Sykling om natten – 5 grunner til å prøve det

Av Jiri Kaloc

Når du sykler under stjernehimmelen, kan du oppleve kjent terreng med et nytt perspektiv. Verden føles roligere, gatene er mindre overfylte og atmosfæren har en berusende blanding av ro og mystikk. Er du nysgjerrig? Her er fem grunner til at du bør prøve nattsykling.

#1. Du kan glede deg til det hele dagen

Det er mange som gruer seg til å stå opp tidlig for å få trent før dagen begynner. Det fine med nattlig sykling er at du kan se frem til dette kveldsritualet hele dagen. Det er ikke bare en måte å være fysisk aktiv på, men også en måte å nyte litt verdifull «egentid», koble av og få en avslappende avslutning på en travel dag. Å kjenne den kjølige kveldsbrisen, bevege kroppen og lytte til favorittmusikken er den perfekte avslutningen før du legger deg.

#2 Mindre trafikk, mer sikkerhet

Når du sykler om natten, er det som regel færre biler på veien og færre mennesker generelt, noe som kan gjøre sykkelturen tryggere. Moderne sykkelutstyr løser også problemet med synlighet om natten. Du kan få frontlykter med opptil 1 000 lumen som er tilstrekkelig selv på stier med vanskelig lesbart terreng. Når du i tillegg har på deg klær med god synlighet, er du trygg uansett om du sykler i tettbygde strøk eller på landsbygda. Og hvis tanken på å sykle alene om natten fortsatt virker for skremmende, kan du alltids se etter gruppeturer organisert av lokale sykkelklubber for å øke selvtilliten din mens du er omgitt av mer erfarne nattsyklister.

Van Gogh-Roosegaarde-sykkelstien i Brabant, Nederland. Daan Roosegaarde & Heijmans Infrastructure, Ferrari Press Agency

#3 En fredelig, meditativ sinnstilstand

Nattens stillhet gjør deg oppmerksom på symfonien som naturen spiller rundt oss. Du vil bli overrasket over hvor godt du kan høre løvet som rasler, sirissene som kvitrer, vindkastene og bakken som brummer under hjulene. Med dette rolige bakteppet og din rytmiske tråkking i pedalene er det lett å komme inn i en meditativ tilstand. De indre monologene og bekymringene dine forsvinner og erstattes av forsterkede sanseopplevelser. Du føler deg mer knyttet til omgivelsene og sovner mye lettere.

#4 Eventyr og nattens spenning

Alle stiene og sykkelstiene du kan utenat, forvandles øyeblikkelig i ly av mørket og gir en helt ny opplevelse av utforskning. Natten tilfører hver eneste tur en dose spenning med sine varierte lyder og av og til overraskende møter med dyreliv. Det gir et adrenalinkick å begi seg inn i månebelyste skoger. Den økte årvåkenheten og oppdagelseslysten kan gjøre selv kjente ruter til et spennende eventyr.

#5 Press inn flere sykkelturer i løpet av vinteren

Når dagene blir kortere når vinteren nærmer seg, blir det utfordrende å opprettholde samme nivå av utesykling. Nattlige sykkelturer kan hjelpe deg med det. Enten du pendler til og fra jobb etter mørkets frembrudd eller sykler om natten, reduserer nattlig sykling tiden du tilbringer på en stasjonær innendørssykkel. Dette kan øke motivasjonen og treningsmengden betydelig i lavsesongen. Og du kan bruke de nye ferdighetene ved å sykle om natten til å nyte de varme sommerkveldene på en ny måte.

Nattsykling er mer enn bare en treningsøkt. Det er en opplevelse, et nattlig ritual som kan gi ensomhet, eventyr eller rett og slett en fast treningsplan. Hvis du har lyst til å prøve deg på nattsykling, kan du lese neste artikkel i denne serien, som tar for seg viktig utstyr som gjør deg trygg om natten.