Le Tour de France 2023 viimase otsustava etapi eel

Autor: Andre Kull

Ma tean, et spordis üks üleliia kasutatud väljend on “uskumatu”. Aga selle aastane TDF on uskumatu. Vastasseis Vingegaardi ja Pogacari vahel on olnud nii eepiline, et paljud meist on jätnud pooleli oma igapäevased kohustused ja klammerdunud teleka ekraanide külge. Vaadata kuidas sportlased ennast kõrgmägedes, 35 kraadises kuumuses piinavad ja seda kõike selleks, et meie meelt lahutada… jalgrattasport on karm.

Kuni 18.07.23 toimunud eraldistardini oli veel Kollase särgi küsimus täiesti lahtine. Aga mis siis sellel TT etapil tegelikult juhtus? Pogacar kaotas 20 km pikkusel eraldistardi etapil Vingegaardile 1 min 38 sek. Seda on väga palju. Aga naljakas on, et paljud ei saa aru, et Pogacar tegi väga korraliku esituse, edestades kolmandaks jäänud van Aerti 1 min 13 sek. Ilma Vingegaardi uskumatu sõiduta oleks see olnud super tulemus.

Aga Vingegaard oli sellel päeval lihtsalt kõigist mitte pea, vaid poole keha võrra kõrgemast klassist. Kogu tema viis – kuidas ta ründas seda etappi juba stardi rambilt maha sõites, nagu see oleks 2 km proloog. Kuidas ta võttis kõiki kurve maksimaalse riski piiril. Kuidas ta väntas igal võimalikul allamäe kõigul juurde jne. Pogacari otsus vahetada ratast enne lõpu tõusu ei olnud samuti õige otsus. Ta ei vahetanud ratast kohas, kus kiirus oleks minimaalne ja lisaks võttis see kõik liiga palju aega. Suurt pilti ei oleks see muutnud, aga ikka.

Järgmise päeva oli kavas selle aastase TDF “queen stage“. Pogacar pidi hakkama saama eelmise päeva kaotusega, lisaks kukkus ta kohe etapi alguses ja Vingegaard vormistas sellele etapil oma võimsa esitusega selle aastase Kollase Särgi suure tõenäosusega ära. Vingegaard oli sellel etapil Pogacarist üle 5 min kiirem. “Guys, I am finsihed I am dead!” jäävad ilmselt paljudele meelde. “See oli mu elu halvima enesetundega päev rattal”, oli mehe enda kommentaar etapi lõpus.

Aga see kõik lõpeb siiski alles Champs-Élyséel ja enne seda on veel üks väga raske etapp laupäeval. Kuigi suure tõnäosusega on poodiumi järjestus paigas (1. Vingegaard 2.Pogacar 3. A.Yates) võib veel nii mõndagi juhtuda.