Titan Desert Almería: Det er alltid mer i livet

Av Frantiska Blazkova

Velkommen til Tabernas, Europas eneste ørken, som ligger i den sørøstlige provinsen Almería i Spania. Også i år blir det Škoda Titan Desert Almería, som går av stabelen fra 7. til 10. oktober 2023. Škoda Titan Desert Almería er et søsterarrangement til det imponerende rittet Škoda Titan Desert Morocco, og har en betydelig tiltrekningskraft på syklister fra hele verden – men kanskje av en overraskende grunn. Det er nemlig et av de få større MTB-rittene som du kan sykle for din egen fornøyelses skyld og for din egen skyld, uten press om å konkurrere eller å fullføre, hvis det ikke er målet ditt.

For å utdype det siste punktet er det et arrangement som tiltrekker seg syklister fra alle samfunnslag, og mange av dem er tidligere proffer. Dette er spesielt bemerkelsesverdig, ettersom mange tidligere proffsyklister holder kontakten med sporten på en eller annen måte, for eksempel ved å bli DS-er, trenere og rådgivere, ambassadører eller grunnleggere av sykkelmerker med mer. For disse er Škoda Titan Desert Almería en perfekt mulighet til å nyte spenningen på to hjul og et fantastisk landskap uten å bli presset til å prestere.

Den tsjekkiske tidligere proffsyklisten og elleve ganger paralympisk mester Jiří Ježek, som deltok i fjorårets ritt, ga oss et innsideperspektiv på dette temaet. «Etter at jeg sluttet å sykle profesjonelt, har jeg begynt å nyte syklingen mer, og det er derfor jeg oppsøker arrangementer som dette. Jeg må uten skam innrømme at jeg ikke var fristet til å prøve Škoda Titan Desert Morocco. Det er en for stor utendørsutfordring for meg som tidligere profesjonell landeveissyklist», forteller Jiří, og legger til: «Men jeg ble tiltrukket av atmosfæren i Škoda Titan Desert-konseptet, og i Almería fikk jeg nok av det, jeg gledet meg veldig til å være der.»

https://www.instagram.com/p/Cx_Myu5sacR/?ig_rid=e01ec90c-fa30-412a-84b8-287c8d3a23dd

Det som kjennetegner dette løpet, er at det er inkluderende. Deltakerne oppfordres til å ta fatt på reisen på sin egen måte og til å sykle i sitt eget tempo. «Jeg vil ikke si at tidligere proffer drar dit for å slappe av, for rittet er fortsatt ganske fysisk krevende. De vil fortsatt gjøre sitt beste, de er fortsatt idrettsutøvere og vil sykle som om de konkurrerer, selv om de ikke sikter mot pallen», sier Jiří om rittet. Og han legger til: «Jeg tror de drar dit for å mimre om rittdagene, men uten følelsen av forpliktelse. De kommer også for å treffe venner fra profffeltet, og utenfor det tidligere karrierelivet er det mange som har med seg arbeidskollegaer for å sykle for veldedighet og så videre.»

Almería er en provins med hovedstaden med samme navn som ligger i vakre Andalucía – en region med en rik kultur og en sterk identitet. Faktisk er mange kulturelle fenomener som internasjonalt oppfattes som særegent spanske, helt eller delvis av andalusisk opprinnelse. Ta for eksempel den lidenskapelige flamencoen. Andalusia er også det varmeste området i Europa, men har også et av de våteste klimaene på grunn av værsystemene som feier inn fra Atlanterhavet. Som du skjønner, er det en region full av kontraster og rå skjønnhet. Det bringer oss tilbake til Škoda Titan Desert Almería.

Jiří Ježek hadde aldri hatt muligheten til å besøke denne regionen i løpet av sin racingkarriere, og det fantastiske landskapet var en av grunnene til at han valgte Škoda Titan Desert Almería i fjor. «Sanddynene, som er svært sjeldne i Europa, er veldig fristende. Noen av etappene gikk langs kysten med fantastisk utsikt over havet. Sammen med den perfekte lokale gastronomien tror jeg det kan være veldig fristende for en MTB-syklist som liker adrenalinutfordringer og utforskning.»

Jiří oppsummerte opplevelsen sin slik: «Škoda Titan Desert Almería er et unikt ritt der eks-proffer og proffer møter hobbysyklister, og det liker jeg. Jeg ble også tiltrukket av det faktum, som nevnt tidligere, at du ofte kan møte proffer fra ulike sykkeldisipliner som jeg ikke har hatt sjansen til å møte i min landeveiskarriere. Grunnen til at jeg ikke drar i år er ikke misnøye, men at jeg elsker å prøve nye ting og utfordringer.»

Årets Škoda Titan Desert Almería består av fire etapper og nesten 400 km som går gjennom naturparken Cabo de Gata, sandige wadier (uttørkede elvedaler), fjellveier, inkluderer en klatring opp det mytiske Velefique-passet og andre utrolige utsikter.