpe. Punktering forkommer ganske ofte, spesielt på røft underlag, og det er veldig kjedelig å stå alene i skogen eller på toppturen, langt fra folk med flatt dekk.

Man bruker mye krefter på terrengsykling. Er det i tillegg sol og varmt vær, går man fort tom for energi. Sørg derfor alltid for å ha med rikelig med drikke om det ikke er naturlige drikkevannskilder underveis på turen. Du vil også ha behov for energipåfyll ved lengre turer. Så pakk med deg matpakke, frukt eller energibarer. Det vil komme godt med. Vi vil også anbefale å ha med miniverktøy slik at du kan takle eventuelle mekaniske problemer som måtte oppstå. Til sist er det lurt å ha med en førstehjelpspakke i tilfelle uhellet skulle være ute, og eventuelt regntøy. Man blir fort kald når man er våt.

Et annet godt tips er å ta med seg en ekstra trøye og en lett, vindtett jakke hvis du skal opp i høyden. Skal man ut på lang tur blir man svett og varm. Men etter en pause kan det bli ganske kjølig å starte opp igjen, særlig hvis det blåser. Å ta på seg en tørr og varm trøye føles godt og gjør turen hjem litt mer komfortabel.

Foto: Ola Mattson/Trysil

 

Stivettregler:

1. Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.

2. Du har alltid vikeplikt for fotgjengere.

3. Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, særlig langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktlige partier.

4. Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.

5. Ikke lag nye spor, dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.

6. Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.

7. Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.

8. Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.

9. Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.

10. Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsrett.

11. Midlertidig regel: Hold god avstand til medsyklister og andre turfolk, ikke utsett deg eller andre for unødig skaderisiko og følg myndighetenes råd for sosial omgang for å unngå å smitte hverandre.

 

Les mer om noen fine steder å teste stisykkelen på Syklistenes Landsforening egen hjemmeside. I artikkelen er det også nyttig informasjon om type sykler og utstyr.