Advarselsetiketter på restaurantmenyer fikk folk til å bestille færre matvarer med høyt sukkerinnhold

Av Jiri Kaloc

Et onlinestudie ledet av forskere ved University of California, Davis, viste at advarselsetiketter med informasjon om tilsatt sukker kan redusere folks tendens til å bestille mat med høyt sukkerinnhold. Menyetiketter er effektive for å øke bevisstheten om tilsatt sukker i produkter som spenner fra små brus til overraskende kilder som salatdressinger og sauser.

Studien dukket opp i American Journal of Preventive Medicine og involverte deltakere som valgte middagsartikler fra nettmenyer som tilbød typiske mat- og drikkealternativer.

Over 15 000 deltakere ble vervet til eksperimentet, for å speile USAs befolknings demografi. Halvparten av disse deltakerne fikk menyer med advarselsetiketter for tilsatt sukker, mens den andre halvparten hadde menyer uten disse etikettene. Advarselsetikettene ble brukt på varer som inneholdt over 50 % av den daglige anbefalte grensen for tilsatt sukker. Alle deltakernes oppførsel ble overvåket mens de simulerte middagsbestillinger fra menyene.

Sentrale funn fra studien

  • Advarselsetiketter reduserte sjansen for å bestille produkter med høyt tilsatt sukker med 2,2 %
  • Advarselsetiketter ble lagt merke til av bare 21 % av forbrukerne
  • De som la merke til etiketten bestilte 4,9 g mindre tilsatt sukker i forhold til kontrollgruppen
  • 72 % av forbrukerne i studien sa at de støttet en lov som pålegger kjederestauranter å legge ut disse advarselsetikettene på menyene deres
Det er en sammenheng mellom matvalgene våre, hjernens ledninger og trangen vår. © Profimedia

Bør sukkeradvarselsetiketter være obligatoriske?

Dette er svært viktige funn fordi omtrent 21 % av kaloriene i USA kommer fra restaurantmåltider. Studien fremhever behovet for mer synlige menyetiketter, med tanke på at de fleste deltakerne ikke la merke til advarslene om tilsatt sukker.

«Gitt frekvensen av restaurantmatkonsum, kan disse beskjedne effektene føre til meningsfulle endringer i sukkerinntaket på befolkningsnivå, og etikettene bør motivere restauranter til å redusere tilsatt sukkerinnhold i menyene deres,» sa Jennifer Falbe, hovedforfatter av studien og en forsker ved Institutt for humanøkologi.

For øyeblikket, mens Food and Drug Administration forplikter store kjederestauranter til å gi visse ernæringsmessige opplysninger, er det ikke noe spesifikt krav om å avsløre tilsatt sukkerinnhold for restaurantmat, som forskerne påpeker.

«Dette gapet i informasjon etterlater forbrukerne i mørket om hvor mye tilsatt sukker som finnes i maten og drikkene de konsumerer. Vi vet at kjederestauranter serverer mat og drikke fullpakket med tilsatt sukker og er spesielt vanskelige steder for forbrukere å navigere og ta sunne valg for seg selv og sine familier, spesielt de som håndterer kroniske sykdommer. Advarselsikoner gir lett tolkbar informasjon til forbrukere og utstyrer dem med informasjonen de trenger for å ta informerte beslutninger. De har også potensialet til å oppmuntre restauranter til å revurdere oppskriftene sine, og stimulere til omformulering for å kutte ned på tilsatt sukker, sier DeAnna Nara, en seniorpolitisk medarbeider ved Center for Science in the Public Interest og medforfatter.