Leveringssykler er i ferd med å vokse opp

Av Siegfried Mortkowitz

Det er høytid for varelevering, og sykkelen er i ferd med å bli et viktig transportmiddel for varer, som for eksempel julegaver. I likhet med alle andre aspekter av mobilitet i verden er økosystemet for sykkeltransport i ferd med å gjennomgå store endringer.

Et beskjedent eksempel er pizzabudsykler, for eksempel Domino’s Pizza DXB. For det første har selskapets nye el-sykkel en ovn – bedre kjent som en «temperaturstyrt pizzapod» – som bruker vifteformet keramisk oppvarming og en ventilert termopose for å lette fordampningen av overflødig fuktighet og sikre at ikke en eneste levert pizza blir fuktig. Den holder også pizzaen på en temperatur på 68 °C, varm nok til at den kan spises rett fra esken.

Domino DXB er også utstyrt med en «romalderopphengning som reduserer G-kreftene med utrolige 67 prosent» for å hindre at pizzaen ristes eller røres om, for som selskapet hevder, opplever en pizza som leveres på sykkel en kraft på opptil 10,2 G – noe som er mer enn gravitasjonsbelastningen en jagerflypilot utsettes for. Det er ikke rart at Domino’s tar utgangspunkt i den populære sci-fi-serien Star Trek når de sier: «Domino’s går dristig inn der ingen pizzabedrifter har gått før, og lanserer et revolusjonerende nytt el-sykkelkonsept som vil forandre matleveringsuniverset for alltid.»

I Miami, Florida, samarbeider den globale leveringstjenesten DHL Express med Reef Technologies, den største operatøren av parkerings-, mobilitets- og logistikknutepunkter i Nord-Amerika, for å teste ut fire nye e-Cargo Cycles med lavt strømforbruk for leveranser i byen. De trehjulede syklene er utstyrt med en lastebeholder og er ifølge DHL i stand til å trekke opptil 181 kg, eller et volum tilsvarende 60 kubikkfot.

Sykkelen er i ferd med å bli et viktig transportmiddel for varer. © Profimedia

Disse lastesyklene er en del av DHLs GoGreen-strategi for å redusere karbonavtrykket, som har som mål å bruke rene hente- og leveringsløsninger i 70 % av virksomheten innen 2025. «Hver e-lastesykkel som tas i bruk, gjør det mulig for DHL å ta én konvensjonell varebil av veien, noe som reduserer veitrafikk, støy og forurensning», erklærer selskapet.

Drivsystemet til lastesykkelen gjennomgår også en forvandling. Mando Corporation, en Tier 1-leverandør til bilindustrien, lanserte verdens første kjedeløse sykkel, Mando Footloose, i 2012. Men den slo ikke an fordi, som Jeff Chang, daglig leder for Mando Corporation Europe, innrømmet: «Pedalfølelsen var ikke raffinert nok.» Derfor utviklet selskapet systemet på nytt ved hjelp av teknologi fra sin forretningsenhet for bilindustrien.

Resultatet er SPM-modulen, et kraftig, kjedeløst drivsystem som først og fremst er utviklet for bruk i tunge e-lastesykler og -personbiler. «Den gir produsentene en integrert e-Mobility Module-plattform som består av ePedal (dynamo), elektrisk motor, batteri, ledningsnett og HMI+HBC», forklarer selskapet, og legger til at et stort antall produsenter for tiden er i gang med pilottesting eller serieproduksjon med systemet, og at «etterspørselen etter systemet har økt radikalt etter at EU-kommisjonen tidlig i år avklarte den juridiske statusen til seriehybridsystemet».

Et av selskapene som bruker SPM-modulen, er CITKAR, en tysk produsent av e-drevne firehjuls lastesykler med kabin og en nyttelast på opptil 235 kg, som for tiden er tilgjengelige i Storbritannia, Nederland, Tyskland og Frankrike og brukes av DHL, diverse sisteleddsdistributører og dagligvareleverandører som det nederlandske supermarkedskonsernet Plus.

Endelig er det noe som kan kalles et fremskritt innen teknologien for organisering av leveranser. I den tsjekkiske hovedstaden Praha åpnet et såkalt leveringsdepot for levering av pakker i hele sentrum i 2020, og det ble kåret til ett av de tre beste prosjektene i kategorien Zero Pollution under Eurocities Awards 2021.

Konseptet er en enkel «last mile»-løsning. Pakkene lastes av fra lastebiler og overføres til e-lastesykler, som deretter brukes til å levere dem til kunden.

Depotet brukes av selskaper som Dachser, DHL, DPD, GLS, Messenger, PPL og Rohlik.cz, som sammen driver en flåte på mer enn 30 e-lastesykler. I tillegg inneholder depotet fasiliteter for kurerer, som dusjer, toaletter, kjøkken og pauserom. Det har også døgnkontinuerlig vakthold og adgangsbegrensninger. Siden den gang har flere depoter åpnet i andre tsjekkiske byer, og et nytt skal etter planen åpnes i Praha.