Är de på riktigt? De sjukaste rekorden på STRAVA

Författare Frantiska Blazkova

Träningsappen STRAVA har blivit allt mer populärt och får fler användare för varje dag – vilket inte är någon överraskning då det är väldigt frestande att tävla med tiotusentals atleter från hela världen i realtid och ibland även vinna över dem. Åtminstone ett tag. Det är det som är den mest lockande aspekten av den här enorma databasen av prestationer, att samla virtuella titlar som till exempel King/Queen of the Mountain, och även se hur du hävdar dig mot bekanta och främmande cyklister.

STRAVA står för det svenska ordet ”strävan” och vi måste bekänna något hemligt. För tillfället strävar även We Love Cycling-laget för att slå ett speciellt och extremt STRAVA-rekord, men vi kan inte avslöja vad och var är det är just nu. Men misströsta ej, vi uppdaterar er snart nog. Under tiden kan du hålla dig sysselsatt med vår lista över galningar som har försökt och lyckats slutföra några makalösa bedrifter.

Mark Beaumont (snabbast runt jorden på cykel)

Detta rekord är ganska nytt och var obesegrat i skrivande stund av denna artikel. Den skotske långdistanscyklisten och äventyraren Mark Beaumont lyckades slutföra den berömda resan runt jorden på bara 78 dagar, 14 timmar och 40 minuter, slog det tidigare rekordet med 45 dagar, samtidigt som han även satte nytt världsrekord för längsta avståndet på cykel under en månad. Beaumont reste i genomsnitt 386km per dag och spenderade omkring 16 timmar i sadeln varje dag – och sov i fem. Hans avslutade resan vid Triumfbågen de l’Étoile i Paris den 18 september och skrev in sig i Guinness Book of Records.

STRAVA profil

Amanda Coker (Längsta distansen på ett år)

Denna idrottskvinna har en helt otrolig uthållighet. 24 år unga Amanda har cyklat i genomsnitt ca 381 km under ett helt år – varje dag. Hon satte upp sitt rekordmål för att återhämta sig från en hjärnskada och 365 dagar och 138 403 km senare insåg hon att hon hade lyckats. Hennes längsta distans på en dag var 486 km och hennes kortaste 88,5 km, när hon sladdade sig genom orkanen Hermine. Hennes envishet belönade sig och hon har nu en plats bland ikonerna i Guinness World Records Hall of Fame.

STRAVA profile

Torey Philipp (klättrade 304 800 höjdmeter på ett år)

Torey är inte bara lik Peter Sagan, han verkar också ha liknande karisma och driv. Han tränar främst i de anslutande bergen till hans hemstad El Dorado i norra Kalifornien och insåg två veckor före slutet av 2016 att han bara är några kilometer bort från att nå 1 miljon fot (304,8 km). Så Torey och hans tränare reviderade deras cykelplanen och trots att han råkade ut för några mindre olyckor, lyckades han driva igenom och nå sitt mål. Han erkände också att han kollat in och jämfört sig med andra människors prestationer på STRAVA hjälpte honom att komma över smärtan och fortsätta. När han inte cyklar uppför brygger han sin egen öl. Hur coolt?

STRAVA profil

Rebecca Rusch (första kvinnan att cykla ned för Kilimanjaro på en Mountainbike)

När man har getts smeknamnet ”Drottningen av smärta” och personen i fråga hävdar att hon har gjort sin livs tuffaste utmaning, är det förmodligen ingen överdrift. På 6 dagar tog sig äventyraren Rebecca och Patrick Sweeney upp och ner det berömda berget, där en av sträckorna var 15 km lång med en utförskörning på 1 600 höjdmeter. Det är också anmärkningsvärt att den svåraste delen av resan tog 2h och 28 minuter.

STRAVA profil

Craig Cannon (flest klättrade höjdmeter på 48 timmar)

“Everesting” (att klättra Mount Everests höjdmeter på 24 timmar) har blivit populärt under de senaste åren, främst på grund av den ökade användningen av STRAVA (vi har redan nämnt hur motiverande det kan vara när du har koll på konkurrenterna). Flest klättrade höjdmeter på 48 timmar är smått otroliga 29,623,3 m, utfört av den extraordinära Craig Cannon (USA) i Berkeley, Kalifornien, USA, mellan 7:e och 9:e augusti 2015.

STRAVA profil

Nästa i serien Catching Breath