Japanernes Blitzkrieg taktikk

Av We Love Cycling

Sykkelen har blitt brukt i ulendt terreng, flere tiår før terrengsykkelen som vi kjenner i dag. Den japanske hæren benyttet sykler i sin kamp mot allierte styrker under den andre verdenskrig. Japanernes invasjon av Malaya og Singapore under den andre verdenskrig blir kalt for «Bicycle Blitzkrieg» 

I begynnelsen av andre verdenskrig ble Blitzkrieg (fra tysk «Blitz» for lyn og «Krieg» for krig) en krigsføringsmetode mye brukt av den tyske hæren. Blitzkrieg er en angrepsmetode der angriper utnytter overraskelsemomentet. Angriperen angriper fienden med stor og konsentrert kraft med mål om å slå ut fienden. Japanerne ønske å benytte samme taktikk som tyskerne hadde brukt i Polen og Frankrike i 1940.

Invasjonen begynte 8. desember 1941, en time og 20 minutter før det japanske angrepet på Pearl Harbor. Invasjonen av hele den lange halvøya på 1120 km ble gjort på mindre enn 70 dager. Det var general Tomoyuki Yamashita og den 25. styrken som gjennomførte den vellykkede invasjonen over de allierte britiske, australske, indiske og malyanske styrkene. Denne seieren gjorde det slutt på det britiske imperiet i Asia. Bruken av sykkel sees på som en av de viktigste årsakene til Japanernes vellykkede invasjon.

Tidliger hadde japanerne brukt hest, men de bestemte seg for å bruke sykkel til fordel for hest. Dette tillot soldatene å bevege seg raskere med mindre bruk av krefter. Denne mobiliteten førte til at japanerne kunne overraske og forvirre fienden. Før invasjonen ble tusenvis av sykler eksportert til Malaya. Disse syklene viste seg å bli veldig viktig for soldatene, som konfiskerte fra sivile og butikker.

Ødelagt infrastruktur som sprengte broer og ødelagte veier gjorde det som vanlig vanskelig for inntrengere. Under normale forhold kunne lokale styrkene bevege seg fortere enn inntrengere på grunn denne ødelagte infrastrukturen. Denne gangen ble det annerledes, da de japanske styrkene kom på lette sykler som ikke trengte stort mer enn en sti eller små kjerrevei. Der broer mangle ble improviserte broer benyttet, eller så vadet soldatene med syklene på skuldrene der det lot seg gjøre.

Syklene viste seg også å være en utmerket hjelp i transport av utstyr. De britiske soldatene kunne bære opp 18 kilo i jungelen, mens de japanske kunne bære dobbelt så mye. Denne fordelen med transport av utstyr, i tillegg til mobiliteten Japanerne fikk, ble avgjørende for resultatet.  Japanerne fikk kontroll over halvøya etter at de allierte styrkene overgav seg i Singapore den 16. februar 1942.  De hold okkupasjonen av Malaya helt frem til krigens slutt  i 1945.